STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΑΥΡΩΝ ...!
883 αναγνώστες
Κυριακή, 12 Απριλίου 2009
08:34

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημέρα μας!

Καλό Πάσχα στους καθολικούς !

Του Β. ΓΕΩΡΓΑ

Πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου φέρνουν το Χρηματιστήριο

Αθηνών και πάλι μετά από μήνες σε θετικό έδαφος.

Ο Γενικός Δείκτης μετράει πλέον κέρδη 5,3% από την αρχή του έτους, έχοντας ανακάμψει 29% συγκριτικά με τη χαμηλότερη τιμή του φέτος, που σημειώθηκε κατά το διήμερο 6-9 Μαρτίου. Με αφετηρία τον σημαντικό πυθμένα των 1.457 μονάδων, ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-20 οδηγεί το ράλι με απόδοση 36%, ο FTSE-40 μετράει κέρδη 16,7%, ενώ ο δείκτης των 80 μετοχών μικρότερης κεφαλαιοποίησης έχει κερδίσει 11,3%.

Τις υψηλότερες αποδόσεις έχει προσφέρει μέχρι σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, που σε μόλις 25 συνεδριάσεις ενισχύεται πάνω από 61%, με τις μετοχές της Πειραιώς (+90%), της Alpha Bank (+83%), της Κύπρου (+80%), της Εθνικής (+60%) και της Eurobank (+57%) να πρωταγωνιστούν. Με ή χωρίς διόρθωση, μέσα στις προσεχείς συνεδριάσεις, επαγγελματίες της αγοράς ετοιμάζονται για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Μέχρι στιγμής το παιχνίδι ελέγχεται από λίγους «παίκτες», δηλαδή ισχυρούς ιδιωτικούς επενδυτικούς κύκλους, βασικούς μετόχους τραπεζών, επιχειρηματίες, μεγαλοχρηματιστές και ορισμένους ξένους, κυρίως αμερικανούς, διαχειριστές. Εχοντας μαζέψει την προσφορά που άφηναν κατά την έξοδό τους τα hedge funds από την ελληνική αγορά, πέτυχαν πολύ χαμηλές τιμές κτήσης σε μετοχές μεγάλων τραπεζών και εταιρειών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα στη διάρκεια της ανόδου να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους με σημαντικές υπεραξίες.

Ο επόμενος ανοδικός κύκλος, για να μπορεί να έχει διάρκεια και έκταση, πρέπει να προσελκύσει «φρέσκο χρήμα» στην αγορά. Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως η είσοδος νέων παικτών θα μπορούσε να γίνει μέσω μιας ενδεχόμενης διόρθωσης του Γενικού Δείκτη το επόμενο διάστημα από την ευρύτερη περιοχή των 1.900-1.940 μονάδων προς τα επίπεδα των 1.780 μονάδων.

Την «ιδανική αφορμή» για το ράλι ανακούφισης που ξεκίνησε ταυτόχρονα στις διεθνείς αγορές στις 6-9 Μαρτίου έδωσαν οι πρωτοβουλίες στήριξης της οικονομίας από τις κυβερνήσεις και κυρίως αυτής των ΗΠΑ μέσω του σχεδίου του Tim Geithner, εν τω μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και δεκαετίες.

Δεν είναι όμως λίγοι οι αναλυτές, που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τους κινδύνους που κρύβει το καλλιεργούμενο κύμα αισιοδοξίας. Προειδοποιούν πως, όπως η χρηματιστηριακή ανάκαμψη ξεκίνησε μέσα σε κλίμα έντονου πεσιμισμού τον Μάρτιο, με τον ίδιο τρόπο είναι πιθανό να εκδηλωθεί το επόμενο ισχυρό καθοδικό κύμα, όταν πια η αισιοδοξία θα έχει εξαπλωθεί στις αγορές και όλοι θα πιστεύουν πως μια νέα εποχή των ταύρων ξεκινάει. 

 

πηγη .enet.gr

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις