STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


***** Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ !
1069 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009
09:13

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        καλημερα μας!

του Κωστή Πλάντζου

Ακόμα και … άνεργοι ή χρεοκοπημένοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που επιβάλει η κυβέρνηση.  

Είναι μία μόνο από τις πάμπολλες αδικίες που γεννά ένα αμιγώς εισπρακτικό μέτρο, που έρχεται να πιστοποιήσει την κατάρρευση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού του κράτους. 

Ο κεφαλικός φόρος αφορά 128.000 φορολογούμενους, ενώ την ίδια ώρα 478.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο και 188.000 συνταξιούχοι βλέπ[ουν τις αποδοχές τους να παγώνουν.

Με την απόφαση της αυτή, η κυβέρνηση επιβάλλει φόρο σε όποιον που έβγαζε το 2007 πάνω από 60.000 ευρώ, χωρίς να εξετάζει ποια είναι σήμερα η θέση του.  

Φορολογεί δηλαδή τα προ διετίας εισοδήματα που όμως μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα, εάν ο υπόχρεος έχασε τη δουλειά του ή η εταιρία του «έπεσε έξω».  

Κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ πιθανό να συμβαίνει, καθώς το 2007 θεωρείται το «peak» των εισοδημάτων, ενώ στη διετία 2008 και 2009 εκτιμάται πως υπήρξε  σημαντική κάμψη –που καταγράφεται στην πτώση του τζίρου και την αύξηση των «λουκέτων» στην αγορά. 

Επιπλέον, αντίθετα με το αρχικό σχέδιο που είχε αποκαλύψει προ μηνός η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», το κριτήριο για την επιβολή του φόρου δεν θα είναι το οικογενειακό εισόδημα αλλά το μικτό ατομικό. 

Αυτό σημαίνει πως, ενώ μια οικογένεια θεωρείται πως ζει στο όριο της φτώχειας με συνολικό εισόδημα 20.000 ευρώ ετησίως, ένας οικογενειάρχης που βγάζει 60.000 ευρώ για να θρέψει την ίδια οικογένεια θεωρείται «ρετιρέ» και θα πληρώσει τα 1.000 ευρώ. 

Αντιθέτως, αν σε μια οικογένεια οι δύο σύζυγοι δηλώσανε το 2007 από 59.000 ευρώ εισόδημα ο καθένας, τότε δεν θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά, παρότι απολαμβάνουν σχεδόν τα διπλάσια από τον προηγούμενο φορολογούμενο (118.000 ευρώ συνολικά)!!!. 

Επίσης, τα έσοδα των 274 εκατ. ευρώ από τον έκτακτο κεφαλικό φόρο θα χρησιμοποιηθούν τελικώς να καλύψουν την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού  και δεν θα κατευθυνθούν προς το Ταμείο κατά της Φτώχειας, προς ενίσχυση των ασθενεστέρων –την ώρα μάλιστα που και ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προβλέπει «κοινωνική έκρηξη» λόγω της κρίσης τους επόμενους μήνες. 

Το μέγα πρόβλημα στην εφαρμογή του μέτρου είναι φυσικά το γεγονός ότι δεν διευρύνει τη φορολογική βάση αλλά επιβαρύνει τους ειλικρινείς φορολογούμενους ή όσους δεν μπόρεσαν να κρύψουν εισοδήματα.  

Με τον τρόπο αυτό, ένας εκμεταλλευτής μπαρ που δηλώνει κέρδη κάτω από 60.000 ευρώ ετησίως γλιτώνει από το φόρο, ενώ τον επιβαρύνεται κάποιος που εργάζεται …νυχθημερόν σε δύο δουλειές στον ιδιωτικό τομέα και τον πιάνει το όριο.  

Πέραν τούτου, στο «απυρόβλητο» μένουν και τα κέρδη των επιχειρήσεων και των κερδοφόρων τραπεζών. 

Επιπρόσθετα το φόρο θα πληρώσουν όσοι δήλωσαν ότι το 2007 είχαν μεικτό ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, ασχέτως αν έβαλαν λιγότερα «στην τσέπη». Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός εισέπραξε 57.000 καθαρά, αφού αφαιρεθούν ασφαλιστικές εισφορές και φόροι, πιθανότατα να εμφανίζει πάνω από 60.000, όσα ανέγραφε η βεβαίωση μισθοδοσίας του.  

Ακόμα χειρότερα, αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, θα δήλωσε το ακαθάριστο εισόδημά του στο Ε1, χωρίς να έχει αφαιρέσει καν προηγουμένως τις ασφαλιστικές του εισφορές.  

Έτσι θα πληρώσει το «χαράτσι» των 1.000 ευρώ που «γλίτωσε» από την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ. Εάν μάλιστα έχει μεγαλύτερο εισόδημα, ενδέχεται να πληρώσει για τον ίδιο λόγο 3.000 ευρώ αντί για 2.000 ή 5.000 ευρώ αντί για 3.000. 

Και, βεβαίως, δεν είναι δυνατό να ερμηνευθεί λογικά πως μπορεί κάποιος με εισόδημα 60.000 ευρώ το 2007 να πληρώνει χαράτσι 1.000 ευώ φέτος και κάποιος άλλος φορολογούμενος – μεγαλοστέλεχος τράπεζας ή πολυεθνικής να πληρώνει 5 χιλιάρικα όταν οι αποδοχές του μπορεί και να υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο… 

Διαβάστε το ρεπορτάζ που μετέδωσε το απόγευμα για τα έκτακτα μέτρα το protothema gr. στο

 http://www.protothema.gr/content.php?id=26472

Η σφαγή των αμνών

πηγη πρωτο θεμα

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις