STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


**** ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ...Οικοδεσπότη το G-20..
892 αναγνώστες
Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009
08:21

 

 

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        καλημερα μας !

apodosiΕυχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για τις αγορές η σύνοδος της Ομάδας των 20 (G-20) στο Λονδίνο, καθώς οι αρχικές διαφωνίες στους κόλπους των χωρών που ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας ξεπεράσθηκαν και οι ηγέτες κατάφεραν να καταλήξουν σε ουσιώδεις αποφάσεις για κοινή αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.Την ίδια στιγμή, σημαντικά «τονωτικά» πήραν οι αγορές και από δύο σημαντικές αποφάσεις στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση: το Αμερικανικό Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων ενέκρινε τη χαλάρωση των κανόνων αποτίμησης για τα «τοξικά» των αμερικανικών τραπεζών, που θα τους επιτρέψει να εξωραΐσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε ένα ακόμη βήμα χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, έστω και μικρότερο από το αρχικά αναμενόμενο.

Αποτέλεσμα της «βροχής» καλών νέων, ήταν η ξέφρενη άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών: ο δείκτης των κορυφαίων ευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 5%, ο Dow Jones ξεπέρασε και πάλι τα επίπεδα των 8.000 μονάδων, με ένα «άλμα» σχεδόν 290 μονάδων λίγο πριν το κλείσιμο, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης «ανέπνευσε», με άνοδο σχεδόν κατά 4,5% και τη μετοχή της Εθνικής να κλέβει την παράσταση, με κέρδη άνω του 7%.

Τα νέα της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους, δείχνουν το δρόμο της εξόδου από την κρίση, αν και αρκετοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι η οδός της εξόδου θα είναι μακρά και δύσβατη:

        Οι «20» αποφάσισαν όχι μόνο να δεσμεύσουν άλλο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων «ενέσεων» στη διεθνή οικονομία, αλλά ουσιαστικά έκαναν ένα απροσδόκητα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων κανόνων παιχνιδιού στην παγκόσμια οικονομία. «Ποτέ δεν περιμέναμε τόσο σημαντική συμφωνία», δήλωσε περιχαρής ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

        Η συμφωνία για τη βελτίωση της εποπτείας των αγορών συνιστά κατά πολλούς παρατηρητές ένα μεγάλο βήμα προς την εγκατάλειψη του αγγλοσαξονικού, νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουν οι κανόνες ανάληψης κινδύνων από τις τράπεζες, να τεθούν υπό εποπτεία τα hedge funds, να καθιερωθούν αυστηρότεροι κανόνες για τις αμοιβές των στελεχών, αλλά και να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων που αρνούνται να χορηγήσουν πληροφορίες σε εθνικές φορολογικές αρχές.

        Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας οικονομίας, το κοινό ανακοινωθέν ανέφερε ότι, από τα συνολικά 1.100 δις. δολ. που συμφωνήθηκε να διατεθούν, τα 750 δις. θα κατευθυνθούν στο Δ.Ν.Τ., άλλα 250 δις. δολ. θα δοθούν για τη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου και 100 δις. δολ. στις υπερεθνικές τράπεζες που χρηματοδοτούν αναπτυξιακά έργα.

         Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ το Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων συμφώνησε ουσιαστικά στην εγκατάλειψη των ισχυόντων κανόνων αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών με βάση την αγοραία αξία τους (mark to market), σε μια κίνηση που προκάλεσε ευφορία στην Γουόλ Στριτ, καθώς θα επιτρέψει στις μεγάλες τράπεζες να «κρύψουν» ένα μεγάλο μέρος των ζημιών του από τοξικά στοιχεία, περιμένοντας τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές.

         Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μείωση των βασικών της επιτοκίων, αλλά κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ενώ η αγορά προεξοφλούσε μείωση κατά 0,50%. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κίνηση αυτή από τα «γεράκια» της Φραγκφούρτης, που βρίσκονται αρκετά βήματα πίσω από την Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας στο βαθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

πηγη .sofokleous10.gr

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις