STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


....ΤΟ ΤΕΛΟΣ... του ονείρου στον Περσικό Κόλπο!
884 αναγνώστες
Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009
08:22

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη  καλημερα μας!

Εναν μήνα περιθώριο για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τόσο δίνεται στους χιλιάδες μετανάστες στο Ντουμπάι για να γράψουν τέλος στο όνειρο και να επιστρέψουν στην εξαθλιωμένη καθημερινότητα της πατρίδας τους. Το αραβικό εμιράτο με τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης έχει παγώσει τα πιο μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά σχέδιά του και όπως και τα υπόλοιπα κράτη του Περσικού Κόλπου, έχει σφίξει τα λουριά. Γιατί το κατρακύλισμα της τιμής του μαύρου χρυσού, σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική ύφεση, έχει πλήξει και το πρώην πετρελαϊκό Ελντοράντο.
Περισσότεροι από 20.000 Ινδοί μετανάστες βρίσκονται στη λίστα αναμονής του Μαρτίου για τις αναρίθμητες πτήσεις Ντουμπάι - Μουμπάι. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Real Opinions αποκάλυψε ότι τέσσερις στους δέκα ξένους εργάτες θα αποχωρήσουν κακήν κακώς από το εμιράτο της χλιδής μέσα στους προσεχείς δώδεκα μήνες. Οχι μόνο Ινδοί αλλά και Πακιστανοί, Φιλιππινέζοι, Νεπαλέζοι και Αιγύπτιοι, με λίγα λόγια όλα τα φτηνά εργατικά χέρια που κατασκεύασαν την «Ντίσνεϊλαντ του Κόλπου». Τα χρόνια της ξέφρενης ανάπτυξης δούλευαν 7 μέρες τη βδομάδα, 12 ώρες τη μέρα, σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου για 300 δολάρια τον μήνα, υλοποιώντας κυκλώπεια πρότζεκτ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το Ντουμπάι μετράει 3,6 εκατομμύρια μετανάστες και μόλις 864 χιλιάδες ντόπιους (αναλογία 4 προς 1 δηλαδή).
Η αχόρταγη κατασκευή επτάστερων ξενοδοχείων, χιονοδρομικών εγκαταστάσεων μέσα σε εμπορικά κέντρα και χολιγουντιανών κατοικιών πάνω σε τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα έλαβε τέλος. Πνιγμένο σε χρέη ύψους 80 δισ. δολαρίων, όσο δηλαδή και το εθνικό ακαθάριστο προϊόν, το πιο χλιδάτο από τα επτά εμιράτα αφέθηκε στο έλεος της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, της λιγότερο φιγουρατζίδικης και πιο σταθερής οικονομικά χάρη στα αποθέματα πετρελαίου της που διαρκούν για τα ε
επόμενα εκατό χρόνια: στις 22 Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα του Αμπου Ντάμπι προσυπέγραψε την καταβολή της πρώτης δόσης από τα 10 δισ. δολάρια που θα δοθούν για να σωθεί το Ντουμπάι από το κραχ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική ύφεση έχει γίνει αισθητή και στον πλούσιο Περσικό Κόλπο, όπου πλέον επιβάλλεται ένα νέο μοντέλο οικονομίας, αυτό που βασίζεται στον πολιτιστικό τουρισμό και στις νέες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές του Αμπου Ντάμπι προσέλαβαν τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Ντανιέλ για να σχεδιάσει ένα δεύτερο Μουσείο του Λούβρου, ενώ την ίδια στιγμή επένδυσαν στην κατασκευή της οικολογικής πόλης Μασντάρ, που τροφοδοτείται μόνο με ανανεώσιμη ενέργεια.
Πιο «πράσινα» σχεδιάζουν να γίνουν και τα άλλα πετρελαϊκά κράτη, που προσπαθούν να εξοικονομούν πετρέλαιο, κυρίως τώρα που η τιμή του κυμαίνεται στα σαράντα δολάρια, ενώ το περσινό καλοκαίρι ήταν στα 147. Το παράδειγμα του Αμπου Ντάμπι έσπευσε να ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία. Το νέο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Κινγκ Αμπντάλα χρηματοδότησε έναν επιστήμονα του Στάνφορντ με 25 εκατ. δολάρια για να μελετήσει τρόπους μείωσης του κόστους της ηλιακής ενέργειας και εξομοίωσής του με αυτό του άνθρακα.
Με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,8% για το 2009 έναντι του 5,5% της περσινής χρονιάς, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε ακόμη να επενδύσει σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της (σχεδόν το 50%) σε δημόσια έργα. Οπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, έτσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα πόνταρε σε νέα σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δρόμους, χωρίς φυσικά να παραλείψει κάποιους πολιτικούς ανασχηματισμούς (με τον διορισμό της πρώτης γυναίκας στην κυβέρνηση) και την καταστολή των ριζοσπαστών θρησκευτικών ηγετών. Την επιλογή να επενδύσει σε υποδομές έκανε και το γειτονικό Κατάρ,
παρά το γεγονός ότι είναι το πετρελαϊκό κράτος που υποφέρει λιγότερο από την κρίση, με ρυθμό ανάπτυξης στο 4,5% για το 2009. Αυτή μοιάζει να είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση στην αυξημένη ανεργία και τη δυσαρέσκεια των νέων, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν αναταραχές και να ευνοήσουν τη γέννηση τρομοκρατικών οργανώσεων, που θα είναι έτοιμες να προσλάβουν όλους τους απεγνωσμένους. Είναι όμως και ένας τρόπος για να υποδεχτούν και πάλι πίσω τους ξένους εργάτες που, ψάχνοντας φως στο τούνελ της κρίσης, δεν θα διστάσουν να επιστρέψουν στον Κόλπο με νέα όνειρα.
Οι συνέπειες από την πτώση του μαύρου χρυσού

Ολες οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο θα υποστούν τις συνέπειες από την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού λόγω της οικονομικής κρίσης. 
- Μπαχρέιν. Η κρίση θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης το 2009 και ίσως βάψει ...; κόκκινο τον ισολογισμό του κράτους.
- Κουβέιτ. Για να αποφύγει το αστρονομικό έλλειμμα, η κυβέρνηση περιέκοψε κατά 36% τα έξοδά της και ενέκρινε χρηματικό πακέτο υποστήριξης 5 δισ. δολαρίων προς τις τράπεζες.
- Ομάν. Ο προϋπολογισμός του 2009 προέβλεψε έλλειμμα 2,1 δισ. δολαρίων, με βάση τα 45 δολάρια ως μέση τιμή του πετρελαίου.
- Κατάρ. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τον ισολογισμό 2009-2010, που θα είναι ο πιο φιλόδοξος που είχε ποτέ, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος.
-. Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση προέβλεψε έλλειμμα της τάξεως των 17,3 δισ. δολαρίων, για πρώτη φορά μετά το 2002.
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ντουμπάι είναι βυθισμένο σε χρέη ύψους 80 δισ. δολαρίων. Σανίδα σωτηρίας θα αποτελέσουν τα 10 δισ. δολάρια που θα του χορηγηθούν από την Κεντρική Τράπεζα του Αμπου Ντάμπι.
- Ιράν. Με την τιμή του βαρελιού να προβλέπεται στα 37,5 δολάρια, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ οδεύει προς εκλογές προμηνύοντας αύξηση των φόρων και μείωση των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές βενζίνης και ντίζελ.
- Ιράκ. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου επέφερε μείωση του κέρδους: από τα 78,4 δισ. δολάρια που προβλέπονταν τον Σεπτέμβριο, στα 64 δισ. δολάρια.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
απο espressonews.gr

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις