STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


***** Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑς...
675 αναγνώστες
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009
18:22

Μ.Χατζηδάκης, Πήγασος ΑΕΠΕΥ: Η δύναμη της αδράνειας

Με κέρδη 5,90% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.230,44 μονάδες αυξάνοντας την συνολική απόδοση από την αρχή του έτους στο 24,84%. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 47% και διαμορφώθηκαν στα 185 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 1,21 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εισροές στα 89,46 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Με σημαντικές διακυμάνσεις και ισχυρές επιμέρους αναταράξεις κινήθηκαν οι κυριότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι την εβδομάδα που πέρασε δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στην αγορά. Η ανοδική τάση από το εξωτερικό και η ειδική περίοδος αυξήσεων κεφαλαίου που διανύει το ΧΑ διαμόρφωσαν ένα σκηνικό εξάρσεων που αναθέρμανε σε κάποιο βαθμό την αισιοδοξία των εμπλεκομένων δίνοντας αρκετές ευκαιρίες για γρήγορες κινήσεις. Αν και το ενδιαφέρον δεν ξεπέρασε το 10% της αγοράς σε πλήθος μετοχών οι διακυμάνσεις ήταν αξιοσημείωτες και έτυχαν πολλών ερμηνειών εμπλέκοντας και στρατηγικές hedging στην μεγέθυνση τους. Ωστόσο το επόμενο 15θήμερο το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά αναμένεται να αποθερμανθεί καθώς το περιεχόμενο των νέων που αφορούν τις Ελληνικές εισηγμένες δεν είναι αρκετό για να υποστηρίξει κάποια κίνηση διαρκείας.

Η πρώτη εβδομάδα αποτελεσμάτων του β' τριμήνου στην Αμερική άφησε θετική εικόνα περισσότερο προς την κατεύθυνση μιας μικρής βελτίωσης των μεγεθών των εταιριών σε σχέση με το α' τρίμηνο δίνοντας παράλληλα μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας στις αγορές οι οποίες βρίσκονται σε στάση αναμονής και σε φάση αξιολόγησης των αποτιμήσεων μετά το εαρινό ράλι που προηγήθηκε. Από την άλλη πλευρά στο ΧΑ οι ανάγκες σε κεφάλαια από τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δημιούργησαν και δημιουργούν περαιτέρω δυσκολίες στην προσέλκυση ρευστότητας αφού τα περισσότερα χαρτοφυλάκια είναι προσανατολισμένα να συμμετάσχουν στις αυξήσεις παρά να κινηθούν με νέες τοποθετήσεις στην αγορά.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα επενδυτικής αδράνειας η οποία παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις μεταφράζεται σε μια ήπια συγκέντρωση τιμών εντός ενός στενού εύρους τιμών. Χρονικά η περίοδος αυτή θα φθάσει στην λήξη της μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου όπου και εκτιμούμε ότι οι αγορά θα προεξοφλήσει πιο επιθετικά την πορεία του β' τριμήνου το οποίο σε επίπεδο κερδών είναι διαχρονικά το ισχυρότερο και πιο παραγωγικό στο σύνολο της χρήσης.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αφού σημείωσε νέο τοπικό χαμηλό (2.071) την Δευτέρα αντέδρασε έντονα διανύοντας, με ένα ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, 170 μονάδες αφήνοντας μάλιστα μετά από αρκετό καιρό ένα ανοδικό κενό στην περιοχή των 2.116 - 2.125 μονάδων, δείγμα της δυσανάλογης πίεσης σε σχέση με τις συναλλαγές που είχαν υποστεί οι περισσότεροι τίτλοι. Η κίνηση αυτή περισσότερο αποτελεί μια αγορά χρόνου παρά μια ουσιώδη επέκταση προς νέα υψηλά αφού ο χαμηλός συναλλακτικός όγκος δύσκολα θα απορροφήσει υψηλότερα τις κερδισμένες θέσεις των 2.100 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης συμπληρώνει σχεδόν ένα μήνα αδρανούς πορείας αφού κινείται σε μια ζώνη συναλλαγών μεταξύ των κινητών μέσων (εκθετικός και απλός κινητός μέσος των 200 ημερών) που είθισται να προκαλούν εντονότερη δραστηριοποίηση στα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν την τάση της αγοράς. Τα δύο αντικρουόμενα σήματα (αγορά - πώληση) που έχουν ενεργοποιηθεί διατηρούνται σε ισχύ καθώς καμία από τις δύο ζώνες δεν έχει παραβιασθεί ώστε να δοθεί μια γερή ώθηση εκτός του εύρους που ορίζεται δυναμικά από τους δύο κινητούς μέσους (1.990- 2.260).

Έως ότου υπάρξει κάποια διάσπαση είτε ανοδική είτε πτωτική διατηρούμε το βαθμό επιφυλακτικότητας σε ότι αφορά την συμμετοχή στην αγορά σε ποσοστό άνω του 50% και παραμένουμε σε εγρήγορση σε ότι αφορά την παρατήρηση των συναλλαγών αλλά και των επιμέρους διακυμάνσεων σε μετοχές που χρήζουν παρακολούθηση λόγω των διαφοροποιημένων συμπεριφορών κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Σημεία αναφοράς για την εβδομάδα που ξεκινά η συνέχεια για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική (Coca Cola, Yahoo, Apple, Microsoft, Boeing κ.α) και οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας μέσα από την ανακοίνωση των σχετικών δεικτών.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις