STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


***Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ : Η MIG είναι «παιδί» της ελληνικής ναυτιλίας !
875 αναγνώστες
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009
08:31

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        καλημερα μας!

Ο κ. Βγενόπουλος μεταξύ των κυρίων Βενιάμη (αριστερά) και Ξυλά (δεξιά) επεσήμανε ότι οι ευκαιρίες κρύβονται στην αξιοποίηση των αποπληθωριστικών πιέσεων ώστε να αποκτηθούν assets που σε πληθωριστικό περιβάλλον θα προσφέρουν αποδόσεις.

Επιστροφή στις ρίζες χθες για τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Marfin Investment Group κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος μίλησε σε πολυπληθές ακροατήριο στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά με θέμα την οικονομική κρίση.

Στο γεύμα εργασίας που του παρέθεσε η Λέσχη ο κ. Βγενόπουλος, «αποκατέστησε την τάξη», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, σχετικά με το ποια είναι η MIG. Η MIG, είπε, είναι τα κεφάλαια της ελληνικής ναυτιλίας, από την οποία ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια. Τον όμιλο MIG είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας τον στηρίζετε εσείς οι ίδιοι ως επενδυτές, μέτοχοι, καταθέτες, δανειολήπτες.

Στην αρχή της ομιλίας του θυμήθηκε ακόμη τα πρώτα χρόνια της καριέρας του όταν ξεκίνησε από τη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris αλλά και τα πρώτα βήματα της Marfin τότε ενώ κατονόμασε ως αρχικούς ιδρυτές τον ίδιο τον κ. Πέτρο Βέττα, διευθύνοντα σύμβουλο σήμερα της Attica Group και τον κ. Θεόδωρο Βενιάμη, πρόεδρο σήμερα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο οποίος ήταν και δίπλα του στο πάνελ.

Ο κ. Βγενόπουλος, «το δικό μας παιδί» όπως τον καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κ. Γιάννης Ξυλάς, υπογράμμισε ότι η MIG στηρίζεται στη μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία επενδύει μέσω της MIG σε στεριά, θάλασσα και αέρα και ανέφερε ναυτιλιακές οικογένειες που στηρίζουν μετοχικά την MIG, όπως τις οικογένειες, Τσάκου, Φράγκου και Χανδρή, προσθέτοντας ότι είναι και πολλές άλλες οι οποίες δεν επιθυμούν να γίνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά.

Περνώντας στη συνέχεια στο κύριο θέμα της ομιλίας του με θέμα «Οικονομική κρίση: Προβλήματα & καθήκον» ο ισχυρός άνδρας της MIG αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους εμφάνισής της σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το σύστημα είναι ενδημικά ασταθές καθώς αποτελεί βάση συναλλαγών ομάδων με αντιτιθέμενα πολλές φορές συμφέροντα ενώ υπόκειται ως ανθρώπινο κατασκεύασμα και στις ανθρώπινες αδυναμίες, φόβο, απληστία, υπερβολικό ενθουσιασμό κ.λπ.

Ειδικότερα για την παρούσα κρίση ως επιπλέον λόγους κατονόμασε τη συνεχόμενη τάση παγκοσμιοποίησης και την πλήρη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Βγενόπουλος μίλησε για «κρατούσα» άποψη που θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην αρχή ή μέση της κρίσης και παρομοίασε την όλη κατάσταση με ένα μερικώς κατεστραμμένο τρένο το οποίο αργά και επώδυνα με τους επιβάτες τους κινείται προς το τέλος του τούνελ.

Εκτίμησε ότι η λύση θα είναι επώδυνη και για να δώσει ένα μέτρο σύγκρισης ανέφερε ότι οι προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις είχαν αρνητική επίπτωση της τάξης του 10% ως ποσοστό του δημόσιου χρέους στο ΑΕΠ και επιπλέον μείωση κατά 10% του ΑΕΠ.

Η κρατούσα άποψη σήμερα διεθνώς σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος θεωρεί ότι απαιτείται απομόχλευση κεφαλαίων της τάξης των 10 - 15 τρισ. δολαρίων για να εκτονωθεί η κρίση ή διαφορετικά κεφαλαιακή ένεση ύψους 1 τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αναστραφεί η κατάσταση.

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα η κρίση θα κρατήσει 3- 5 χρόνια με το απαισιόδοξο σενάριο να προβλέπει 12 μήνες αρνητική ανάπτυξη και ενδεχομένως να οδηγήσει σε φαινόμενα ακραίου προστατευτισμού, κοινωνικών αναταραχών, πολιτικών εκτροπών ως και πολεμικών συγκρούσεων.

Στον αντίποδα το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι ως αποτέλεσμα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής επέκτασης θα υπάρξει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της κρίσης εντός του επόμενου τριμήνου.

Καταλήγοντας ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι μπορεί όλοι να πιστεύουν σε περιόδους κρίσης ότι η ρευστότητα είναι βασιλιάς, αυτό όμως που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι η υποτίμηση της αξίας του ίδιου του χρήματος, και συμπλήρωσε ότι οι ευκαιρίες κρύβονται στην αξιοποίηση των αποπληθωριστικών πιέσεων ώστε να αποκτηθούν assets που σε πληθωριστικό περιβάλλον θα προσφέρουν αποδόσεις.

Τέλος κάλεσε τους ισχυρούς να αναλάβουν δράση, όπως πρέπει να το πράττουν σε περιόδους κρίσεων προσθέτοντας ότι η MIG παρακολουθεί από κοντά σημαντικό αριθμό εφοπλιστών που το πράττουν ήδη.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις