STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


***** ΖΗΤΕΙΤΑΙ σεβασμός στους μικρομετόχους..
729 αναγνώστες
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009
08:58

 022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας..

Το μεγάλο θέμα του σεβασμού των διοικήσεων προς τους μικρομετόχους έθιξε ο υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης, μιλώντας στην fmvoice.gr.

Καυτηρίασε την τακτική αρκετών μεγαλομετόχων να αλλάξουν τις προηγούμενες αποφάσεις και με ανακοινώσεις να ενημερώνουν τους υπόλοιπους μετόχους των εταιρειών τους, για το μέλλον των εισηγμένων.

Ως παράδειγμα έφερε την υπόθεση της FG Europe, η οποία ανακοίνωσε ότι την επένδυση στη θυγατρική στο χώρο της ενέργειας θα γίνει από τον βασικό μέτοχο κι όχι από την εισηγμένη.

Επίσης, ανέφερε ότι αρκετές διοικήσεις αδιαφορούν για την ενημέρωση των αναλυτών, ή οι ενημερώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα φειδωλές, έως ανύπαρκτες.

Παράλληλα, ο χρηματιστής αναφέρθηκε και στην απάθεια των μικρομετόχων, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να συνασπιστούν και να διεκδικήσουν σοβαρά τα δικαιώματά τους, όπως η τακτική ενημέρωση, τα μερίσματα που τους αξίζουν και όλα όσα απορρέουν από το καταστατικό της εταιρείας.

Χρειάζεται να δοθεί βάρος στο ελληνικό retail, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές θα αποτελέσουν την ασπίδα του χρηματιστηρίου, όταν αποφασίσουν οι ξένοι να αποχωρήσουν ή να τηρήσουν στάση αναμονής.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, υπάρχει αρκετή ταλαιπωρία μπροστά μας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στις εξελίξεις στις αγορές, καθώς βρισκόμαστε σε εποχή σημαντικών αλλαγών σε διεθνές επίπεδο.

«Μέσα στις κρίσης αναδεικνύονται οι νέοι ηγέτες», σημείωσε το στέλεχος της «Πήγασος», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακτήσουν την ηγετική τους θέση και να ηγηθούν στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Μάλιστα, στην ανήσυχη κατάσταση που διαπιστώνεται, οι ΗΠΑ στέλνουν το μήνυμα ότι εάν βουλιάξουν, θα συμπαρασύρουν μαζί και όλους τους άλλους.

Για την ελληνική αγορά, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου «πάγωσαν το σύστημα», καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν θα καλυφθούν και ποιος θα καλύψει τα αδιάθετα ποσοστά.

Πάντως, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις από μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, για τα αποτελέσματα εξαμήνου. Εάν τα μεγέθη είναι κοντά στα όσα αναμένονται, τότε θα επιβεβαιωθεί ότι η προηγούμενη άνοδος είχε υπόβαθρο.

Επανερχόμενος στο θέμα του σεβασμού προς τους μετόχους, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τεράστιοι όμιλοι, με τζίρους πάνω από 4 δις. δολάρια, ανακοινώνουν το εξάμηνό τους, 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, ενώ στη χώρα μας, εταιρείες με κύκλο εργασιών 10-20 εκατ. ευρώ περιμένουν να ανακοινώσουν τα στοιχεία τους την τελευταία ημέρα, μαζί με άλλες 200 εισηγμένες!

Πάντως, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, υπάρχει υγιής χώρος στην εγχώρια αγορά, κάτι που θα πρέπει να έχουν στο μικροσκόπιό τους οι επενδυτές και να αναζητούν εταιρείες με αξιοπρεπή εταιρική διακυβέρνηση, με κερδοφορία και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, καθώς επίσης με στοιχειώδη επικοινωνία με τους μετόχους.

 ΠΗΓΗ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις