STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** Πετρέλαιο και ομόλογα δείχνουν το δρόμο για τις μετοχές
1167 αναγνώστες
Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009
09:55

 022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας..

3FVIPΣε ανάλυση της 12ης Μαρτίου 2009 ο διευθυντής αναλύσεων του 3FVIP.com είχε αναφέρει τα εξής: “Συνταγές για την επίτευξη μίας χρηματιστηριακής ανοδικής αντίδρασης υπάρχουν πολλές αλλά όλες περιλαμβάνουν δύο βασικά συστατικά: την αιτία και την αφορμή. Η αιτία είναι, πάντα, η παρέμβαση, η οποία πρέπει να ασκηθεί οργανωμένα και να κατευθυνθεί προς συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, επηρεάζοντας θετικά τους δείκτες. Άνοδος χωρίς παρέμβαση δεν είναι δυνατή. Το ρόλο του παρεμβαίνοντα παίζει, κατά κανόνα, το έξυπνο χρήμα και σε δεύτερο στάδιο παρεμβαίνουν τα δεύτερης κατηγορίας κεφάλαια και τέλος οι μεμονωμένοι traders και επενδυτές. Η αφορμή είναι, συνήθως, είτε κάποια εντελώς απρόσμενη θετική είδηση, είτε κάποια είδηση θετικότερη ή λιγότερη αρνητική απ' όσο περίμενε η αγορά.”

Η παρέμβαση, που είναι, πάντα, απαραίτητη προϋπόθεση για μία ουσιαστική ανοδική κίνηση, συνεπάγεται την αγορά μετοχών σε κλάδους και δείκτες οδηγούς από οργανωμένα και έξυπνα κεφάλαια και αυτό με τη σειρά του προαπαιτεί την ύπαρξη ρευστότητας ικανής να προκαλέσει και να στηρίξει μία άνοδο, τόσο στην εκκίνησή της όσο και στα μετέπειτα σημεία κλειδιά της.

Από που, όμως, θα μπορούσε να αντληθεί ρευστότητα, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών; Η πρόβλεψη του 3FVIP.com που μεταφέραμε στη στήλη ήταν πως μία από τις κύριες πηγές ρευστότητας για το ράλι του Μαρτίου δε θα ήταν άλλη από το πετρέλαιο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίξαμε εκείνη την περίοδο, η άνοδος των μετοχών ήταν συνδεδεμένη στην άνοδο του πετρελαίου και όσο αυτό ενισχύονταν το ράλι στις μετοχές θα άντεχε στις πιέσεις.

Πέρα από τις συμφωνίες περί τοποθέτησης αραβικών κεφαλαίων σε τράπεζες που πρωταγωνίστησαν στο πρόσφατο ράλι, οι οποίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το Μάιο, υπάρχει και μία απόλυτα επιστημονική τεχνική επιβεβαίωση της πρόβλεψης πως το πετρέλαιο θα ήταν αυτό που θα οδηγούσε το ράλι των μετοχών αλλά και αυτό που θα του έβαζε, τελικά φρένο (όπως και συνέβη από τις αρχές Ιουνίου και μετά). Η επιβεβαίωση αυτή παρέχεται από το δείκτη κινητής θετικής συσχέτισης του πετρελαίου με τον S&P 500, ο οποίος μετρά το ποσοστό στο οποίο το πετρέλαιο επηρεάζει τον S&P και κατ' επέκταση τη διεθνή αγορά μετοχών (και το ΧΑ).

Μελετώντας το σχετικό δείκτη σε ορίζοντα 6αμήνου, διαπιστώνουμε πως τιμή του έφτασε μέχρι και μία ανάσα από το 100%, δηλαδή την απόλυτη θετική συσχέτιση πετρελαίου και μετοχών. Με την πιο πρόσφατη τιμή του δείκτη να είναι στο 66%, η συσχέτιση παραμένει θετική και δυνατή, γεγονός που σημαίνει πως οι εξελίξεις στην κίνηση των τιμών του πετρελαίου εξακολουθούν να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην κίνηση των μετοχών.

Μία άλλη πηγή από την οποία προβλέψαμε ότι θα διοχετεύονταν κεφάλαια στις μετοχές ήταν αυτή της αγοράς ομολόγων. Με το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ να έχει υποστεί ένα μίνι κραχ από την αρχή του έτους, ίσως δε χρειάζεται η τεχνική στατιστική ανάλυση για να επιβεβαιώσει πως τμήμα των κεφαλαίων που αποχώρησαν από τα ομόλογα βρήκαν το δρόμο τους στις μετοχές. Ωστόσο, μία ματιά στο δείκτη κινητής συσχέτισης μεταξύ του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ και του S&P 500, μας δείχνει πως, πράγματι, υπάρχει έντονη αρνητική συσχέτιση μεταξύ τους τους τελευταίους 6 μήνες.

Έτσι, με το πετρέλαιο να καταγράφει μία έντονη μεσοβραχυπρόθεσμη διορθωτική κίνηση από τα 73 στα 65 δολάρια και το 10ετές ομόλογο να αντιδρά ανοδικά από στήριξη, δεν πρέπει να απορεί κανείς γιατί η αγορά μετοχών εμφανίζεται αδύναμη

 

ΠΗΓΗ

 

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις