STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Στον Μετοχικό Ακτιβισμό, όλοι κερδίζουν”Ο κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος μίλησε στο Euro2day
996 αναγνώστες
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007
09:03


 
Ο Μετοχικός Ακτιβισμός, η ενεργή δηλαδή διεκδίκηση εκ μέρος των μικρομετόχων των δικαιωμάτων τους, είναι ακρογωνιαίος λίθος του επενδύειν, κατά τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου.

Ο κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος μίλησε στο Euro2day για την εικόνα της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, το επίπεδο διαφάνειας στις ελληνικές εισηγμένες, την ουσία της δραστηριοποίησης των μετόχων μειοψηφίας, αλλά και το ρόλο των θεσμικών επενδυτών.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γλύστρα

Κύριε Πρόεδρε, εδώ και μερικά χρόνια έχετε αρχίσει, μέσω του ΣΕΔ, να εφαρμόζετε στη χώρα μας τον Μετοχικό Ακτιβισμό. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος;

Από τις αρχές του 2004, που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τον Μετοχικό Ακτιβισμό, έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις κυρίως θεσμικού χαρακτήρα στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αλλά και σε Εισηγμένες Εταιρείες του Χ.Α. Η οργανωμένη συμμετοχή των επενδυτών στις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, είναι επίσης ένας από τους κυριότερους στόχους του Μετοχικού Ακτιβισμού.

Τα 3,5 αυτά χρόνια που τον εφαρμόζουμε, καταφέραμε να βάλουμε τον ”σπόρο” στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά και σήμερα σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΕΔ εφαρμόζει τον Μετοχικό Ακτιβισμό στη χώρα μας.

Τον τελευταίο διάστημα μάλιστα, όλο και περισσότεροι μας ρωτούν για την πορεία του εγχειρήματος. Οι απλοί επενδυτές, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι οικονομικών κυρίως ΜΜΕ, μας ρωτούν πολύ συχνά πως πάμε.

Τους λέω ότι πάμε πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η μέρα που ο Μετοχικός Ακτιβισμός θα χρησιμοποιείται ευρέως, γιατί είναι το σπουδαιότερο ”εργαλείο” αυτορύθμισης της αγοράς.

Τι ακριβώς είναι ο Μετοχικός Ακτιβισμός και πως τον αντιλαμβάνεστε εσείς στον ΣΕΔ;

Ο Μετοχικός Ακτιβισμός ασχολείται με πολλά ζητήματα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

1. Ουσιαστική (και όχι τυπική) εφαρμογή των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης, από όλες τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα Εταιρικής Διακυβέρνησης στις εισηγμένες του Χ.Α. Ιδιαίτερα το ζήτημα των δήθεν ”ανεξαρτήτων” μελών στα Δ.Σ. των εισηγμένων, που μόνο ανεξάρτητα δεν είναι, έχει πάρει διαστάσεις και δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης.

2. Έγκυρη, έγκαιρη και διαρκής πληροφόρηση των επενδυτών για τα οικονομικά στοιχεία και άλλα σημαντικά γεγονότα των εισηγμένων εταιρειών. Διαρκής παρακολούθηση της ιστοσελίδας της κάθε εισηγμένης εταιρείας, η οποία πρέπει να ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά και να παρέχει όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση προς τους επενδυτές.

3. Διατύπωση προτάσεων προς τις εποπτικές αρχές του Χ.Α. για την όσο το δυνατόν καλύτερη θεσμική θωράκιση του θεσμού. Ήδη πολλές από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί από τις εποπτικές αρχές και την πολιτεία.

4. Εντοπισμός και καταγραφή των παραβατικών συμπεριφορών των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών και των άλλων επαγγελματιών της Κεφαλαιαγοράς, όπως ΑΧΕ, ΑΕΛΔΕ κλπ, αλλά και σχολιασμός των αποφάσεων των εποπτικών αρχών. Η καταγραφή γίνεται σε ειδική ενότητα του γραπτού forum του ΣΕΔ με τίτλο ”Μετοχικός Ακτιβισμός”.

Οι παραβατικές αυτές συμπεριφορές μπορεί πολλές φορές να έχουν ”νόμιμο” μανδύα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Εμείς όταν διαπιστώνουμε ”νόμιμη” εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας, ή παραπλάνηση των επενδυτών, την καταγράφουμε, για να τη θυμούνται οι επενδυτές στο μέλλον.

5. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, για την οποία επίσης ενδιαφέρεται ο Μετοχικός Ακτιβισμός.

Πρόσφατα είδαμε με μεγάλη απογοήτευση να επιβάλλεται πρόστιμο από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε 20 εταιρείες, οι 3 εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Χ.Α. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο και ήδη καταγγείλαμε τις 3 αυτές εισηγμένες εταιρείες τις οποίες καλούμε ΑΜΕΣΑ να συμμορφωθούν με τους νόμους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις άλλες 17 που δεν είναι εισηγμένες.

6. Οργανωμένη παρουσία των μετόχων μειοψηφίας στις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών και υποβολή συγκεκριμένων ερωτήσεων προς τις διοικήσεις.

Αυτό το τελευταίο μπορείτε να το αναλύσετε περισσότερο;

Κάθε χρόνο από την αρχή του έτους καλούμε τους επενδυτές να δηλώσουν συμμετοχή στον Μετοχικό Ακτιβισμό και να παραστούν οργανωμένα στις ετήσιες Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μη συμμετοχή των Θεσμικών Επενδυτών στις διαδικασίες του Μετοχικού Ακτιβισμού.

Το θεσμικό πλαίσιο των Θεσμικών Χαρτοφυλακίων και των ταμείων στη χώρα μας είναι τέτοιο, που δεν διευκολύνει τη συμμετοχή τους. Στις αναπτυγμένες αγορές, τα Θεσμικά Χαρτοφυλάκια και τα Ταμεία είναι ανεξάρτητα και συμμετέχουν, ατομικά ή οργανωμένα στον Μετοχικό Ακτιβισμό, γιατί έχουν να κερδίσουν πολλά.

Τι εννοείτε όταν λέτε ”Έχουν να κερδίσουν πολλά”;

Εννοώ ότι ο Μετοχικός Ακτιβισμός μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στα Θεσμικά χαρτοφυλάκια. Παράλληλα θα συμβάλλει σε τεράστιο βαθμό στην ουσιαστική ανάπτυξη των εισηγμένων εταιρειών, όπως γίνεται στις αναπτυγμένες αγορές.

Όταν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο κάνει Μετοχικό Ακτιβισμό σε μια εταιρεία, την πιέζει για να εφαρμόσει χρηστή Εταιρική Διακυβέρνηση, όχι για τα μάτια του κόσμου, όχι για το γράμμα του νόμου, αλλά για την ουσία.

Αυτό, έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι επιδρά θετικότατα στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και επομένως στην μεσοπρόθεσμη άνοδο των τιμών των μετοχών. Κοντολογίς από τον Μετοχικό Ακτιβισμό μπορούν όλοι να βγουν κερδισμένοι!

Τι θα ζητούσατε από την πολιτεία σαν εκπρόσωπος του Μετοχικού Ακτιβισμού στη χώρα μας;

Θα ζητούσα τα εξής:

1. Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των Θεσμικών χαρτοφυλακίων και των Ταμείων, εις τρόπον ώστε να γίνουν τυπικά και ουσιαστικά ανεξάρτητα, για να μπορούν να συμμετέχουν στον Μετοχικό Ακτιβισμό.

2. Δημιουργία ”Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Μετοχικού Ακτιβισμού”, η οποία θα έχει σαν στόχο, αφ’ ενός μεν να ελέγχει την ουσιαστική, πέρα από την τυπική, εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις εισηγμένες εταιρείες, αφ’ ετέρου δε να διευκολύνει και κατά περίπτωση να οργανώνει τη συμμετοχή των Θεσμικών χαρτοφυλακίων και των Ταμείων σε διαδικασίες Μετοχικού Ακτιβισμού.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η λεγόμενη ”αυτορύθμιση” της αγοράς και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των απλών επενδυτών προς τον θεσμό του Χ.Α. και προς τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών.

3. Δημιουργία επίσημου δείκτη Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, που θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της χρηστής εφαρμογής της Εταιρικής Διακυβέρνησης, από τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α.

Ποια είναι τα σχέδια του ΣΕΔ για το άμεσο μέλλον και τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά στη χώρα μας όσον αφορά τον Μετοχικό Ακτιβισμό;

Ετοιμάζουμε το 5ο Συνέδριο που θα είναι αφιερωμένο στον Μετοχικό Ακτιβισμό και θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου 2008 στο Ζάππειο. Παράλληλα καλούμε τους επενδυτές να έλθουν κοντά μας, για να οργανώσουμε από τώρα τη συμμετοχή μας στις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων Εταιρειών που θα γίνουν το δεύτερο τρίμηνο του επομένου έτους.

Οι επενδυτές δεν πρέπει να διστάζουν να μας καταγγέλλουν όποιες παραβατικές συμπεριφορές υποπίπτουν στην αντίληψη τους και αφορούν είτε εισηγμένες εταιρείες, είτε άλλους επαγγελματίες της αγοράς.

Γενικά πιστεύω ότι ο Μετοχικός Ακτιβισμός είναι το μέλλον των Κεφαλαιαγορών και όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η εφαρμογή του στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα του, στους επενδυτές και στους μετόχους μειοψηφίας, αλλά και στις εισηγμένες εταιρείες, τις οποίες θα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(26/11/07 - 07:59)

http://www.euro2day.gr/articles/144831/

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις