STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ οι αναλυτές για την επόμενη εβδομάδα..
989 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009
22:09


Η έναρξη της περιόδου των εγχώριων αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος Χρηματιστηριακή, θα δώσει νέα δυναμική στην αγορά με αυξημένη πιθανότητα μια θετικής διαφοροποίησης από την διεθνή τάση. 

Πήγασος: Επενδυτικός καύσωνας

Με κέρδη 4,52% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.331,32 μονάδες αυξάνοντας την συνολική απόδοση από την αρχή του έτους στο 30,50%. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 20,67% και διαμορφώθηκαν στα 146 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 7,32 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εισροές στα 99,79 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Τα αποτελέσματα των εταιριών στην Αμερική και κυρίως τα νέα από την αγορά κατοικίας έβαλαν φωτιά στις αγορές. Είναι η πρώτη πραγματικά καλή είδηση που έρχεται από την οικονομία καθώς η κρίση του 2008 ξεκίνησε από τα στεγαστικά δάνεια και εκτιμάται ότι μια ισορροπία στις τιμές των σπιτιών θα ξεπαγώσει τις συναλλαγές βοηθώντας την αγορά να λειτουργεί και πάλι αποτελεσματικά. Όλα αυτά μεταφράζονται σε θετική ψυχολογία και σε εισροές σε κυκλικές μετοχές, ιδιαίτερα αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την συρρίκνωση της ζήτησης όπως οι τράπεζες και ο κατασκευαστικός κλάδος. 

Όσοι βρέθηκαν τοποθετημένοι κατέγραψαν κάποιες γρήγορες και σημαντικές αποδόσεις, όσοι βρέθηκαν μερικώς τοποθετημένοι ζορίστηκαν αφού δεν "πληρώθηκάν" το κόστος ευκαιρίας της διαθέσιμης ρευστότητας και όσοι βρέθηκαν κόντρα στην αγορά ζορίστηκαν πολύ αφού η γρήγορη άνοδος τους έφερε αντιμέτωπους με μεγάλες απώλειες. Δεν αποκλείεται δεν ένα σημαντικό τμήμα της ανόδου να "χρηματοδοτήθηκε" από ανάποδες θέσεις αφού κατά την διάρκεια της συσσώρευσης που προηγήθηκε ο βαθμός δανεισμού τίτλων είχε φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα εξαντλώντας τα αποθέματα πολλών δεικτοβαρών μετοχών της ΕΤΕΣΕΠ. 

Οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι δεν στάθηκαν εμπόδιο για την συσχέτιση της εγχώριας αγοράς με την διεθνή τάση περιόρισαν ωστόσο την διάχυση της ανόδου σε μικρό σχετικά αριθμό μετοχών. Το κυριότερο από όλα την εβδομάδα που τελείωσε την Παρασκευή είναι η αλλαγή της ψυχολογίας και τα πρώτα θετικά νέα μετά από 20 περίπου μήνες ανασφάλειας και σκεπτικισμού στο κατά πόσο οι ενδείξεις θα μετουσιωθούν σε δεδομένα. Αν και ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ακόμα μακρύς η ένεση αισιοδοξίας από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες βάζει γερή πλάτη στις αγορές μειώνοντας το περιθώριο υποχώρησης ή διόρθωσης η οποία όταν συμβεί θα θεωρηθεί περισσότερο σαν ευκαιρία αγορών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να αποδράσει από την ζώνη που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 200 ημερών (απλός και εκθετικός) και με ένα σχετικά προσεκτικό βηματισμό ως τώρα έχει καταφέρει να μην χαλάσει την συστηματική άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά. Το σενάριο υποχώρησης προς την περιοχή των 2.000 μονάδων αποτελεί παρελθόν και η ολική ανατροπή της εικόνας του Γενικού Δείκτη βάζει πλέον σαν νέο στόχο νέα υψηλά έτους τα οποία με τους υπάρχοντες τζίρους θα διασπασθούν σε πιθανότατα δεύτερο χρόνο. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι πλέον αγορασμένοι και οι ταλαντωτές αφήνουν αρκετό περιθώριο κίνησης ως τις υπερτιμημένες περιοχές τους. Αν και είναι ακόμα νωρίς η κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να επεκταθεί πολύ υψηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά (2.441) αφού οι αρμονικές αναλογίες της ανόδου θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δουν μια κίνηση 900 μονάδων από τα χαμηλά των 2.071 μονάδων. Προέχει ωστόσο η διάσπαση του νέου υψηλού και η διαμόρφωση συναλλαγών σε επαρκή επίπεδα (<250 εκ. ευρω) για την απορρόφηση της προσφοράς.

Η Ελληνική αγορά αν και είχε υποαπόδοση σε σχέση με τις ξένες αγορές διατήρησε την θετική εικόνα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή λόγω των μεγάλων εκροών από τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η έναρξη της περιόδου των εγχώριων αποτελεσμάτων εκτιμούμε ότι θα δώσει νέα δυναμική στην αγορά με αυξημένη πιθανότητα μια θετικής διαφοροποίησης από την διεθνή τάση. Ως εκ τούτου μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (31/7) θα αναθεωρούσαμε την προσέγγιση μας στην αγορά αυξάνοντας το βαθμό έκθεσης σε τίτλους που παραμένουν στο επίκεντρο λόγω θετικών αποτελεσμάτων αλλά και χαμηλής αποτίμησης.

Axon Χρηματιστηριακή: Ανασκόπηση εβδομάδας 

Τη Δευτέρα, η επαφή της Εθνικής με τα 20 ευρώ αλλά και η εμφανής αδυναμία του ΟΤΕ να ακολουθήσει έστω και εξ αποστάσεως την τάση, ήταν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άλμα της τάξεως του 20,1% στις 2.275,34 μονάδες ενώ ο συνολικός τζίρος ανέβηκε στα 173 εκατ. ευρώ.Το γεγονός ότι στον τίτλο της ΕΤΕ πραγματοποιήθηκε το 1/3 περίπου των συναλλαγών αν μη τι άλλο δείχνει πως τα βλέμματα και τα πονταρίσματα της αγοράς παραμένουν επικεντρωμένα δεδομένου ότι χωρίζει τεράστια διαφορά από την δεύτερη σε όγκο μετοχή που ηταν αυτή του ΟΠΑΠ για άλλους λόγους. Τα κέρδη του Γ.Δ. εντός του Ιουλίου διαμορφώθηκαν μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης σε 3,86%, ενώ σε ποσοστό 10,02% ενισχύεται στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των τραπεζών, που σήμερα σημειώνει άνοδο έως και 2,86%, 25 περίπου μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό έτους των αρχών Ιουνίου.

Την Τρίτη, αν και η αναβάθμιση των τιμών-στόχων για τις μετοχές της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς από την Morgan Stanley προκάλεσαν αγοραστικό ενδιαφέρον και σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη, "εντούτοις" η άρνηση της Εθνικής να στηρίξει την κίνηση προκάλεσε πισωγύρισμα στον Γενικό Δείκτη. Ο οποίος ωστόσο πριν κλείσει στις 2.171,07 μονάδες με μικρές ζημίες της τάξεως του -0,19%, δεν παρέλειψε να δοκιμάσει το σημείο των 2.300 μονάδων. Παράλληλα οι αυξημένες συναλλαγές που έφτασαν τα 177 εκατ. ευρώ εξακολουθούν να μαρτυρούν πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και όχι μόνο κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτό σημειώνουν οι άνθρωποι της αγοράς προσθέτοντας πως περίπου το 1/3 του ημερήσιου τζίρου αφορούσε την μετοχή της Εθνικής. Ο δείκτης των τραπεζών, του οποίου τα κέρδη έφτασαν το 18% στις προηγούμενες έξι ανοδικές συνεδριάσεις, ολοκλήρωσε επίσης με ήπιες απώλειες υποχωρώντας 0,83%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο, έφτασε να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 1,69%.

Την Τετάρτη, Συνεδρίαση ρουτίνας αν ληφθεί υπόψη ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος των 121 εκατ. ευρώ ήταν η σημερινή με τους πωλητές να επικρατούν ελαφρά ειδικά από την ώρα που η Wall Street ξεκίνησε την δική της ημέρα με απανωτά σκαμπανεβάσματα. 

Πάντως η Γενικός Δείκτης επανέλαβε την δοκιμή του σημείου των 2.300 μονάδων, χωρίς και πάλι να καταφέρει να το κρατήσει εξέλιξη που έδωσε μια επιπλέον ώθηση στις ρευστοποιήσεις για τεχνικούς κυρίως λόγους. Ειδικότερα η Σοφοκλέους έκλεισε στις 2.270,94 μονάδες με οριακές απώλειες της τάξεως του 0,01% και περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται η αντίδραση της μετοχής του ΟΠΑΠ, το γεγονός ότι ο τίτλος του ΟΤΕ έμεινε από "καύσιμα", όπως και η επικράτηση των πωλητών στην Εθνική κατά την τελευταία ημέρα εξασκήσεως του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Με τζίρο μόλις 100,26 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Πέμπτης στο Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, με κέρδη που στις δημοπρασίες "άγγιξαν" το 1,08%. Τελικά ο Δείκτης έκλεισε στις 2.295,26 μονάδες, ενισχυμένος 1,07%. Η τάση υπεραπόδοσης του τραπεζικού δείκτη έναντι του Γ.Δ. επαληθεύθηκε και σήμερα, καθώς ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 2,18% στο υψηλό ημέρας των 2.750,74 μονάδων. Στο τραπεζικό ταμπλό η μετοχή της Attica Bank ξεχώρισε με άνοδο 5,96% στα 2,31 ευρώ, ενώ με σημ. Σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Geniki Bank και Proton Bank υποχωρώντας 1,96% και 1,33% στα 1,00 και 1,48 ευρώ αντιστοίχως. Στον FTSE20 την άνοδο 3,94% της Eurobank στα 8,70 ευρώ ακολούθησε η Marfin Popular Bank, με κέρδη 2,75% στα 2,24 ευρώ. Το ΧΑΑ κλείνοντας στις 17.00 δεν πρόλαβε την ανοδική αντίδραση της Wall Street και τη διάσπαση των 9000 μον. του Dow Jones αλλά και την εκτίναξη του Dax στο +2%. 

Αποτέλεσμα την αγοραστικής έξαρσης που προέκυψε για τις τραπεζικές μετοχές ήταν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει την Παρασκευή στις 2.331.32 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 1.57% ενώ η συνολική συναλλακτική δραστηριότητα ανέβηκε στα 169 εκατ. ευρώ. Στα 20 ευρώ με κέρδη 2.56% και υπερδιπλάσιο τζίρο σε σχέση με την δεύτερη μετοχή που ηταν αυτή της Alpha Bank έκλεισε την εβδομάδα η Εθνική. Η σημερινή εικόνα πάντως οφείλει την σε κάποιες περιπτώσεις υπέρμετρη αισιοδοξία της και στο εσπευσμένο short covering. Αδύναμος κρίκος στην ανοδική συνεδρίαση αποτέλεσε ο τίτλος του ΟΤΕ , ο οποίος δεν κατάφερε να ενισχυθεί σε ένα τέτοιο ανοδικό κλίμα κλείνοντας στα 10.48 με απώλειες 1.13%.

Axon: Τεχνική ανάλυση

Με σημαντικά κέρδη 1,57%έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής στις 2331,32μονάδες και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 4,52% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Η αγορά διέσπασε ανοδικά τα επίπεδα αντίστασης των 2300-2320 μονάδων, γεγονός που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 2400-2450 μονάδων. Στον αντίποδα, η αδυναμία διακράτησης των 2300 μονάδων, θα δώσει σήμα πώλησης μέχρι την περιοχή των 2200 μονάδων σε πρώτη φάση. Υπενθυμίζουμε ότι για να δούμε εκ νέου σημαντική πτωτική κίνηση πρέπει να δούμε διάσπαση των 2200 μονάδων, με το επόμενο σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 2050-2100 μονάδες. 


Κέρδος online 24/7/2009 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις