STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Ειδήσεις και σχόλια
2828 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007
10:50

                                               

Ο προϋπολογισμός και τα «ασημικά»...
Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει πρόσθετους έμμεσους φόρους 6,2 δισ. ευρώ. Όμως αυτό δεν φτάνει. Ο κ. Αλογοσκούφης πρέπει κάτι ακόμα να πουλήσει από τα… «ασημικά της οικογένειας», όπως ο ίδιος αποκαλούσε τις μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα (όταν ήταν στην αντιπολίτευση εννοείται...).
Είχε για πούλημα ένα μεγάλο ποσοστό του ΟΤΕ, τώρα δεν γίνεται να δώσει τίποτα. Με τη ΔΕΗ το ίδιο, γιατί έχουν αναληφθεί μυστικά κάποιες «μικροδεσμεύσεις» έναντι των Γερμανών. Μένουν τα λιμάνια, όμως από αυτά θα δοθούν κάτι κομμάτια έναντι ενοικίου –άρα τα λεφτά δεν θα είναι πολλά. Κάτι ακόμα μπορεί να εισπράξει από την πώληση των καζίνων της Πάρνηθας (51%) και της Κέρκυρας. Αλλά και πάλι, κάνοντας τους λογαριασμούς θα δεί ότι δεν «βγαίνει»...

Η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και τα CDOs του ΤΤ...

Με βαριά καρδιά λοιπόν θα αναγκαστεί να «βάλει χέρι» στα άλλα «ασημικά», που τα είχε στείλει πριν από τις εκλογές για... γυάλισμα, για να γίνουν πιο λαμπερά και ελκυστικά. «Η ΑΤΕ και το ΤΤ θα μείνουν στο Δημόσιο, ώσπου να αναδιαρθρωθούν και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα τους», έλεγε τότε ο τσάρος της οικονομίας. Όμως, δεν θα έχει την πολυτέλεια να μπορεί να περιμένει. Μετά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, όταν θ' αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό, θα αναγκασθεί να κινηθεί.
Στο ΤΤ δεν θα έχουν αποτιμηθεί ακόμη πλήρως οι επιπτώσεις από τις τοποθετήσεις στα CDOs – κι άλλωστε έχει «υποσχεθεί» στρατηγικό επενδυτή και όχι νέο placement. Αρα, η πρώτη - και ευκολότερη- κίνηση θα είναι η διάθεση πακέτων της ΑΤΕ...

...και η «έκπληξη» στο τραπεζικό ταμπλό

Η αναδιάρθρωση δεν έχει ολοκληρωθεί βέβαια, αλλά η τράπεζα έχει εξυγιανθεί και βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης-ανάπτυξης, με αυξανόμενη κερδοφορία. Η UBS λέει μάλιστα σε εμπιστευτικές εκθέσεις της ότι την επόμενη διετία η ΑΤΕ μπορεί να είναι η «έκπληξη» στο τραπεζικό ταμπλό της Σοφοκλέους. Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Το επιτοκιακό περιθώριο της ΑΤΕ είναι ήδη μισή μονάδα μεγαλύτερο από της ΜΡΒ και ελάχιστα μικρότερο της Eurobank. Στο εννεάμηνο τα κέρδη είναι +90%, ενώ στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ενσωματώνονται σημαντικές υπεραξίες. Με προσδοκώμενο Ρ/Ε 12,5 η μετοχή της ΑΤΕ γίνεται το πιο φτηνό τραπεζικό χαρτί. Αν βοηθήσει λίγο και η αγορά, στο υπουργείο Οικονομίας θα τρίβουν τα χέρια τους...

   Νέο ιστορικό χαμηλό του δολαρίου. Επεσε κάτω από 1,48 έναντι του ευρώ.
  Οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ δεν θέλουν ως μέτοχο τη ΔΕΗ, η οποία έχει οψιόν για την απόκτηση συμμετοχής 30%...
  Διαφωνίες μεταξύ των δύο κρατικών εταιριών και για την προγραμματιζόμενη κοινή επένδυση στην Κρήτη. Ο υπουργός Ανάπτυξης καλείται να... διαιτητεύσει.
  Ακίνητα αξίας 35-40 εκ. σκοπεύει να πουλήσει η S&B, για να ενισχύσει τη ρευστότητα της και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.
  Οι μέτοχοι της Marfin Popular καλούνται στις 17 Δεκεμβρίου να εγκρίνουν την πώληση πακέτου 6,45% της MIG προς το Dubai FG, με τίμημα 7 ευρώ ανά μετοχή.
  Απόβαση σε επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Αυστραλία προγραμματίζει ο όμιλος Σαράντη, μετά την εδραίωσή του στις ΗΠΑ.
  Με 71,7% συμμετέχει η Μηχανική στη Μηχανική Ρωσίας. Το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν οι θυγατρικές Βαλκάν Εξπορτ (25%) και Ελλ. Σωληνουργεία (3,3%).
  Επιβεβαιώνει η FG Europe τις πληροφορίες ότι προγραμματίζει ΑΜΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα του επομένου έτους.
  Ο Μυτιληναίος μπαίνει στο Δείκτη FT 20, αντικαθιστώντας την Cosmote. Στον Mid 40 τον διαδέχεται η Minoan Lines.
  Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μετόχων της αλυσίδας Atlantic. Η μειοψηφία κατηγορεί τη Διοίκηση για κακοδιαχείριση.
  Το ΔΣ της Alpha Bank πήρε απόφαση για αγορά έως και 2,5 εκ. ιδίων μετοχών μέχρι τον Απρίλιο.
  Αίτηση για διαγραφή της ΕΕΓΑ από το ταμπλό κατέθεσε η Εθνική, αφού συγκέντρωσε πάνω από 99% των μετοχών της εταιρίας

Αν οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίσουν για δεύτερη μέρα ανοδικά, μάλλον θα ανακάμψει σήμερα και η Σοφοκλέους.
  Πάντως η εικόνα στα call auctions μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν άκρως ανησυχητική: Ανοιχτές εντολές πωλήσεων σε πολλά χαρτιά μεγάλης κεφαλαιοποίησης...

  Οι επενδυτές απορούν: Γιατί οι ξένοι «πυροβολούν» τα ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ - και άλλα - blue chips;
  Η απάντηση είναι απλή: Αυτά έχουν, αυτά πουλάνε. Γράφουν μάλιστα μεγάλο κέρδος, άρα μπορούν να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις και χαμηλότερα – αν επιδεινωθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές.
  Πολλά funds έχουν ΕΘΝΙΚΗ με κόστος κτήσης κάτω από 25 ευρώ. Κερδίζουν κάπου 80% και είναι λογικό να θέλουν να κλειδώσουν μέρος των κερδών.
  Στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχουν υπεραξία 50-60% μέσα σε ένα-ενάμισυ χρόνο, στη Euronak επίσης, στην Alpha κάτι λιγότερο.
  Λίγο μικρότερες -όμως αρκούντως ικανοποιητικές- οι αποδόσεις σε ΔΕΗ και ΟΤΕ. Όμως αυτά τα χαρτιά είναι πιο hot αυτή την περίοδο. Τα κρατούν εν αναμονή εξελίξεων.
  Ενδιαφέρον για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παρουσιάζουν και τα άλλα χαρτιά των ιδιωτικοποιήσεων...
  Πρωτίστως τα ΛΙΜΑΝΙΑ, όπου κλιμακώνεται ο πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων, εγχώριων και ξένων.
  Μαζεμένος ο ΟΛΠ, περιορισμένη η προσφορά. Στον ΟΛΘ αναμένονται εκπλήξεις. Οι αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό μέλλον μπορεί να διαφοροποιηθούν.
  «Μελλοντικό χαρτί» -κατά τον χαρτοπαικτικό όρο- μπορεί να αποδειχθεί η ΑΤΕ. Τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας συνηγορούν...
  Όπως επισημαίνεται στη διπλανή στήλη, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει σήμερα η ΑΤΕ δίνουν Ρ/Ε 12-13. Η μετοχή γίνεται φτηνή, η κυβέρνηση θέλει placement σε ψηλότερη τιμή.
  Η Marfinσυνεχίζει να εκπλήσσει, απογοητεύοντας. Ερωτηματικά προκαλεί τώρα και η μεγάλη πίεση που εκδηλώνεται στηνΜΡΒ.
  Η συμπεριφορά της ΚΥΠΡΟΥ δημιουργεί υποψίες ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Δεν αποκλείεται και κάποια «πολιορκητική» κίνηση.
  Εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί ξεπουλάνε ό,τι τους είχε απομείνει από ΜΑΪΛΗ. Τα νέα από την εταιρία μάλλον δεν θα είναι πολύ ευχάριστα.
  Στα χαρτιά του τζόγου τις εντυπώσεις κερδίζει ο ΚΕΚΡΟΨ. Αλλάζουν χέρια πολλά κομμάτια, σε τιμές 40% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά της μετοχής.
  Στη μεγαλομεσαία κεφαλαιοποίηση εμπιστοσύνη εμπνέουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΠΣ, που παραμένουν στις βασικές επιλογές θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Στα κρύα του λουτρού

Το σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται, οι μεγάλες διεθνείς αγορές πέρασαν στο «ζεστό-σχεδόν καυτό», αλλά η ελληνική μένει για δεύτερη συνεχή μέρα στα κρύα του λουτρού. Είναι η άλλη εκδοχή της περίφημης «αυτονόμησης» της ελληνικής αγοράς, η οποία άντεχε και ανέβαινε όταν η Ευρώπη και η Wall αγκομαχούσαν.
Δεν πρόκειται βέβαια για αυτονόμηση  το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει: Η Σοφοκλέους είναι πλήρως εξαρτημένοι από τις κινήσεις των ξένων, που κατέχουν πάνω από τη μισή κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Αυτοί χάνουν έξω και ρευστοποιούν εδώ κερδοφόρες θέσεις, για να καλύψουν τα ανοίγματα. Οι ντόπιοι μεγαλο/θεσμικο/επενδυτές που πληροφορορούνται εκ των προτέρων τις εντολές, τρέχουν να προλάβουν, επιταχύνοντας και διερύνοντας την πτώση.
Πόσο θα διαρκέσει αυτός ο κύκλος; Μάλλον μερικές εβδομάδες. Με διακυμάνσεις που θα δώσουν ευκαιρίες εισόδου-εξόδου και trading.

Global Finance με equity funds για Nova

Παλιότερα οι επιχειρηματίες έβαζαν (κι έχαναν) λεφτά στα media για να αποκτήσουν πολιτική επιρροή, να μπορούν να πιέζουν και να παίρνουν δουλειές από το κράτος. Τώρα τα αντιμετωπίζουν ως καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα και μπαίνουν για να κερδίσουν. Προτιμούν λοιπόν τα ΜΜΕ του ψυχαγωγικού τομέα, που δεν συναρτώνται με την πολιτική εξουσία. Οι εφοπλιστές έκαναν την αρχή, αποκτώντας συμμετοχές σε εκδοτικές εταιρίες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Τώρα ακολουθούν τα private equity funds κι άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Εquity funds τα οποία εκπροσωπούνται από την Global Finance, εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές της Netmed (Nova/Filmnet), στην οποία έχει μπει «πωλητήριο». Στη λίστα των διεκδικητών περιλαμβάνονται επίσης το fund APAX Partners, η Marfin, ο Sawiris, και ο Αντέννα.

Real estate: Νέο fund προσανατολισμένο στον τομέα real estate δημιουργεί η Global Finance. Υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει προς διαχείριση κεφάλαια 350 εκ. ευρώ, με δυο closings που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά. Θα επενδύσει σε ακίνητα και σε εταιρίες real estate στον ελληνικό χώρο και στα Βαλκάνια.


--------------
(META)SOFOKLEOUSin

http://www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?s=782959fd02f6c69d63b46bbaf8a7ced4;act=ST;f=2;t=7210

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις