STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙς ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗς ΕΧΟΥΝ...έλλειμμα αξιοπιστίας !
1145 αναγνώστες
Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009
08:12

Κατηγορούνται για στημένα παιχνίδια και «μιλημένες» βαθμολογίες

Ανω-κάτω έχουν κάνει τις αγορές οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που χωρίς κανέναν δισταγμό μοιράζουν βαθμολογίες και συστάσεις σε χώρες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Προ ολίγων ημερών η Moody's χτύπησε «καμπανάκι» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμισή τους, καθώς οι οικονομίες της περιοχής έχουν «γονατίσει».

Τα μάτια όλων στράφηκαν μεμιάς στην Αυστρία, καθώς η έκθεση των τραπεζών της στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ φτάνει στο 70% με 80% του αυστριακού ΑΕΠ.

Πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας της Ανατολικής Ευρώπης θα «εξαφάνιζε» τα κεφάλαια των αυστριακών τραπεζών και θα εξωθούσε την κυβέρνηση σε πολύ ακριβά πακέτα στήριξής τους.

Και ενώ όλοι περίμεναν να πέσει «μαχαίρι» στις αξιολογήσεις της Αυστρίας, ήρθε η Fitch Ratings να ταράξει τα ύδατα: ο οίκος προχώρησε σε επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Αυστρίας (ΑΑΑ), σημειώνοντας μάλιστα ότι τα θεμελιώδη της χώρας είναι αρκετά ισχυρά ώστε να εξισορροπήσουν πιθανές ζημιές που σχετίζονται με την παρουσία των τραπεζών της στην Ανατολική Ευρώπη...

Οι διεθνείς οίκοι είχαν, όμως, αντίθετη άποψη για την Ελλάδα και προχώρησαν σε υποβαθμίσεις και απειλές νέων υποβαθμίσεων στο μέλλον και ας φτάνει η έκθεση των ελληνικών τραπεζών περίπου στο 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο ρόλος των διεθνών οίκων αξιολόγησης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς από τις βαθμολογίες τους εξαρτάται το πόσο ακριβά ή φτηνά μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση ή μία τράπεζα.

Παράγοντες της αγοράς τούς κατηγορούν ότι τα τελευταία χρόνια σύστηναν «αγορά» σε μια σειρά από τιτλοποιημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, αφού οι αμοιβές από τη χορήγηση βαθμολογιών ήταν πολύ μεγάλες και τα deals πολλά για να τα αγνοήσουν.

Οι επικριτές των οίκων τονίζουν ότι υπάρχει ζήτημα «σύγκρουσης συμφερόντων» από τη στιγμή που οι οίκοι πληρώνονται από τους ίδιους τους εκδότες χρεογράφων αντί των επενδυτών στους οποίους απευθύνονται οι βαθμολογίες.

Ευθύνες 
Υποστηρίζουν δε ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι συνεργοί των τραπεζών στο «έγκλημα» που συντελέστηκε και οδήγησε στην πιστωτική κρίση. Χωρίς αυτούς οι τραπεζικοί όμιλοι δεν θα μπορούσαν να τιτλοποιήσουν δάνεια και να τα σπρώξουν σε επενδυτές βγάζοντάς τα εκτός των ισολογισμών τους και αποκτώντας τη δυνατότητα να χορηγήσουν και νέα δάνεια.

Τους συνδέουν, επίσης, στενά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ (subpri-me) και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή που ακολούθησε. Τα «παιχνίδια» τους, όμως, δεν περνούν πλέον απαρατήρητα από την αγορά και οι Αρχές, τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές, επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στην ασυδοσία. Οπως ανακοινώθηκε Moodys, Standard & Poors και Fitch μπαίνουν σε... επιτήρηση και εφόσον διαπιστώνονται «παρατυπίες» στη λειτουργία τους, θα τιμωρούνται με πρόστιμα ή ακόμη και με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

ΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΓΚΑΦΕΣ 
Αναβάθμισαν τη Lehman δύο μέρες πριν βάλει λουκέτο

Η Lehman Brothers δεν είναι η μοναδική περίπτωση που επενδυ-τικοί οίκοι απέδειξαν το... ταλέντο τους. Κάτι ανάλογο έγινε και με την Enron. Η κρίση του ενεργειακού κολοσσού το 2001 οδήγησε στο κλείσιμο της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών Arthur Andersen για τις παραπλανητικές λογιστικές καταστάσεις που είχε εγκρίνει. Ο κλάδος πιστοληπτικής αξιολόγησης όμως δεν απειλήθηκε παρ ότι μέλη του βαθμολογούσαν με καλό βαθμό την εταιρεία μέχρι και λίγο πριν καταρρεύσει.

  • Σκληρή κριτική για την αποτυχία τους να εντοπίσουν επικείμενες καταστροφές όπως της Enron, της Worldcom, της Parmalat και ακόμη πιο πρόσφατα της Lehman Brothers, δέχονται τον τελευταίο καιρό οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.
  • Και όχι άδικα... Δύο μέρες πριν σκάσει το «κανόνι» της Lehman Brothers, η Standard & Poors είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας...
  • Οι μεγάλοι οίκοι διατηρούσαν επίσης αμετάβλητες τις βαθμολογίες του ομολογιακού χρέους της Enron όταν ήταν γνωστό ότι η εταιρεία θα κατέρρεε. Ομοίως τόσο η Moodys όσο και η Fitch ήταν... ανυποψίαστες για τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα της Ασίας στα μέσα της δεκαετίας του 90.
  • Διατήρησαν τα ομόλογα των General Motors και Ford στην κατηγορία χρεογράφων υψηλής φερεγγυότητας, όταν στην αγορά το spread τους κυμαινόταν στα επίπεδα των χρεογράφων χαμηλής φερεγγυότητας.

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ 
Η ΕΕ είναι έτοιμη να τους θέσει... υπό επιτήρηση

Στο... μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών μπαίνουν οι Moodys, Standard & Poors, Fitch και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης.

Πρόταση για την «άμεση καταγραφή και εποπτεία» τους, αλλά και την επιβολή ποινών, κατέθεσαν στις Βρυξέλλες οι «27» με στόχο να μπει ένα τέλος στον βλαβερό συνδυασμό του προνομιακού καθεστώτος λειτουργίας και της σύγκρουσης συμφερόντων που ενυπάρχει στους κόλπους τους.

Η πρόταση στην οποία κατέληξαν οι χώρες-μέλη της κοινότητας σε επίπεδο Κορεπέρ (επιτροπή μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων) θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο- ενώ οι τελικοί κανόνες που θα ισχύσουν για τον τρόπο εποπτείας των οίκων αξιολόγησης αναμένεται ότι θα έχουν θεσπιστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό κολέγιο επιτηρητών θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τις αξιολογήσεις τους και κάθε φορά που διαπιστώνει παραβάσεις τους θα έχει το δικαίωμα να τους επιβάλλει από χρηματικές ποινές μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους στις κοινοτικές χώρες.

Η πρόταση 
Μερικά από τα κύρια σημεία της πρότασης είναι τα ακόλουθα:

Ολες οι αξιολογήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω συστήματος υπηρεσιών που θα λειτουργούν εντός Ε.Ε. και θα έχουν τη δυνατότητα να προσυπογράφουν τις αξιολογήσεις που συντάχθηκαν εκτός της Ε.Ε.

Θα δημιουργηθεί ένα σώμα εποπτείας για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τις καταχωρίσεις, την εποπτεία και τις επιθεωρήσεις.

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Χρεογράφων, η οποία θα συντίθεται από όλες τις εθνικές εποπτικές αρχές στην Ε.Ε., θα έχει αυστηρότερο ρόλο συντονισμού.

Τα ενημερωτικά έγγραφα για τις πωλήσεις μετοχών ή ομολόγων θα πρέπει να καθιστούν σαφές το αν οι αξιολογήσεις έχουν συνταχθεί από υπηρεσίες εντός της Ε.Ε. ή από κάποια τρίτη χώρα.

Οι νέοι κανόνες θα ενεργοποιηθούν έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή τους στο επίσημο ημερολόγιο, κάτι που στην ουσία σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2010, εκτός και αν η Κομισιόν κρίνει πως πρέπει να ενεργοποιηθούν νωρίτερα.

Κατερίνα Κοσμά  
kosma@pegasus.gr

πηγη ethnos.gr

...ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ημέρα  της  Γυναίκας  !!!

Στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλά ο δρόμος για ίσα διακαιώματα των δύο φύλων άνοιξε, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. 
    

Το 1910 στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.


η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Αποτελεί μία ημέρα προβληματισμού και σκέψης σχετικά με την αξία της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής. Η Ημέρα αυτή είναι μία αφορμή για να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κοινωνία. Η ισότητα δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα. 


Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό. Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας με σημαντική διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. 

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις