STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Εβδομαδιαίο σχόλιο-Τεχνική εικόνα ΓΔ
3317 αναγνώστες
Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007
09:16
Αντίδραση την ύστατη ώρα: 

 

Xatzidakis_analysis.jpg

του Μάνου Χατζηδάκη*-Με εβδομαδιαίες απώλειες 3,34% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 5096,04 μονάδες συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 7,7% και διαμορφώθηκαν στα 822,37 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 52,91 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 1.399,7 εκ. ευρώ.

Το συστημικό ξεπούλημα των μετοχών ήρθε τελικά με βίαιο και επιθετικό τρόπο. Οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν θεαματικά η π προσφορά στις τραπεζικές μετοχές ήταν ασταμάτητη και η εντεινόμενες πωλήσεις προκάλεσαν ελλείμματα σε περιθώρια ασφάλισης σε παράγωγα και μετοχές αυξάνοντας την ορμή των απωλειών σε όλο το εύρος της αγοράς. Σε αυτό κλίμα η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση ήταν κάτι άγνωστο με αποτέλεσμα η εικόνα υπερβολής να συμπεριλάβει σχεδόν κάθε μετοχή της Ελληνικής αγοράς ανεξαρτήτως ποιοτικών μεγεθών.

Εν συνεχεία και χωρίς την συμβολή του παραμικρού θετικού νέου η αντίδραση οδήγησε σε επιθετικές αγορές, short covering και τζίρους άνω του 1 δις ευρώ. Η ιδιοσυγκρασία της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας παραμένει η ίδια σε όλο την διαδρομή από τις 1.460 έως τις 5.340 μονάδες: Το «μπουλούκι» συνωστίζεται με τον ίδιο τρόπο στην είσοδο και την έξοδο αγνοώντας θεμελιώδη και επιχειρηματικά πλάνα ακολουθώντας μόνο την τάση ή «αντιγράφοντας» τις κινήσεις των πολύ κερδισμένων ξένων. Δεν είναι κακό να ακολουθεί κανείς την τάση. Είναι όμως επιζήμιο να ακολουθεί κανείς ΜΟΝΟ την τάση. Τα πραγματικά και σοβαρά χρηματιστηριακά κέρδη δεν βγαίνουν στην πώληση αλλά σε μια καλή τιμή αγοράς.

Όταν δηλαδή οι αξίες χάνουν την διάσταση τους και πουλιούνται όσο όσο και όπως όπως. Η εικόνα της περασμένης Τετάρτης έχει ισχυρή δόση από αυτή την υπερβολή όχι γιατί οι τράπεζες βρέθηκαν με σημαντική προσφορά τίτλων αλλά γιατί εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χωρίς αξιόλογες χρηματιστηριακές αποδόσεις μετά την υποχώρηση του Αυγούστου αλλά με καλά θεμελιώδη ακολούθησαν και υπεραπόδωσαν στην πτώση έναντι του Γενικού Δείκτη απογοητεύοντας το μικρό Fun club των εγχώριων επενδυτών που είχε επιστρέψει μετά από καιρό στην αγορά. Η αντίδραση που ακολούθησε δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για την αλλαγή της ψυχολογίας και θα χρειαστεί διάρκεια και μίγμα ειδήσεων προκειμένου να ξεπεραστούν οι αβεβαιότητες και το ψυχολογικό σοκ που υπέστη μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων που ήταν επενδεδυμένο σε υψηλό ποσοστό τοποθετήσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης στο κλείσιμο της εβδομάδας άφησε κάποιες υποσχέσεις για επιστροφή λίγο χαμηλότερα από την περιοχή των 5.050 μονάδων σε μια κίνηση ολικής επαναφοράς από υπερπουλημένα επίπεδα τιμών. Το καθοδικό κενό που βρίσκεται μεταξύ των 4.920 και 4.950 αναμένεται να λειτουργήσει ως πρώτη αντίσταση ενώ οι πωλητές θα κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους κοντά στην περιοχή των 5.000 μονάδων. Αν και η αγορά βρέθηκε προς στιγμήν κάτω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών (4.870) η επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα των 4900 μονάδων δημιούργησε μια μικρή απόσταση ασφαλείας από την διατάραξη της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Από την άλλη πλευρά είναι εξαιρετικά απίθανο η αγορά να συνεχίσει να ανεβαίνει χωρίς στάση καθώς οι σχηματισμοί ακίδας (?V?) τείνουν να εξομαλύνουν την γωνιακή τους τροχιά και να αποφορτίζουν την ορμή των ταλαντωτών.

Οι πιθανότητες προς το παρόν είναι υπέρ των αγοραστών στην λογική της αντίδρασης, τα θεμελιώδη σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικά μετά την απομείωση 20 δις ευρώ από το σύνολο της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, η τεχνική εικόνα και η ψυχολογία παραμένουν επιφυλακτική ως προς την μεθεπόμενη ημέρα καθώς ακόμα η αγορά δεν έχει αναπτύξει ισχυρά αντισώματα ώστε να λειτουργεί πιο ορθολογικά σε εξωγενείς πιέσεις. Σε αυτό το σύνολο η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και η πορεία των Αμερικανικών δεικτών αναμένεται να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον της Ελληνικής αγοράς.

Μάνος ΧατζηδάκηςΥπ. Επενδυτικής ΣτρατηγικήςΠήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Αναμενόμενη αντίδραση με σημαντικά κέρδη

Στην ανάλυση της Πέμπτης γράψαμε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπερπωλημένο βραχυπρόθεσμα και μεσοβραχυπρόθεσμα, επίπεδο για τις μετοχές και θα ήταν λογικό να δούμε την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.»

Επίσης, προσθέσαμε πως «Ο πιο δυναμικός κλάδος διεθνώς και αυτός στον οποίο εξακολουθούν να εναποτίθενται οι όποιες ελπίδες για άνοδο, παραμένει αυτός των μετοχών τεχνολογίας των ΗΠΑ. Εκεί, κάποιες πολύ σημαντικές μετοχές αρνούνται να διορθώσουν και κρατούν μεγάλο ποσοστό της δυναμικής τους.».

Η συνεδρίαση της Παρασκευής, λοιπόν, έφερε την αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, η οποία, όπως εξηγήσαμε, ήταν στατιστικά πάρα πολύ πιθανή. Και αυτό γιατί σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις των έξυπνων δεικτών ΕΚΤΑ 600 και ΕΚΤΑ 300, οι αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑ, είχαν βρεθεί σε ακραία πτωτικές καταστάσεις οι οποίες έκαναν μία ανοδική αντίδραση, έστω και μικρή, εξαιρετικά πιθανή.

Η αντίδραση των αγορών μετοχών ήταν συστημική, δηλαδή καθολική για όλο το χρηματιστηριακό σύστημα. Τα χρηματιστήρια της Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Καναδά αλλά και αυτό των ΗΠΑ, ακολούθησαν ανοδική πορεία από την αρχή της συνεδρίασης της Παρασκευής, αποδεικνύοντας πως η υπερπωλημένη κατάσταση ήταν συνολική, τουλάχιστον στο βαθμό εκείνο που να ευνοούσε μία σημαντικά ανοδική συνεδρίαση.

Στο ΧΑ, πρωταγωνίστρια αναδείχτηκε για ακόμη μία συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ανέλαβε το ρόλο που είχε δώσει στις τράπεζες, μετά την κορύφωσή της στις αρχές του Οκτώβρη. Η στατιστική ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η μετοχή δέχεται οργανωμένη παρέμβαση και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει από τον Αύγουστο και μετά. Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ είχε χρησιμοποιηθεί και προεκλογικά για να στηρίξει το ΓΔ. Οι σημερινές της άνοδοι δε φαίνεται να έχουν κάποια άμεση σχέση με στήριξη του ΓΔ αλλά μοιάζουν περισσότερο με ουσιαστική παρέμβαση για την αύξηση της τιμής της ίδιας της μετοχής.

Αυτό σημαίνει πως οργανωμένα κεφάλαια έχουν θέση στον τίτλο και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους προκαλώντας οξεία άνοδο.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε και η ΤΤ, μετά από την πρόσφατη συντριβή της και τη βύθιση σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο τιμών. Ανοδικά από τη χαμηλότερη τιμή του από τον Απρίλιο κινήθηκε και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ενώ ο FTSEM της μεσαίας, έκλεισε με κέρδη για 2η διαδοχική συνεδρίαση, αφού πρώτα δοκίμασε το χαμηλό του Αυγούστου.

Συμπερασματικά, οι αγορές έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν ώστε να διασώσουν τις ελπίδες για συντήρηση της πολυετούς ανοδικής τάσης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με παύση της τρέχουσας πτωτικής κίνησης.

Παρά τα θετικά νέα, θα κλείσουμε μία αρνητική παρατήρηση: ο όγκος συναλλαγών στις ΗΠΑ ήταν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο δεν ίσχυσε στο ΧΑ, όπου ο όγκος ήταν σε επίπεδα πολύ υγιή.

--------------
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

 http://www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?s=24a2c9899f1e120c0d3c1418b849c13e;act=ST;f=2;t=7219

 
 
Κεραυνοί Τρισέ για την κρίση
Κεραυνούς με «ονοματεπώνυμο» για τους ηθικούς αυτουργούς της μεγάλης πιστωτικής κρίσης εξαπέλυσε χθες, από τη Φραγκφούρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.
2007-11-24 πλήρες κείμενο...

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

24/11 13:06  Babis Englezos
Καλημέρα

Μπορείς το link από το iconboard να το κάνεις πιο μικρό.

Όταν ανοίξεις το post πας επάνω και διαγράφεις όλα τα ενδιάμεσα από το "act" μέχρι το Αγγλικό ερωτηματικό (?)
Μετά πατάς enter και βγαίνει το ίδιο άρθρο με μικρότερο link

Δηλαδή το:
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?s=24a2c9899f1e120c0d3c1418b849c13e;act=ST;f=2;t=7219
θα γίνει:
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=2;t=7219

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις