STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Η Εταιρική Διακυβέρνηση στο Απόσπασμα
1227 αναγνώστες
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2007
16:21

Του Μπάμπη Εγγλέζου

Το 2002 καθιερώθηκε στη χώρα μας η Εταιρική Διακυβέρνηση. Ένας θεσμός που στις αναπτυγμένες χώρες ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, με πολύ θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι νόμοι 3016 και 3090 του 2002 ορίζουν ότι κάθε εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, οφείλει να τηρεί κάποιους κανόνες συμπεριφοράς εις τρόπον ώστε να μην παρατηρείται η εκμετάλλευση της μειοψηφίας των μετόχων από τους μεγαλο-μέτοχους.

Στο Δ.Σ. της κάθε εταιρείας πρέπει να υπάρχουν ανεξάρτητα μέλη, καθώς και οργανωμένος εσωτερικός έλεγχος. Επιπρόσθετα η εταιρεία υποχρεούται να διατηρεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο στην οποία να αναγράφονται όλα τα οικονομικά και άλλα στοιχεία που ενδιαφέρουν τους μετόχους.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Εταιρική Διακυβέρνηση βρίσκεται κυριολεκτικά «στο απόσπασμα» Είναι φανερή η πρόθεση των εποπτικών αρχών να καταργήσουν τους νόμους και να τους αντικαταστήσουν με «κανόνες δεοντολογίας»

Ήδη με την ανοχή των εποπτικών αρχών, η Εταιρική Διακυβέρνηση εφαρμόζεται από τις εταιρείες μόνο «για τα μάτια του κόσμου»

Τα ανεξάρτητα μέλη των Δ.Σ., στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μόνο ανεξάρτητα δεν είναι, αφού διορίζονται από το ίδιο το Δ.Σ. της εταιρείας μαζί με έναν ικανοποιητικό μισθό υπό μορφή οδοιπορικών. Αποτέλεσμα να διορίζονται σαν ανεξάρτητα μέλη άτομα που ελάχιστη σχέση έχουν με τα δρώμενα στην εταιρεία και απουσιάζουν επιδεικτικότατα από τις Γενικές Συνελεύσεις των εταιρειών

Οι ιστοσελίδες των εταιρειών ελάχιστα ενημερώνονται και η πληροφόρηση των επενδυτών είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που έκανε ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr ), η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων των εισηγμένων εταιρειών, βρίσκεται σε κατάσταση «εγκατάλειψης» και ουδείς από τις εποπτικές αρχές ενδιαφέρεται για την βελτίωση αυτής της κατάστασης.

Η ιστοσελίδα της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ( http://www.hcmc.gr/index2.htm ) στο πεδίο «Ενεργός εποπτεία» και ειδικά στις «Καταγγελίες Επενδυτών» είναι εδώ και 7 (!) χρόνια «υπό κατασκευήν» και έχει σταματήσει στο έτος 2000!!!

Πρόσφατα ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας παραδέχθηκε ότι σε σοβαρότατο ζήτημα εξαγοράς που έγινε πριν λίγους μήνες, η ενημέρωση των επενδυτών μέσω της ιστοσελίδας της Εθνικής ήταν ελλιπέστατη και με μεγάλη καθυστέρηση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιβληθεί στην Εθνική Τράπεζα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α. ΠΡΟΣΤΙΜΟ, για ελλειπή ενημέρωση των επενδυτών!!!

Αν όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που υπάρχουν νόμοι οι οποίοι προβλέπουν κυρώσεις, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης για τις εταιρείες, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί, αν καταργηθούν οι νόμοι και αντικατασταθούν με «κανόνες δεοντολογίας»

Αρκετές διεθνείς εταιρείες έχουν προσπαθήσει κατά το παρελθόν να κάνουν έρευνα για την Εταιρική Διακυβέρνηση στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα συνήθως δεν ανακοινώνονται, γιατί απλούστατα στην πράξη διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει Εταιρική Διακυβέρνηση, παρά μόνο υποκρισία από πλευράς των εταιρειών για να τηρούν τα προσχήματα του «ενοχλητικού» νόμου του 2002.

Η τελευταία ανακοίνωση έρευνας για την Ε.Δ. έγινε από την Grand Thorton και κατέδειξε αυτά ακριβώς που γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την κεφαλαιαγορά: Ότι η Ε.Δ. εφαρμόζεται μόνο για να τηρείται ο «τύπος» του νόμου και σε καμία περίπτωση «το πνεύμα» και η ουσία που είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των επενδυτών και η συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων.

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2006, έρευνες που διεξάγονται παγκοσμίως αποδεικνύουν ότι η χρηστή εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης, αποβαίνει τελικά προς όφελος των ίδιων των εταιρειών, καθώς αυξάνει την κερδοφορία τους και βοηθάει πολύ στην οικονομική τους ανάπτυξη

Οι απλοί ιδιώτες Επενδυτές οφείλουν να γνωρίζουν τα πάντα περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και να συμμετέχουν ενεργά στις Γεν.Συνελεύσεις των εισηγμένων.

Στις Συνελεύσεις πρέπει να γίνονται ουσιαστικές ερωτήσεις προς τη Διοίκηση της κάθε εταιρείας. Όχι μόνο οικονομικές ερωτήσεις, αλλά και ερωτήσεις θεσμικού περιεχομένου.
Αυτές ενοχλούν περισσότερο!!!

Ερωτήσεις όπως:
Πως εφαρμόζει η εταιρεία σας την Εταιρική Διακυβέρνηση;
Ποια είναι τα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ.;
Είναι παρόντα στη Συνέλευση;
Πρέπει απαραιτήτως να γίνονται σε κάθε ετήσια Γεν.Συνέλευση εισηγμένης εταιρείας.

Ειδικά η τελευταία ερώτηση ενοχλεί περισσότερο από όλες.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων τα ανεξάρτητα μέλη είναι "τύποις" ανεξάρτητα και έχουν ελάχιστη σχέση με την εταιρεία.
Και όμως σύμφωνα με το "πνεύμα" του νόμου υποτίθεται ότι εκπροσωπούν στο Δ.Σ. τους μετόχους μειοψηφίας!!!

Επειδή τελευταία έχει ξεκινήσει μαι συζήτηση σχετικά με τις Ενώσεις Μετόχων, θα είναι πιστεύω πολύ χρήσιμο να διαβάσουν όλοι οι επενδυτές τα άρθρα περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και Μετοχικού Ακτιβισμού που υπάρχουν στο Blog.

http://babisenglezos.blogspot.com/

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις