STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΦΟΥΣΚΑ Η ΚΡΙΣΗ;
1272 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007
21:45

 Οι ανησυχίες για επέκταση της πιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε από την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου έχουν ξαναφουντώσει. Οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων δίνουν αυξημένες πιθανότητες πλέον στο σενάριο που θέλει την αμερικανική οικονομία να μπαίνει σε ύφεση τους επόμενους μήνες. Οι επικεφαλείς της Citigroup και της Merrill Lynch έχουν «αποκεφαλιστεί» για τις μεγάλες μειώσεις της αξίας των χρεογράφων και άλλων στοιχείων ενεργητικού, στις οποίες προχώρησαν λόγω της κρίσης. Υπάρχουν όμως και κάποιοι αιρετικοί. Ενας εξ αυτών, υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας με πολυετή θητεία σε ξένη τράπεζα, εκμυστηρεύθηκε την άποψή του στη στήλη υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας: «Ολα είναι μια φούσκα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κρίση ή τουλάχιστον τέτοιας έκτασης κρίση, όπως αυτή για την οποία μιλάνε οι περισσότεροι τους τελευταίους μήνες».

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΑ; Σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζίτη, οι απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού ύψους δεκάδων δισ. ευρώ ή δολαρίων στις οποίες προχωρούν οι μεγάλες τράπεζες είναι αυθαίρετες. «Επειδή δεν υπάρχουν τιμές γι' αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα στην αγορά, χρησιμοποιούν εσωτερικά μοντέλα για να τα αποτιμήσουν. Τα μοντέλα βασίζονται σε υποθέσεις που μπορεί να μην είναι σωστές, αλλά βγάζουν τιμές πολύ χαμηλότερες απ' αυτές που έχουν τα προϊόντα στα βιβλία τους. Γι' αυτό τον λόγο προχωρούν σε writedowns (απομειώσεις) που χτυπούν τα κέρδη τους», πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει μιλήσει με φίλους του που ασχολούνται με την τιμολόγηση αυτών των προϊόντων σε μεγάλες ξένες τράπεζες του εξωτερικού και οι τελευταίοι παραδέχονται ότι οι τιμές των μοντέλων πιθανόν να είναι πολύ χαμηλότερες των πραγματικών. «Αυτό που κάνουν είναι παράλογο. Μειώνουν την αξία των χρεογράφων ή άλλων προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με τα subprime (στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου) κατά 40%, 50% ή 70% όταν το ποσοστό των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%», τόνισε στη στήλη. «Είναι τρελό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τράπεζες θα κατασχέσουν τα σπίτια όσων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια και θα τα βγάλουν στο σφυρί, εισπράττοντας χρήματα από την πώληση», ανέφερε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι η Αμερική δεν είναι Ελλάδα όπου τέτοιες διαδικασίες κρατάνε για χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η στήλη είχε επισημάνει πριν από μερικές μέρες ότι οι χαμηλές τιμές των μοντέλων που οδηγούν σε απομειώσεις αξίας περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών σ' αυτή τη φάση μπορούν να μετατραπούν σε χρυσωρυχεία για τις ίδιες τράπεζες μετά από μερικά τρίμηνα που η σκόνη των subprime θα κατακαθίσει.

ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ: Οι απόψεις του παραδοσιακά αιρετικού υψηλόβαθμου τραπεζίτη είναι απόλυτα σεβαστές και ενδιαφέρουσες. Ομως, το ερώτημα παραμένει: Γιατί να συμβούν όλα αυτά και οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων τραπεζών να χάσουν τη θέση τους; Η στήλη έθεσε το ερώτημα στον ίδιο που απάντησε ως εξής: «Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ κι αλλού για τα μεγάλα μπόνους των στελεχών. Μ' αυτόν τον τρόπο (απομειώσεις) τα κέρδη μειώνονται μεν, αλλά δεν προκύπτουν ζημιές και τα μπόνους περιορίζονται ικανοποιώντας το δημόσιο αίσθημα». Είναι μια θεωρία συνωμοσίας που η στήλη βρίσκει δύσκολο να πιστέψει, γιατί κανείς δεν δέχεται να χάσει τη θέση του, τη φήμη του, τα λεφτά του κ.τ.λ. για να μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Ομως, ποτέ κανείς δεν ξέρει τι γίνεται.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/11/2007

 

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=54415176

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις