STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


.....ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ Στο Ντουμπάι ...
969 αναγνώστες
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009
14:56

 Ηταν  φούσκα...

 

 

Επτά χρόνια πριν υπήρχαν μόνον αχανείς εκτάσεις άμμου. Από τότε πολλά άλλαξαν, αφού στήθηκε μια ολόκληρη «μητρόπολη του καπιταλισμού», που κάποιοι θεωρούσαν μοντέλο ανάπτυξης. Το χρήμα έρεε περίπου όπως το πετρέλαιο, ενώ κατασκευαστικές εταιρείες απ' όλο τον κόσμο έχτιζαν και έχτιζαν. Το Ντουμπάι ήταν κάτι σαν μια νέα «Γη της Επαγγελίας» τόσο για τους βαθύπλουτους επενδυτές -Αραβες και μη- όσο και για χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες, που έφθαναν μαζικά στο εμιράτο αναζητώντας δουλειά και καλύτερο μέλλον. 

Οι πρώτοι είναι πια προβληματισμένοι, ενώ οι δεύτεροι απλά απελπισμένοι. Το «μοντέλο ανάπτυξης» που ονομάζεται Ντουμπάι δεν λάμπει πια όπως στο παρελθόν και γεγονότα όπως η πριβέ επίδειξη μόδας, που έγινε για τα μάτια λίγων, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Το Ντουμπάι είναι σε κρίση.

Και το ίδιο συμβαίνει με πολλούς αλλοδαπούς που πήγαν στο εμιράτο για να κάνουν περιουσία, αλλά και για να ζήσουν δίπλα σε διασημότητες, όπως το ζεύγος Μπέκαμ που είχε αγοράσει βίλα στο τεχνητό νησί. Τώρα όλοι αυτοί εγκαταλείπουν το Ντουμπάι, αφήνοντας ακόμα και τα πολυτελή αυτοκίνητά του στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου, χωρίς να νοιάζονται για το τι θα ακολουθήσει. Οι επενδύσεις στο εμιράτο -κυρίως σε ό,τι αφορά τις κατασκευές- αποδείχτηκαν φούσκα που έσκασε. Γι' αυτό και πολλοί βιάζονται να φύγουν, καθώς αν συλληφθούν ως υπεύθυνοι για τη «φούσκα», θα περάσουν πολλά χρόνια στις φυλακές. Κι είναι βέβαιο πως τις φυλακές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως άλλωστε παντού στον κόσμο, δεν τις λες «πολυτελείς». 

Περίπου τα μισά κατασκευαστικά έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είτε έχουν διακοπεί είτε έχουν «παγώσει». Η εικόνα που βλέπει κανείς στην πόλη του Ντουμπάι είναι μισοτελειωμένοι πύργοι να υψώνονται σε δυσθεώρητα ύψη. Μεταξύ των «θυμάτων», είναι το συγκρότημα γι
ια το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί πως θα αποτελεί την απόλυτη πολυτέλεια. Ο προϋπολογισμός του ήταν εκατό δισεκατομμύρια δολάρια και περιλάμβανε συγκρότημα ξενοδοχείων δίπλα στην παραλία, τέσσερα τεράστια θεματικά πάρκα και ένα τεχνητό νησί, κατασκευασμένο από την κρατική εταιρεία Nakheel. 

Πάντως, δεν είναι όλα ζοφερά. Τα έργα που συνεχίζονται είναι αρκετά. Η πόλη εξακολουθεί να είναι παράδεισος για τους βαθύπλουτους σεΐχηδες, τους δισεκατομμυριούχους τραπεζίτες και επενδυτές και τους Ρώσους ολιγαρχικούς. Ομως οι τράπεζες δεν ρίχνουν πια χρήμα στο Ντουμπάι και το χρηματιστήριο έχει πέσει κατά 70%. Πίσω από το παραπέτασμα καπνού των χλιδάτων πάρτι και των επιδείξεων μόδας υπάρχει πρόβλημα. Τα πολυτελή ξενοδοχεία έχουν πληρότητα που δεν ξεπερνά το 25%, οι καταστηματάρχες στα εμπορικά κέντρα παραπονιούνται για πτώση του τζίρου, ενώ σε πολλά πολυτελή αυτοκίνητα υπάρχει πάνω πωλητήριο. 


Οι επαύλεις έχασαν 60% της αξίας τους

Το νησί σε σχήμα φοίνικα που κατασκευάστηκε στις ακτές του Ντουμπάι αποτέλεσε πόλο έλξης για διάσημους αλλοδαπούς που έσπευσαν να αγοράσουν επαύλεις, ενώ σήμα κατατεθέν του είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ατλαντίς», η κατασκευή του οποίου κόστισε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Διάσημοι όπως οι Μπέκαμ, ο Μάικλ Σουμάχερ και, κατά τις φήμες, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι πίστευαν πως η περιουσία τους δίπλα σ' ένα τέτοιο θέρετρο και πάνω σ' ένα τέτοιο νησί ήταν εξασφαλισμένη. Μόνο που η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι πολυτελείς επαύλεις έχουν χάσει ώς και το 60% της αξίας τους μέσα σε λίγους μήνες. 


Και γιάπηδες στις στρατιές των ανέργων

Οσο για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης, είτε Αραβες είτε αλλοδαπούς που πήγαν για δουλειά, η κατάσταση είναι δύσκολη. Πολλοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες είναι αντιμέτωποι με την ανεργία. Το ποσοστό της δεν είναι γνωστό, καθώς η κυβέρνηση του εμιράτου δεν δημοσιοποιεί τα σχετικά στοιχεία και αποθαρρύνει τον Τύπο να φιλοξενεί σχετικά ρεπορτάζ. Υπάρχουν όμως αλλοδαποί απολυμένοι: είναι τραπεζίτες, δικηγόροι και αρχιτέκτονες. Μόλις χάσουν τη δουλειά τους, χάνουν αυτομάτως και την άδεια παραμονής στο εμιράτο και πρέπει να το εγκαταλείψουν σε διάστημα τριάντα ημερών. Οι περισσότεροι το κάνουν, για να γλιτώσουν από τα χρέη. Αν δεν εξοφλήσουν και δεν φύγουν, θα πάνε φυλακή. Υπάρχει μια μερίδα, κυρίως Ινδοί, που ακόμα και να φύγει θα χρωστάει χρήματα, στους μεσάζοντες από τους οποίους δανείστηκε ώστε να μπορέσει να έρθει στο Ντουμπάι για δουλειά. 
Λίγοι είναι εκείνοι που τα καταφέρνουν ακόμα. Πρόκειται για ανθρώπους με μικρές επιχειρήσεις, όπως μπαρ και κλαμπ, που εκτός από ποτά, σερβίρουν παρηγοριά αλλά και πόρνες στους πελάτες τους

πηγη espressonews.gr
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις