STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Μ Π Α Ρ Α κ Ο Μ Π Α Μ Α : Μήπως Είναι Ψώνιο ?
1284 αναγνώστες
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009
08:40

Ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος που πάει σε νυχτερινό τοκ σόου - και μοιάζει να το χαίρεται πολύ. Υπερβολικά πολύ.

 
obama

Από τη μια, μπορείς να υποστηρίξεις ότι ο Ομπάμα δείχνει έτσι πως είναι πιο ανθρώπινος, πως απευθύνεται άμεσα με ένα κομμάτι του κοινού που ως τώρα δεν είχε συνηθίσει να βλέπει τον Πρόεδρό του να μιλά άνετα και χαλαρά. Ο Πρόεδρος μίλησε για τις κόρες του, καθώς επίσης και για τον Προεδρικό σκύλο που πρόκειται να φτάσει στο Λευκό Οίκο σύντομα:"Πρόκειται να πάρουμε σκύλο... λένε πως στην Ουάσινγκτον αν δεν έχεις φίλο, πάρε σκύλο".

Βέβαια, το ύφος της συνέντευξης -που διήρκησε 30 λεπτά- ήταν κατά κύριο λόγο σοβαρό, με τον Ομπάμα να αναλύει τις απόψεις του περί οικονομικής κρίσης, από την ίδια ακριβώς θέση όπου celebrities προμοτάρουν τις νέες τους ταινίες.

Στην προσπάθειά του να γίνει ακόμα περισσότερο συμπαθής και να κερδίσει τον κόσμο, έκανε αστεία και για τους σωματοφύλακές του, που δεν τον αφήνουν να κουνήσει ρούπι! Κι όλα αυτά έδειξαν για ακόμα μια φορά πόσο cool και άνετος τύπος είναι. Ωραία. Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα με την όλη ιστορία. 

Το πρώτο είναι η γκάφα: Μοιραία, όταν μιλάς άνετα και χαλαρά, θα σου ξεφύγει και κάτι, κι αυτό είναι ΟΚ αν είσαι ηθοποιός ή τραγουδιστής, όταν όμως είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ε, πρέπει να προσέχεις. Όταν το κοινό τον χειροκρότησε για το σκορ του στο μπόουλινγκ (129) ο Ομπάμα είπε: ‘‘Εδώ είναι σαν τους Παραολυμπιακούς!" (όπου, όπως ξέρεις, το κοινό χειροκροτεί τα πάντα). 

Δες και το σχετικό βίντεο:

Δεν ήταν και το πιο κομψό πράγμα που θα μπορούσε πει, και την επόμενη το γραφείο του έβγαλε μια ανακοίνωση ζητώντας συγνώμη -αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. 

Και, εξάλλου, υπάρχει και το άλλο πρόβλημα: Όσο περνάει ο καιρός, σαν να μας φαίνεται ότι ο τύπος το διασκεδάζει υπερβολικά. Σαν να παίρνει την εικόνα του σούπερσταρ λίγο παραπάνω στα σοβαρά από όσο θα έπρεπε. Ίσως τώρα που έγινε Πρόεδρος να πρέπει να μειώσει λίγο το μάρκετινγκ του εαυτού του. Όχι τίποτα άλλο, θα τον βαρεθούμε, κι είναι κρίμα!

Παρεμπιπτόντως: Φαντάζεσαι τον Καραμανλή στο Θέμο;! 

 

Διάβασε ακόμα: Είναι ο Ομπάμα ο πρώτος μετροσέξουαλ Πρόεδρος;

πηγη yupi.gr

....Οικονομική κρίση: χθες, σήμερα, αύριο ...

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        καλημερα μας!

Του Mιχαλη Γκλεζακου*

Η παγκόσμια οικονομία περνάει τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων 80 ετών, από την οικονομική κρίση που μόλις ξεκίνησε. Το μέγεθος των απωλειών που θα προκληθούν, δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Ούτε η διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για μια διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία διαφοροποιείται με βάση τα αποτελέσματα των επιμέρους ενεργειών και παρεμβάσεων. Κάποια στιγμή, βέβαια, ο εφιάλτης θα τελειώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ακολουθεί και πάλι ανοδικούς ρυθμούς.

Αν, όμως, δεν αλλάξουν τα δεδομένα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, η κρίση θα ξανάρθει. Διότι, οι δομές της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν αλλοιωθεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια και δεν εγγυώνται πλέον μια μακροπρόθεσμη ισορροπία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η τρέχουσα κρίση ξεκίνησε με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις υπερβολικές χορηγήσεις στεγαστικών δανείων που δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετηθούν («τοξικά δάνεια»). Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτή την εξέλιξη απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο λόγω της τιτλοποίησης και πώλησης των πιο πάνω δανείων. Βέβαια, τα «τοξικά δάνεια» από μόνα τους, δεν θα προκαλούσαν την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Ομως, οι αγορές ακινήτων, χρήματος, αξιών, παραγώγων κ.λπ., αλληλοσυνδέονται και αλληλοεξαρτώνται σε παγκόσμια βάση.

Ετσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ζήσαμε ένα πρωτοφανές και εφιαλτικό ντόμινο, που περιλάμβανε την κατάρρευση ή την αποδυνάμωση γιγαντιαίων πιστωτικών ιδρυμάτων, το κραχ των αγορών αξιών και παραγώγων, τις τεράστιες ζημίες ασφαλιστικών επιχειρήσεων από τα πιστωτικά παράγωγα, την απαξίωση του ενεργητικού των επενδυτικών φορέων, την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στα ακίνητα κ.λπ. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο εγκλωβισμός ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο φαύλος κύκλος συμπληρώθηκε με τη μεταφορά του προβλήματος στην πραγματική οικονομία μέσω της απώλειας πλούτου, της έλλειψης ρευστότητας και μεγέθυνσης του αισθήματος ανασφάλειας καταναλωτών και επιχειρηματιών.

Σήμερα, η ζήτηση έχει ήδη περιορισθεί, προκαλώντας συρρίκνωση της παραγωγής, της απασχόλησης, των εισοδημάτων κ.λπ. και ανοίγοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί με έντονους ρυθμούς, σε ένα νεφελώδες περιβάλλον, όπου δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί η επιβίωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο αποτελεί την καρδιά της οικονομίας.

Η κρατική παρέμβαση, η οποία ήταν πρωτοφανής σε έκταση, απέτρεψε τα χειρότερα, αλλά δεν κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση, η οποία παραμένει κρίσιμη.

Είναι απίστευτο: Το κράτος που αποποιήθηκε ακόμη και τον ρυθμιστικό του ρόλο κατά τα τελευταία 30 χρόνια, για να μην εμποδίσει την ανάπτυξη, έρχεται τώρα να σώσει την οικονομία προχωρώντας ακόμη και σε κρατικοποιήσεις. Εκπληκτική είναι και η μεταστροφή της κοινής γνώμης (σε ελάχιστο χρονικό διάστημα), που άρχισε να βλέπει το κράτος ως σωτήρα, ενώ για δεκαετίες το απέρριπτε. Σίγουρα η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ψύχραιμες αντιδράσεις…

Είναι προφανές ότι οι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα την παγκόσμια οικονομία είναι πολλοί και μεγάλοι. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να περιμένουμε την «επόμενη ημέρα» για να ψάξουμε τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

Οι δομικές αλλαγές που έχουν προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία κατά τα τελευταία 30 χρόνια πρέπει να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν άμεσα, αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε τον σημερινό εφιάλτη.

Ποιες είναι οι αλλαγές αυτές; Θα αναφερθούμε στις τέσσερις σημαντικότερες.

α) Το κράτος έχει αποστασιοποιηθεί από τον ρόλο του θεματοφύλακα της κοινωνίας. Είναι αναγκαίο να επανέλθει και να χαράξει αυστηρούς κανόνες διεξαγωγής και ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας (σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο), ώστε να διασφαλισθεί το μακροπρόθεσμο κοινωνικό συμφέρον. Σε καμιά περίπτωση, όμως, μη φτάσει στην άλλη άκρη και αναλάβει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

β) Η υπερβολική συμπίεση του κόστους εργασίας, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων στις αγορές, έχει οδηγήσει σε έντονη αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της παραγωγής. Επιβάλλεται η άμεση άμβλυνση αυτής της κατάστασης, για να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις.

γ) Η διαρκής αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ολιγοπωλιακής δομής στην αγορά, με τελικό αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κοινωνίας, τόσο από το αυξημένο κόστος παραγωγής των ολιγοπωλίων όσο και από την επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών περιθωρίων κέρδους.

δ) Η εντατική εκμετάλλευση της γης και η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων έχουν υποβαθμίσει το έδαφος και το κλίμα. Αν δεν τεθούν περιορισμοί και δεν δρομολογηθεί η αποκατάστασή τους, εμείς και τα παιδιά μας θα πληρώσουμε αυτή την αλαζονική συμπεριφορά με μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (αφού οι πόροι θα έχουν περιορισθεί και το περιβάλλον δεν θα αντέχει άλλη επιβάρυνση), αλλά και με τη δαπάνη αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούμε σήμερα.

Συμπερασματικά, σήμερα που ζούμε αυτή τη μεγάλη και πρωτοφανή αβεβαιότητα, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να αποκλείσουμε την επανάληψή της. Γι’ αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες και όχι μόνο τα συμπτώματα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

* Ο Μιχάλης Γκλεζάκος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

.kathimerini.gr

Σχόλια

22/03 17:56  Yannis K.
ποιος ειναι ο yupi.gr ρε θεατρο, δε μας ειπες?
εγω μπηκα ετσι για λιγο κι εφριξα.
οτι κατινια κυκλοφορει στην ελλαδα, οτι ψωνιο, οτι σουρουκλεμες, οτι πυροβολημενος εκει θα τονε βρεις.
θα μου πεις τωρα τους κανω διαφημιση αλλα γω σου λεω
άιντε άιντε οτι μαλακια βλεπεις και σου γυαλιζει την αναπαραγεις?
καλα αυτος ο κατακαυμενος ο χατζηδακις ακομα να σου κανει μηνυση που τονε πετας χυμα με τα ψωνια μαζι και τις κατινες?
22/03 21:24  studio111
Παλι σου τελειωσαν τα χαπια ??
23/03 05:29  Yannis K.
γιατι ρεσύ αρπαζεσαι?
(και γιατι αντιγραφεις ακομα και τα σχολια σου?)
εκανα μια κριτικη στο τελευταιο σάιτ που αντεγραψες.
Κακο ειναι?
ή απαγορευεται?
Γνωμη μου ειναι οτι τη λασπουρια οσο μπορουμε δεν πρεπει να την αναπαραγουμε.
Γνωμη μου.
Εσενα γνωμη σου ειναι αλλη, το καταλαβαμε.
Νο προμπλεμ.
(απο χαπια παιρνω μονο βαλεριανα για τον υπνο, ιχθυελαίου (στα συνιστω), σκορδο σε ταμπλετες, λεκιθινη (γιατι ειμαστε και καποιας ηλικιας και ξεχναμε), τζινσεγκ (γιατι εχουμε αυξημενες αναγκες), και τζινγκο μπιλομπα (τι ειναι αυτο? ειδες που δε ξες?) και δε μου τελειωνουν ποτε. Δεν ειμαι και χαζος.
Αυτααααά,
κι αμα ειναι να με προγκας ετσι δε ξαναγραφω σχολιο.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις