STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΧΑ: To κυνήγι των αποδόσεων (εβδομαδιαία ανάλυση)
939 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009
21:35

του Μάνου Χατζηδάκη* - Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο εβδομάδας με μειωμένες μέσες συναλλαγές που κινήθηκαν κοντά στα 140 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 208,02 εκ. ευρώ της προηγούμενης ενώ παρατηρήθηκαν μέχρι την Πέμπτη εισροές 728 χιλ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εισροές στα 108,873 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Αν είναι κάτι για το οποίο θα μείνει στην ιστορία το φετινό χρηματιστηριακό καλοκαίρι είναι γιατί «γέννησε λεφτά». Η έκφραση είναι δανεισμένη από αλλού και περιγράφει με τον πλέον λακωνικό και ακριβή τρόπο την επιτυχία όσων πίστεψαν και τοποθετήθηκαν στα χρηματιστήρια σε μια συγκυρία που μόνο εμπιστοσύνη και βεβαιότητα δεν ενέπνεε. Η επιτυχία των τοποθετήσεων από τα χαμηλά του Μαρτίου δεν περιορίστηκε σε μικρό αριθμό τίτλων αλλά στο 80% των εισηγμένων εταιριών χωρίς να λείπουν και οι… διαφημιστικές αποδόσεις σε 35 περιπτώσεις του 100 και 300% οι οποίες αφορούν επιλογές κυρίως υψηλού ρίσκου. Επιπλέον η αγορά δεν πρόδωσε αυτούς που τοποθετήθηκαν στις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και παρά την φτωχή μερισματική χρονιά οι αποδόσεις ξεπέρασαν κατά πολύ άλλες πιο πρόσφορες για την κερδοφορία των εταιριών περιόδους. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε μια θετική ψυχολογία η οποία αναζητά πλέον την «επόμενη ιδέα», «το χαρτί που έχει μείνει πίσω» ή το σενάριο που βρίσκεται στο παρασκήνιο. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο μέρος του επενδυτικού κοινού στην ζώνη του σκεπτικισμού ή στην ζώνη της ρευστότητας δημιουργεί χώρο για νέες αποδόσεις αφού το χρηματιστήριο παραμένει ακόμα φθηνό διεισδύοντας παράλληλα στην εγχώρια επενδυτική καθημερινότητα προσελκύοντας δειλά μεν αλλά με σταθερό ρυθμό νέα κεφάλαια.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έκανε την απόλυτη διόρθωση για τους κατέχοντες αφού υποχώρησε τόσο ώστε να μην αλλάξει η μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση της αγοράς δίνοντας παράλληλα ευκαιρία εισόδου σε αργοπορημένα ή υποεπενδεδυμένα χαρτοφυλάκια. Η ζώνη των 2.270 – 2.280 μονάδων μπορεί να θεωρηθεί ότι δοκιμάστηκε και έμεινε ανέπαφη αφού πρώτα απορρόφησε την προσφορά –κυρίως τραπεζικών τίτλων- δοκιμάζοντας και τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 200 (εκθετικός) ημερών. Οι ταλαντωτές πλέον είναι αποφορτισμένοι, κινούνται σε ουδέτερες ζώνες τιμών και έχουν πολλά περιθώρια μέχρι να εισέλθουν εκ νέου σε υπεραγορασμένες περιοχές. Η δομή της κίνησης δείχνει ότι άμεσα η αγορά θα δοκιμάσει νέο υψηλό, σημαντικά υψηλότερο από τις 2445 μονάδες, αφού για μια ακόμη φορά οι πωλητές έχασαν το παράθυρο ευκαιρίας για μια πτωτική κίνηση που δημιουργήθηκε από την κατοχύρωση κερδών και την φημολογία για τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών. Ωστόσο λόγω των χαμηλών τζίρων θα ψηφίζαμε ως πιθανότερο σενάριο μια πλάγια κίνηση ανοδικής κατεύθυνσης για την επόμενη εβδομάδα.
Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου λόγω των πυκνών και σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένουμε να δώσει μεγαλύτερη δυναμική στην αγορά αυξάνοντας τις «συγκινήσεις», τους εμπλεκόμενους και το βαθμό της συμμετοχής τους. 

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις