STUDIO 111...

***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΕΛΠΙΔΑ...
941 αναγνώστες
Τρίτη, 28 Απριλίου 2009
09:04

 

022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας!

* Η γρίπη των χοίρων ήταν μια από τις κεντρικές αιτίες πτώσης των βασικών δεικτών, στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου. Το Χ.Α. εκτός της έναρξης, που «παίχτηκε» το «δώστε τώρα που πέφτει γλυκά, γιατί μετά θα αγριέψουν τα πράγματα», κινήθηκε «τίμια» έναντι των αισιόδοξων και παραπλανητικά για τις αρκούδες. Βιάζονται να δουν τον μέσο όρο χαμηλότερα αρκετοί, αλλά δεν ομολογούν πως αυτή η ελπίδα πηγάζει από την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί μέσα στο 2009, κάποια στιγμή, η άνοδος. Φυσικό να θέλουν να αγοράσουν όσο το δυνατό φθηνότερα. Δεν είναι δηλαδή καθαρόαιμες αρκούδες, αλλά… μεταμφιεσμένοι ταύροι. Τελικά όμως, όπως βλέπουν οι επαγγελματίες να αναπτύσσονται, εκτιμούν πως οι μισοί θα την πατήσουν, μέσα στο Μάιο.

* Μια άσχετη αφορμή, που αφορά στην υγεία πολιτών με τόσα χρήματα ώστε να τους φοβίζει μια πανδημία, είναι ικανή να δημιουργήσει την «απαραίτητη» επιφυλακτικότητα για να κολλήσουν οι κεφαλαιοποιήσεις στα τρέχοντα επίπεδα. Η υποχώρηση που ονειρεύονται να σημειωθεί με δριμύτητα κάποιοι, ακόμα και χθες δεν φάνηκε πως έχει μεγάλες πιθανότητες να επισυμβεί. Ωστόσο, αρκετές φορές οι επιλογές των επαγγελματιών πίεσαν την αγορά, τη στιγμή που δεν το περίμεναν πολλοί. Αυτές τις μέρες την κάθοδο περιμένουν όλοι σχεδόν και γι' αυτό, θα απαιτηθεί το πλήρωμα του αδάμαστου χρόνου που καθορίζεται από την πληροφόρηση επί των αποτελεσμάτων, που θα ανακοινώσουν σύντομα οι εισηγμένες.

* Η μεσαία κεφαλαιοποίηση με την «τρίπλα» που έκανε στους ιδιώτες επενδυτές χθες, από τις 15:00 ως τις 16:20, δεν δείχνει σημάδια εξάντλησης του ανοδικού της momentum. Καλά επίσης δείχνουν να αντιδρούν οι τιμές των μετοχών αυτής της κεφαλαιοποίησης που μέσα στον Απρίλιο δώσανε ρεσιτάλ ανόδου. Είναι παράξενο, αλλά πάντα οι επενδυτές «τσιμπάνε» ανάποδα, στην περίπτωση που δεν τοποθετήθηκαν από την αρχή ενός rebound. Αντί να καταλάβουν πως αξίζει να παρακολουθήσουν την πορεία του νικητή της περιόδου, μόλις αποφασίζουν να αγοράσουν το αναιρούν όταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τους τονίζεται το ύψος των, μέχρι στιγμής, κερδών. Συνήθως σε τέτοιες υπενθυμίσεις λειτουργεί το ποσοστό αντοχής του καθένα.

* Αν τα κέρδη της τάξης του 20% είναι ένα καλό επίτευγμα για τον επενδυτή, τότε ένα rebound 60% είναι αποτρεπτικό για αγορά ενός τίτλου. Αυτοί οι επενδυτικοί τύποι στην Αμερική λέγονται «ψυχοπλακωμένοι», γιατί αγοράζουν με καθυστέρηση και πουλάνε βιαστικά. Οι μετοχές που κινούνται κόντρα στο ρεύμα το 2009, δεν «ξεκουράζονται» μετά από ένα ράλι που τις πάει 40% ψηλότερα. Τότε, απλά σιγουρεύουν τη συνέχεια στην άνοδο. Καθώς ασχέτως των πρόσφατων κερδών, πολύ λίγες μετοχές στην Ελλάδα απέχουν -35% από τα υψηλά δωδεκαμήνου, όσο υπολείπονται οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων. Στο ταμπλό του Χ.Α. απόσταση μικρότερη από 35% από το max έτους έχουν μόνο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ και από τον LiqMid η ΕΥΠΡΟ όταν ΓΔ και FTSE20 απέχουν -55% και -57%.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β'

Κατά κόσμον ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

πηγη  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις