STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΤΟ ΕΞΥΠΝΠΟ χρήμα (δεν) επενδύει στο χρέος ...
884 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Απριλίου 2009
09:15

 

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        καλημερα μας !

Έχουμε αναπτύξει σε πολλά προηγούμενα άρθρα τη σχέση της τρέχουσας κρίσης με τη δημιουργία χρέους και την κερδοφόρο επιχείρηση εκμετάλλευσης του χρέους από το έξυπνο χρήμα. Επειδή, όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα οργανωμένα κεφάλαια επενδύουν σε εταιρίες που έχουν χρέος με τον ίδιο ζήλο που τους δανείζουν.

Τα δάνεια συνεπάγονται την υποχρέωση πληρωμής τόκων και η βασική μορφή εταιρικών και κρατικών δανείων είναι μέσω της έκδοσης εταιρικών και κρατικών ομολόγων. Τα εταιρικά ομόλογα έχουν, κατά κανόνα, υψηλότερα επιτόκια από τα κρατικά ομόλογα. Αυτό συνεπάγεται ότι ο δανεισμός κοστίζει περισσότερο σε μία εταιρία απ' όσο σε ένα κράτος. Η απόσταση μεταξύ των επιτοκίων των εταιρικών ομολόγων και των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ της ίδιας περιόδου, υπολογίζεται από το σχετικό δείκτη της Merrill Lynch.

Η τιμή του δείκτη απεικονίζει τη διαφορά εταιρικού και κρατικού κόστους δανεισμού και είναι τα γνωστά αλλά λίγο κατανοητά, “spreads”. Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, η απόσταση αυτή αυξήθηκε από τις 200 μονάδες βάσης στις 2200! Η αύξηση της απόστασης, δηλαδή των spreads, υποδηλώνει το κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας για τις εταιρίες.

Μετά την κορυφή του Δεκεμβρίου στις 2182 μονάδες βάσης, η απόσταση μειώθηκε κατά 539 μονάδες και αυτό σημαίνει μία διευκόλυνση της ρευστότητας. Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτήν τη μείωση τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων εξακολουθούν να απέχουν 1643 μονάδες βάσης από τα αντίστοιχα των κρατικών ομολόγων. Με πολύ απλά λόγια, κοστίζει 16,4% περισσότερο για τις εταιρίες να δανειστούν χρήματα απ' ότι για το κράτος. Το ίδιο κόστος ήταν 7,58% παραπάνω από το κρατικό, πριν 12 μήνες και μόλις 2,2% παραπάνω από το κρατικό στις αρχές του 2007, όταν κράτη και εταιρίες, δανείζονταν με το ίδιο, σχεδόν, κόστος, λες και η πιθανότητα πτώχευσής τους ήταν ίδια.

Με το κόστος δανεισμού για τις εταιρίες να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ακόμη και αν η αποκλιμάκωση που ξεκίνησε από τα μέσα του Δεκεμβρίου συνεχιστεί, οι εταιρίες που στο κοντινό μέλλον έχουν ομόλογα τους που φτάνουν σε λήξη, προκειμένου να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους θα αναγκαστούν να δανειστούν χρήματα με πολλαπλάσιο κόστος απ' ότι πριν 12 ή 24 μήνες. Το αποτέλεσμα θα είναι η κερδοφορία αυτών των επιχειρήσεων να επηρεαστεί.

Με τον S&P 500 να έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ράλι, περισσότερο από 20% και τους διεθνείς δείκτες να τον έχουν ακολουθήσει στην ανοδική αντίδραση, το 3FVIP.com εξέτασε την απόδοση των επιμέρους κλάδων και μετοχών των ΗΠΑ σε σχέση με την έκθεσή των αντίστοιχων εταιριών τους σε δάνεια.

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια και χρέος είναι ο χρηματοοικονομικός και αυτοί με τη μικρότερη έκθεση είναι της Ενέργειας και της Τεχνολογίας. Εξετάζοντας τη χρηματιστηριακή απόδοση των επιμέρους κλαδικών δεικτών από την αρχή του 2009 μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε ότι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη έκθεση σε χρέος, δηλαδή ο χρηματοοικονομικός, έχει και τη χειρότερη χρηματιστηριακή απόδοση. Αντίθετα, η Τεχνολογία, που έχει τη δεύτερη μικρότερη έκθεση σε χρέος, είναι και ο μόνος κλάδος με θετική απόδοση από την αρχή του 2009.

Εξετάζοντας τις επιμέρους μετοχές του S&P 500, διαπιστώνουμε ότι οι μετοχές των εταιριών που δεν έχουν μακροπρόθεσμο χρέος, έχουν αποδώσει πολύ καλύτερα από τον S&P 500. Ο μέσος όρος απόδοσης των 40 μετοχών με τη λιγότερη έκθεση σε χρέος, είναι στο +4,8% από την αρχή του έτους, όταν στο ίδιο διάστημα η απόδοση του S&P 500 είναι -8,5%. Ακόμη, οι μετοχές αυτές απέδιδαν καλύτερα σε όλο το διάστημα του 2009 ασχέτως ανοδικών ή πτωτικών διακυμάνσεων.

Συμπερασματικά, ενώ το έξυπνο χρήμα επενδύει στο χρέος όταν είναι να το δανείσει και να κερδίσει από την εκμετάλλευσή του, δεν φαίνεται να κάνει το ίδιο και στο χρηματιστηριακό στίβο όπου προτιμά να επενδύσει σε εταιρίες που δεν είναι εκτεθειμένες στο χρέος.

Κλείνοντας, μία αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς μετοχών: όπως είδαμε και στις προηγούμενες αναφορές μας, η μηχανική τεχνική ανάλυση εξακολουθεί να βαθμολογεί θετικά τη μεσοπρόθεσμη τάση και πέρα από ένα σήμα κατοχύρωσης κερδών συνεχίζει να διακρίνει συνθήκες διακράτησης μεσοπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων. Αυτή είναι η κατάσταση και μετά την πολύ ανοδική, για το ΓΔ,συνεδρίαση της Τετάρτης

πηγη xrimanews.gr

Συνέχεια στο ράλι που προέβλεψε σε αποκλειστικότητα η στήλη

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις