STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


***** Εκπαίδευση και στη Monopoly...
771 αναγνώστες
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009
10:29

 022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας.. 

 

* Η είδηση που ξεχώρισα το Σαββατοκύριακο είχε τίτλο: "ναι στην υπό όρους σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το δημοτικό". Μπράβο πρόοδος! Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την εισαγωγή της εκμάθησης ζητημάτων που δεν άπτονται της κύριας ευθύνης του εκπαιδευτικού συστήματος. Αφορούν κυρίως στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Καλό δρόμο πήραν, αλλά επί του συγκεκριμένου, τους πρόλαβε η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το διαδίκτυο και γενικότερα η υψηλή τεχνολογία. Αλλά σε μια χώρα που το 90% τουλάχιστον, για να μην πούμε το 99%, έχει βολευτεί με την καπιταλιστικού τύπου ανάπτυξη, η διαπαιδαγώγηση περί της οικονομίας είναι επίσης χρησιμότατη. Αν σκεφθούμε πόσα λίγα χρόνια υπάρχει, έναντι του τρέχοντος ανταγωνισμού, ανεξάρτητη ελληνική οικονομία.

 

* Video Game ίσως, που θα παίζεται στην τάξη σαν ηλεκτρονική "Μονόπολη", με την επίβλεψη δασκάλου. Έτσι σε δεκαπέντε χρόνια θα έχουμε στην παραγωγή, λιγότερο καταναλωτικά και περισσότερο οικονομικά υπεύθυνα νιάτα. Αφορμή για αυτές τις φαινομενικά άσχετες με το Χ.Α. παρατηρήσεις δόθηκε, από τις αντιδράσεις των επενδυτών την εβδομάδα που πέρασε. Είναι γενιές μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που χρωστάνε στις τράπεζες, που συμμετέχουν ως εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες στην παραγωγή, που αποτελούν το σώμα των ιδιωτών επενδυτών στο Χ.Α., που με τις αποφάσεις τους τέλος διαμορφώνουν το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Όλοι διδάχθηκαν Αρχαία, Λατινικά, Μαθηματικά, Θρησκευτικά, Φυσικοχημεία κ.λπ.

 

* Πότε στο σχολείο ακούσανε περί δανείων και δανεισμού; Πότε περί της διαδικασίας που κατασκευάζονται οι τιμές των αγαθών και των εμπορευμάτων; Ωστόσο, από την ώρα που έφυγαν από το σχολείο, η ζωή τους πλημμύρισε από οικονομικές έννοιες και θολούρα. Με την ορολογία της πιάτσας, στο Χ.Α. υπάρχουν δύο δυνατές ομάδες. Η μία λέει πως πυθμένας, όλων των πυθμένων που σημειώθηκαν από την κάθοδο του τελευταίου τριμήνου του 2007, ήταν τα χαμηλά Μαρτίου. Άμεση συνεπαγωγή είναι, ότι η τρέχουσα άνοδος, κατ' αυτούς, είναι η αρχή του επόμενου bull market. Η εκτίμηση, τους κάνει ορεξάτους για ανάληψη κινδύνων. Η άλλη πλευρά, θεωρεί την τρέχουσα φάση ως καθοδικό μέρος κύκλου 35 ετών που έχει μπροστά χρόνια για να ολοκληρωθεί και τώρα, έχουμε απλώς, ενδιάμεσο ράλι έτοιμο να εξαντληθεί.

* Αμφότεροι μπερδεύονται με το χρόνο. Οι "καθοδηγητές" των αγορών, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, "θα το ρίξουν" στο Ρ/Ε των αγορών, των δεικτών, των μετοχών. Κρίμα που αρκετοί ούτε αυτό δεν πολυκαταλαβαίνουν γιατί είναι… ξενικό. Price/Earnings. Λάθος η ερμηνεία. Δεν το αντιλαμβάνονται, γιατί είναι πρωτογενής οικονομική έννοια. Στο σχολείο ωστόσο, θα ήταν εύκολο να αφομοιωθεί, με ένα game. Λοιπόν, Ρ/Ε =7 σημαίνει, πως για κάθε 7 ευρώ που τοποθετούνται για το σχηματισμό μιας θέσης σε μια μετοχή, η προσδοκία είναι σε ένα χρόνο να πάρει πίσω, από τα κέρδη της εταιρείας, 1 ευρώ. Άρα Ρ/Ε=25 σε κάθε 25 προσδοκάς 1 ευρώ πίσω. Εβδομάδα εκπνοής αρχίζει. Προσδεθείτε. Το μην καπνίζετε… έρχεται.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β'


ΠΗΓΗ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις