STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


..... ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ,,,,η ευρωπαϊκή οικονομία !
881 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009
08:47

                022%20.gif                 Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη  καλημερα!

της Κατερίνας Φίκαρη

Πληθαίνουν τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της αρνητικής πορείας της οικονομίας των ευρωπαϊκών κρατών, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή επιτοκίων, μετά τη χθεσινή μείωση του επιτοκίου αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε την Πέμπτη: "δεν αποφασίσαμε εκ των προτέρων ότι αυτό ήταν το χαμηλότερο σημείο που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε", αφήνοντας περιθώρια για νέα μείωση στο μέλλον. Ωστόσο, η ΕΚΤ εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από την πολιτική που εφαρμόζουν η Τράπεζα της Αγγλίας και η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα FED, οι οποίες έχουν περικόψει τα επιτόκια σε επίπεδα κοντά στο μηδέν.

Όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης, σύμφωνα με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά μέσα στο 2010.
Επίσης, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, αναμένοντας το τρέχον έτος μείωση του ΑΕΠ κατά 2,2-3,2% φέτος, έναντι παλαιότερων προβλέψεων για 1%. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Ζ.Κ. Τρισέ δήλωσε ότι τα ποσοστά έχουν μειωθεί σημαντικά και αναμένεται να διατηρηθούν αρκετά κάτω του 2% το 2009 και το 2010, λόγω της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων και τις πιέσεις στον περιορισμό του κόστους που αντικατοπτρίζουν τη σοβαρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Για φέτος, ο πληθωρισμός αναμένεται μεταξύ 1,1% και 1,7%, ενώ το 2010 μεταξύ 0,6% και 1,4%.

Εξάλλου, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη χθες στη μείωση του βασικού επιτοκίου στο επίσης ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, το υψηλότερο ποσοστό από το 1980.
Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την εφαρμογή προγράμματος αγορών παγίων, ύψους 75 δισ. στερλινών, τους επόμενους τρεις μήνες.
Στα αρνητικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία έρχεται να προστεθεί η απρόσμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία τον Ιανουάριο κατά 0,6%, έναντι του Δεκεμβρίου και κατά 1,3% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Αρνητικά στοιχεία έρχονται και από τη Γαλλία, όπου η ανεργία αυξήθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 8,2% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Τέλος, μεγάλη πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία, η οποία μειώθηκε κατά 20,2% τον Ιανουάριο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008. Η πτώση των καταναλωτικών δαπανών αλλά και των δαπανών των επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αυτή υποχώρηση της παραγωγής.

πηγη emea.gr

Σχόλια

07/03 01:55  Capital
Παρακαλούμε αφαιρέστε τον ticker της Ναυτεμπορικής γιατί τον έχετε μέσα στον τίτλο του blog και δημιουργεί προβλήματα σε άλλες σελίδες.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις