STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** Η ΒΟΥΤΙΑ... των αγορών και o κόκκινος δράκος
872 αναγνώστες
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009
12:20

 022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας.. 

china
Το «σπάσιμο της φούσκας» στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, τον Οκτώβριο του 2007, ήταν για πολλούς αναλυτές ένας από τους δύο καταλύτες της παγκόσμιας κρίσης που βιώνουμε, μαζί με την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου. Και, καθώς η αγορά της Σαγκάης κλυδωνίζεται σοβαρά και πάλι, πολλοί φοβούνται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.  

Την «σινική απειλή» στο ράλι των χρηματιστηρίων υπενθύμισε στους αναλυτές η μεγάλη χθεσινή «βουτιά» στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, που έκλεισε με πτώση 5,8%, τη μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο, όταν η αγορά της Κίνας είχε αρχίσει την εντυπωσιακή της πορεία ανάκαμψης, που φέτος την έχει φέρει στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς, με κέρδη της τάξεως του 80% πριν από το χθεσινό ξεπούλημα.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, από τα τέλη Ιουνίου, ο γενικός δείκτης στην Σαγκάη έκλεισε αρκετά κάτω από τις 3.000 μονάδες (στις 2870), με αποτέλεσμα πολλοί διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων να επανεξετάζουν τις θέσεις τους στην Κίνα, μπαίνοντας στον πειρασμό να ρευστοποιήσουν κάποια από τα κέρδη των τελευταίων μηνών, κάτι που θα προκαλούσε νέα ισχυρή πίεση στις τιμές.

Η πορεία της Κίνας και των άλλων αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της θεωρίας των αναλυτών, που υποστηρίζουν ότι το ράλι στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια θα έχει βάθος και διάρκεια. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η Κίνα και οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, που φαίνεται ότι πρώτες ξεφεύγουν από την επιβράδυνση, έχουν ήδη «αποσυνδεθεί» (decoupling) από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, που εξακολουθούν να «ταλαιπωρούνται» από την ύφεση και θα οδηγήσουν σύντομα τον πλανήτη στην ανάκαμψη.

Η θεωρία αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της στρατηγικής των διαχειριστών διεθνών χαρτοφυλακίων, ιδιαίτερα μετά τα απογοητευτικά πρόσφατα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, που προσγείωσαν απότομα όσους περίμεναν γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σοβαρών πιέσεων στην Wall Street από την Παρασκευή, που συνεχίσθηκαν στα ανεπτυγμένα (και την Σοφοκλέους) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Και αυτό διότι, όσο καθυστερούν οι ώριμες οικονομίες, με πρώτη την αμερικανική, να εμφανίσουν σημάδια ανάκαμψης της ενεργού ζήτησης, ώστε να γίνει πειστικότερη και η σταδιακή βελτίωση ορισμένων μακροοικονομικών δεικτών, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει για την παγκόσμια οικονομία η διατήρηση του γρήγορου αναπτυξιακού βηματισμού στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας.

Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες έχει επανέλθει στον ορίζοντα των αναλυτών η «σινική απειλή», καθώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι, τους οποίους συμμεριζόταν και ο καθηγητής Νούριελ Ρουμπίνι, ότι η Κίνα επιτυγχάνει το στόχο της για μεγέθυνση της οικονομίας με ρυθμό άνω του 8%, που θεωρείται το ελάχιστο όριο για να συντηρηθεί ο τεράστιος πληθυσμός της χωρίς κοινωνικές εκρήξεις, με μέσα που καταλήγουν να δημιουργούν μια επικίνδυνη «φούσκα»:

- Οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της χώρας, με κεντρική εντολή, έχουν πλημμυρίσει την αγορά με δάνεια, τα οποία τροφοδοτούν μεν την ανοδική κίνηση βασικών δεικτών, όπως ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, αλλά χωρίς να δημιουργούν διατηρήσιμη καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση. Αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι ο «ποταμός» ρευστότητας που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να τονώσει την οικονομία κατευθύνεται σε επενδύσεις αμφίβολης σκοπιμότητας, ενώ πρόσφατα ο "Economist" τόνιζε ότι το 1/5 των δανείων κατευθύνθηκαν στο Χρηματιστήριο και την αγορά ακινήτων, δημιουργώντας συνθήκες «φούσκας». «Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μοιάζει όλο και περισσότερο με μια χρηματιστηριακή φούσκα επιδοτούμενη από το κράτος», έγραψε πρόσφατα ο αναλυτής των Financial Times, Τζον Όδερς.

- Οι κρατικές αρχές της Κίνας φαίνεται ότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και προσπαθούν με λεπτούς χειρισμούς να «ξεφουσκώσουν» ήπια τις τιμές μετοχών και ακινήτων. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση, που έδειξαν ότι τον Ιούλιο τα νέα δάνεια μειώθηκαν δραματικά, σε ποσοστό 77%. Παρά ταύτα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009, το σύνολο των νέων πιστώσεων είναι 173% μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στοιχείο που δείχνει ότι οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες έκαναν «πάρτι» νέων χορηγήσεων και θα χρειασθεί αρκετό φρενάρισμα για να επανέλθει ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων σε επίπεδα που θα «αποθερμάνουν» μεν το Χρηματιστήριο και την αγορά ακινήτων, αλλά με σταδιακό τρόπο και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πραγματική οικονομία.

Οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν ότι οι αρχές της Κίνας θα δώσουν τέλος στο πάρτι και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το πρόβλημα που έχει να λύσει κάθε επενδυτής σε ένα περιβάλλον «φούσκας»: πότε είναι η καλύτερη στιγμή να αναζητηθεί η έξοδος;

Σε κάθε περίπτωση, όσα συμβαίνουν στην Κίνα πείθουν όλο και περισσότερους, ότι η θεωρία της «αποσύνδεσης» ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών, με τις τελευταίες να δείχνουν το δρόμο της εξόδου από την κρίση, έχει πολλά ασθενή σημεία. Αν το «ασιατικό θαύμα» δεν αντανακλά πραγματικό αναπτυξιακό δυναμισμό της Ασίας και των άλλων «τίγρεων» της περιοχής, αλλά εν πολλοίς αποτελεί ένα «πάρτι» με δανεικά, οργανωμένο από τις κρατικές αρχές, τότε αδυνατίζει επικίνδυνα και το σενάριο ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, που έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν και τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις