STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


***** ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙς...
827 αναγνώστες
Κυριακή, 31 Μαΐου 2009
15:48

 Υψηλές αποδόσεις από τον χρυσό στην κρίση

Του Ανεστη Ντοκα

Ο χρυσός δεν έχασε τη λάμψη του ούτε στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κρίση μετά το 1930, όπως είναι αυτή που κορυφώθηκε το τελευταίο 4μηνο του 2008 και χάθηκαν περισσότερα από 35 τρισ. δολάρια παγκοσμίως στις κεφαλαιαγορές. Η σύγκριση 4 διαφορετικών ειδών επένδυσης (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα) από την ημέρα πτώχευσης της Lehman Brothers (Kυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2009) μέχρι και σήμερα ανέδειξε τα συμβόλαια παραγώγων του χρυσού ως την καλύτερη απόδοση. Ακολούθησαν τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Το πετρέλαιο παρουσίασε πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνει μέχρι σήμερα μεγάλες απώλειες, ενώ στις μετοχές δεν υπάρχει χρηματιστήριο του πλανήτη που να έχει καλύψει τις απώλειες από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οπως δηλώνουν στην «Καθημερινή» διαχειριστές χαρτοφυλακίων σε τμήμα private banking με κεφάλαια άνω των 500.000 ευρώ, τα συμβόλαια παραγώγων σε χρυσό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιλογής για τους πελάτες τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η ζήτηση για χρυσό έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ήταν διάχυτη η ανησυχία για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο χρυσός επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως το κλασικό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης και αναλυτές εκτιμούν πως για το σύνολο του 2009 δεν αποκλείεται ακόμη και διπλασιασμός της επενδυτικής ζήτησης. Η GFMS, μία από τις πλέον έγκυρες εταιρείες αναλυτών για θέματα χρυσού, σε σχετική της έκθεση προβλέπει για το 2009 μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας κατά 4%, στα επίπεδα των 2.385 τόνων, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

Με ενδιαφέρον σημειώνεται η μείωση της παραγωγής στη Νότια Αφρική κατά 14%, η πλέον απότομη πτώση σε ποσοστά από το 1901.

Η GFMS υπολογίζει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα θα παραμείνει σταθερή, με πτωτικές τάσεις για το 2009. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις των κεντρικών τραπεζών εμφανίζονται μειωμένες κατά 42,5%. Επιπλέον, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χρυσού στον κόσμο υπολογίζει τώρα ότι, βάσει των αναλύσεών της, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού θα πέσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια κατά ένα ποσοστό της τάξης του 10 με 15%. Αυτό οφείλεται, ώς ένα βαθμό, στην αποτυχία εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων, αφού την περασμένη χρονιά ανακαλύφθηκαν μόλις 15 εκατ. ουγγιές νέων κοιτασμάτων, ενώ η παραγωγή προσέγγιζε τα 80 εκατ. ουγγιές.

Τα κρατικά ομόλογα Ευρωζώνης αναδείχθηκαν με την καλύτερη επίδοση τους τελευταίους 8 μήνες και ακολούθησαν τα εταιρικά ομόλογα αλλά και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα ομόλογα του Δημοσίου, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, καταγράφουν σημαντικές απώλειες το τελευταίο δίμηνο.

Από τις αρχές Μαρτίου, οι επενδύσεις σε μετοχές εμφανίζουν ικανοποιητικά κέρδη, ενώ εξίσου ανοδική πορεία εμφανίζουν και αρκετά εταιρικά ομόλογα. Επίσης, τα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει από τις αρχές Μαρτίου να εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με αυτά της Γερμανίας.

Οπως υποστηρίζει ο αναλυτής της Barclays Capital, Χιου Γουόρθινγκτον, «τα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών εμφανίζουν σημαντική βελτίωση από τις αρχές Μαρτίου. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη του αισθήματος ανάληψης κινδύνων». Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι τα κρατικά ομόλογα των επονομαζόμενων περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης ενδεχομένως να μην καταφέρουν να συνεχίσουν αυτήν την εντυπωσιακή πορεία ανάκαμψης. Οπως επισημαίνουν, η πορεία τους μπορεί να ανακοπεί ανά πάσα στιγμή από δυσάρεστες οικονομικές ειδήσεις.

 

(Κυριακάτικη Καθημερινή)

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις