STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Λείπει μόνον η «διάγνωση»..., Ειδήσεις και...σχόλια
1253 αναγνώστες
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2007
11:10

Είναι πλέον προφανές ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν μπει σε πτωτική φάση, η οποία μπορεί να διαρκέσει λίγο ή πολύ περισσότερο απ' ό,τι ελπίζουν όλοι οι θιασώτες των μετοχικών επενδύσεων και οι οπαδοί του γρήγορου trading. Τα συμπτώματα της κρίσης πληθαίνουν και επιμένουν  μόνον η «διάγνωση» δεν ανακοινώνεται στους... οικείους του ασθενούς.
Αλλωστε, οι «γνωματεύσεις» των ειδικών είναι αντιφατικές. Οι αναλυτές των μεγάλων διεθνών οίκων διατελούν εν μετρία συγχύσει, όπως θα αποφαινόταν ένα υποθετικός χρηματιστηριακός δικαστής, ο οποίος δεν θα τους αναγνώριζε καν το ελαφρυντικό του «προτέρου εντίμου βίου» - τουτέστιν της αξιοπιστίας.
Οι ξαφνικές αναλαμπές και οι ανοδικές αντιδράσεις απλώς θα καθησυχάζουν τους φόβους.

Τα μέταλλα δεν έχουν πλέον «ψωμί»…

Τα προηγούμενα χρόνια οι μεταλλουργικές εταιρίες παρουσίαζαν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανόδου της κερδοφορίας, επωφελούμενες από την άνοδο των τιμών των μετάλλων. Κέρδιζαν αφενός από την ανατίμηση των αποθεμάτων τους και αφ' ετέρου από τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, καθώς ανέβαιναν και οι τιμές των τελικών προϊόντων.
Ομως, ο κύκλος αυτός πάει να κλείσει: Τα αποθέματα είναι αγορασμένα ακριβά, περιθώρια ανατιμήσεων δεν υπάρχουν, ενώ οι υψηλές τιμές επηρεάζουν ήδη τη ζήτηση, η οποία επιβραδύνεται. Οι επιπτώσεις φαίνονται ήδη στα αποτελέσματα της Χαλκόρ, της ΕΛΒΑΛ, του Μυτιληναίου...

...Στασινόπουλος και Μυτιληναίος standby

Η Χαλκόρ λέει μάλιστα ότι ελπίζει τώρα να συνεχισθεί η κάμψη της τιμής του χαλκού, για να αυξηθεί η ζήτηση και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της. Σε πρώτη φάση θα χάσει βέβαια από την υποχώρηση των τιμών (όπως και η ΕΛΒΑΛ), καθώς θα μειωθεί η αξία των αποθεμάτων πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων. Όμως οι δύο εταιρίες θα βγουν κερδισμένες μεσοπρόθεσμα.
Ο Μυτιληναίος είναι κυρίως διεθνής «έμπορος» μετάλλων και δεν κρατάει αποθέματα. Εχει όμως προθεσμιακά συμβόλαια, από τα οποία μπορεί να χάσει ή να κερδίσει πολλά, ανάλογα με την πορεία των τιμών. Φροντίζει λοιπόν να είναι πάντα καλυμμένος με hedging. Μπορεί να μην έχει κέρδη στην πτώση, αλλά θα βγει «αβρόχοις ποσίν»...

   Μάχη Εθνικής  Πειραιώς επί ουκρανικού εδάφους, όπου διεκδικούν την τράπεζα Crediprom.
  Εξαγορά μικρής τράπεζας στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία προαναγγέλλει η Aspis Bank. Ο όμιλος μπορεί να διαθέσει μόνον μέχρι 75 εκ. ευρώ.
  Tην ακίνητη περιουσία του θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ο ΟΤΕ. Θα αναδιαρθρώσει τη θυγατρική εταιρία real estate, που σχεδιάζεται να εισαχθεί στο ΧΑ.
  Στην ΕΕ μπορεί να σκοντάψει η ένταξη των εργαζομένων της Alpha Bank στο ΕΤΑΤ. Στις Βρυξέλλες κοιτάζουν μήπως η ρύθμιση αντιβαίνει στους κοινοτικούς κανόνες.
  Τιτάν και Lafarge επενδύουν 180 εκ. στην Αίγυπτο, μέσω κοινής θυγατρικής, η οποία θα αυξήσει το παραγωγικό δυναμικό της κατά 50%.
  Ζημίες 818 εκ. $ παρουσίασε στο 9μηνο η Tousa, θυγατρική της Τεχν. Ολυμπιακής στις ΗΠΑ. Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης της εταιρίας.
  Τα Σκόπια δυσκολεύονται να πληρώσουν στα ΕΛΠΕ τα 53 εκ. $ αποζημίωση που επιδικάστηκε από διεθνή διαιτησία. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις.
  Παραγωγική βάση και στην Ουκρανία θα δημιουργήσει η Austria Card, που εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Inform Λύκος.
  Στα δικαστήρια καταλήγει ο πόλεμος μεταξύ Βεντούρη/ΝΕΛ και Sea Star Capital (Ι. Ι. Βαρδινογιάννης).
  Τον διπλασιασμό των πωλήσεων με οροφή τα 100 εκ. εντός της ερχόμενης πενταετίας, θέτει στόχο ο Βάρδας.
  Ανοιχτή σύγκρουση των δυο μεγαλομετόχων του Ατλάντικ. Ετεροχρονισμένα προβλήματα και στην απορρόφηση της αλυσίδας Λαουτάρης
  Καταστήματα Κορρές θα ανοίξουν μέχρι τα Χριστούγεννα στο Πεκίνο, τη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη.
  99,2% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει συγκεντρώσει μέσω της δημόσιας προσφοράς η Εθνική Τράπεζα.
  Εως 2,5 εκ. ίδιες μετοχές (5,1%) προτίθεται να αγοράσει ο Μυτιληναίος. Εγκριση στη ΓΣ στις 7 Δεκεμβρίου.

Το κλίμα επιδεινώνεται στις μεγάλες διεθνείς αγορές, η υποχώρηση των τιμών θα συνεχισθεί.
  Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί σήμερα ή σε δυό-τρεις μέρες. Ανοδικές αντιδράσεις θα υπάρξουν, μπορεί να δούμε και ενδοσυνεδριακά μινι-ράλι, άπως προχθες στη Wall…
  Θα είναι μόνον στάχτη στα μάτια, που δεν θα αφήνει τους επενδυτές να δουν τη συνολική εικόνα και τη μεσοχρόνια τάση.
  Στη Σοφοκλέους αυτές τις μέρες θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε τους ξένους (όμως αυτοί έφεραν τον ΓΔ μέχρι τις 5.350 μονάδες)…
  Τώρα ακολουθούν τη συνήθη τακτική τους: Ρευστοποιούν εκεί όπου γράφουν μεγάλα κέρδη, για να αντισταθμίσουν απώλειες από αλλού.
  Στη Σοφοκλέους τα funds είναι πωλητές τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά και διαμορφώνοντας καθημερινά την τάση.
  Ρευστοποιούν Cosmote, κάνουν πολλές αγοραπωλησίες στην ΕΘΝΙΚΗ, μειώνουν θέσεις σε Eurobank…
  Προσπαθούν να μη «σκοτώσουν» την ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την Alpha, όπου οι κινήσεις γίνονται «με το γάντι»...
  Η ΔΕΗ ρίχνεται πάλι «στο πυρ το εξώτερον» - η εμπιστοσύνη έχει κλονισθεί. Θα επανέλθουν σε χαμηλότερες τιμές. Αν και όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο.
  Οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν συγκριτικά πολύ μικρές δυνάμεις  και τις χρησιμοποιούν κυρίως για να «προστατεύσουν» τα χαρτιά τους…
  Πολλοί διαχειριστές θεωρούν τον ΟΤΕ καλή αμυντική επιλογή, μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της συνολικής εικόνας της αγοράς.
  H Marfin έχει απογοητεύσει και τους πλέον ένθερμους «οπαδούς» της. Επισημαίναμε ότι το χαρτί θα μαζευτεί με μέση τιμή κτήσης γύρω στα 6,50 ευρώ. Το μεγάλο ποσοστό αποκτήθηκε στα 6,70.
  Στο τραπεζικό ταμπλό σχετικά «ανθεκτική» εμφανίζεται η ΑΤΕ. Ερωτηματικό παραμένει η ΚΥΠΡΟΥ.
  Από τα «κρατικά» χαρτιά ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ΕΥΑΠΣ, λόγω σπλιτ. Στην ΕΥΔΑΠ μένουν συντηρητικότεροι παίκτες.
  Χαρτιά για trading αποδεικνύοται ο ΜΟΧΛΟΣ και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Θα συνεχίσουν να κινούνται με εντονότατες διακυμάνσεις, ανάλογα με τα νέα για την τύχη της Tousa.
  Στη μεγαλομεσαία κεφαλαιοποίηση πολύ φτηνό χαρτί τα ΚΑΛΩΔΙΑ  και στη μικρότερη ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος όμως έχει «βεβαρημένο» πρόσφατο παρελθόν.
  Τα φετινά κέρδη δίνουν στην YALCO Ρ/Ε 7,8. Στρεβλώσεις υπάρχουν πάντα στις αγορές. Δεν διαρκούν εσαεί.

Axon-Euromedica: Τα νούμερα δεν βγαίνουν...

Μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τα νούμερα των κεφαλαιοποιήσεων της Axon και της θυγατρικής της Euromedica. Μπορεί να είναι μία πρόσκαιρη στρέβλωση, από αυτές που παρατηρούνται συχνά στις αγορές. Ισως να συμβαίνει κάτι που το γνωρίζουν μόνον οι insiders και οι market makers.
Περίπου 390 εκ. ευρώ είναι η χρηματιστηριακή αξία της Euromedica. H Axon έχει to 58%, που αντιστοιχεί σε αξία περίπου 226 εκ. ευρώ. Ομως η κεφαλαιοποίηση της είναι πολύ μικρότερη ακόμα κι από την αξία αυτής της συμμετοχής. Η Axon αποτιμάται τώρα στη Σοφοκλέους μόλις 142 εκ. ευρώ, ενώ πέραν της Euromedica έχει κι άλλες αξιόλογες θυγατρικές (Sonak, Axon Χρηματιστηριακή κλπ).
Υποτιμημένη λοιπόν η Axon; ή μήπως είναι πανάκριβη η θυγατρική της;

...και τα projects προκαλούν σύγχυση

Ισως η αγορά να έχει μπερδευτεί με τα πολλά και διαφορετικά projects των δύο εταιριών και του ιδιοκτήτη τους.
Η Euromedica εξαγοράζει διαγνωστικά, αποκτά διάφορες συμμετοχές και παράλληλα πολιορκεί το ΙΑΣΩ. Αλλάζει η μετοχική της σύνθεση, με την είσοδο ξένων funds μέσω ΑΜΚ και μετατρέψιμου ομολογιακού. Η Axon σχεδιάζει μεγάλη αύξηση ΑΜΚ και συζητά την ίδρυση εταιρίας real estate με αρχικό κεφάλαιο 100 εκ. ευρώ. Στο νέο επιχειρηματικό- επενδυτικό σχήμα που προσπαθεί να δημιουργήσει σε συνεργασία με ξένα funds, ο ιδιοκτήτης της Axon Θ. Λιακουνάκος θέλει να εισφέρει την εταιρία του Castallia και δικά του ακίνητα.
Ολες αυτές οι κινήσεις εξελίσσονται περίπου ταυτόχρονα και κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι ο όμιλος δεν έχει σαφή στόχευση...

--------------
(META)SOFOKLEOUSin

http://www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?s=370084302056ddc35bd6a06dec9f91d6;act=ST;f=2;t=7196

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις