STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


***** ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ : Πώληση, Αγορά, Διακράτηση ή Αποχή ?
1053 αναγνώστες
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009
09:22

 

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας!

Το ράλι της αγοράς μετοχών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς χρηματιστηριακής κοινότητας με τους επενδυτές να αναρωτιούνται τί σημαίνει αυτό και ποιο θα είναι το μέλλον.

Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο 3FVIP.com πριν από λίγες ημέρες ο κύριος Παναγιώτου ανέφερε σχετικά τα εξής: “Από την αρχή της κορύφωσης, προς το τέλος του 2007, μέχρι τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η κατάσταση στις αγορές ήταν αυτή ενός, ιστορικών διαστάσεων, κραχ. Το ETF αναδυόμενων αγορών έχανε 60%, ο Nikkei 55% και ο S&P 500 43%.

Σε εκείνη τη φάση τα επιστημονικά τεχνικά στοιχεία με έκαναν να προβλέψω “παύση της πτώσης” στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι συνέχισή της αλλά ούτε και την αρχή ενός νέου καλοκαιρινού κλίματος που θα μας έφερνε, για παράδειγμα, άμεσα μία πολυετή ανοδική κίνηση. Αυτό συνεπάγονταν πως στο επόμενο διάστημα των 4-6 μηνών, δηλαδή μεταξύ μεσομακροπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα όπως ορίζονται από την επιστημονική τεχνική ανάλυση, η διεθνής αγορά μετοχών δε θα βρίσκονταν να καταγράφει απώλειες αλλά ούτε μεγάλα κέρδη. Θα είχε βάλει παύση στην πτώση της και θα έπρεπε να εμφανίζει μία ουδέτερα θετική εικόνα: μικρά κέρδη και πλάγια τάση.

Περισσότερο από 5 μήνες αργότερα, αυτή είναι, πράγματι, η γενική εικόνα της αγοράς μετοχών. Ο Nasdaq καταγράφει κέρδη, όπως ο Nikkei, ο FTSE και ο DAX. Ο Dow Jones καταγράφει μικρές απώλειες όπως και ο S&P και ο CAC και οι αναδυόμενες αγορές έχουν πετύχει την καλύτερη ανάρρωση ενώ ακόμη και στο ΧΑ ο ΓΔ έχει στο διάστημα αυτό μικρά κέρδη, της τάξης του 9%, περίπου.

Κοντά στις 20 Νοεμβρίου, επανέλαβα την πρόβλεψη μου. Η εικόνα από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Απριλίου είναι και πάλι, αυτή της παύσης μίας μακροπρόθεσμης πτώσης ιστορικών διαστάσεων. Η Αθήνα καταγράφει μικρά κέρδη 3,04%, όσα περίπου και το Παρίσι. Ο Dow Jones είναι αμετάβλητος και ο S&P 500 καταγράφει μικρά κέρδη 7,07%. Ο πρωταγωνιστής θετικής παρέμβασης Nasdaq μαζί με το ETF αναδυόμενων αγορών έχουν την καλύτερη απόδοση ενώ το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη καταγράφουν, στο διάστημα αυτό, μικρά κέρδη.

Τους τελευταίους 5 και πλέον μήνες δε βιώσαμε τίποτε παραπάνω από μία πλάγια τάση με μεγάλη αστάθεια. Τα όρια της από το -25% στο +25%, που είναι το εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκαν όλοι οι διεθνείς δείκτες κανείς από τους οποίους δε βρίσκεται, σήμερα, κάτω από τα χαμηλά του 2003.”

Στην ίδια ανάλυση αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα σχετικά με το ΓΔ του ΧΑ: “Στην ανάλυση της 17/10/08 είχαμε δημοσιεύσει για πρώτη φορά έναν δείκτη που αποτυπώνει την απόσταση του μεσοπρόθεσμου ΕΚΤΑ 600 από το ανώτατο και κατώτατο επίπεδό του και είδαμε πως σύμφωνα με αυτόν, στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ο ΓΔ είναι, στατιστικά, πιο υποτιμημένος από το 2002.clip_image062

Ο βασισμένος στον ΕΚΤΑ 600 δείκτης αποδείχτηκε σωστός και με μεγάλη προβλεπτική ικανότητα. Από τις 24 Οκτωβρίου τα στατιστικά υποτιμημένα επίπεδα άρχισαν να γίνονται μικρότερου βαθμού και φτάνοντας στο σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει με το ΓΔ να βρίσκεται, πλέον, στατιστικά υπερτιμημένα επίπεδα στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η προηγούμενη αντίστοιχη με τη σημερινή μέτρηση στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (για την ακρίβεια λίγο υψηλότερη από την τωρινή) είχε δοθεί το 2003 κοντά στις 2000 μονάδες και αφού πρώτα ο ΓΔ είχε φτάσει ως τις 1500. Το χαμηλό του είχε καταγραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Κοιτώντας στο σήμερα, έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό το ίδιο.

Το 2003, μετά από την ακραία αυτή μέτρηση, ο ΓΔ συνέχισε να ανεβαίνει για 1 και πλέον μήνα για να διορθώσει από τις 2300 στις 2000 μονάδες. Από τις αναλύσεις μας γνωρίζουμε πως το 2009 δεν είναι 2003 καθώς οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον.

Αυτό το οποίο είναι φανερό, ωστόσο, είναι πως όταν οι επιστημονικοί τεχνικοί δείκτες αρχίζουν να μετρούν ακραία ανοδικές καταστάσεις δεν είναι η ώρα για άνοιγμα νέων αγοραστικών θέσεων αλλά ώρα για προσεκτική διακράτηση των θέσεων που ανοίχτηκαν όταν λάβαμε το σήμα αγοράς μετά από ακραία πτωτικές καταστάσεις και ώρα για πειθαρχημένη χρήση των εντολών κατοχύρωσης κερδών, μόλις αυτές δοθούν.

 

πηγη xrimanews.gr

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις