STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** «Αυτή είναι η Ελλάδα»...για τους ξένους επενδυτές.
670 αναγνώστες
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009
10:42

 022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας    


οικονομαχίες - πλάντζος

plantzos@gmail.com

Ανέραστοι, ανοργασμικοί, άφιλοι, απωθητικοί. 

«Αυτή είναι η Ελλάδα» ...; για τους ξένους επενδυτές.  

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα. Κατρακυλάμε χρόνο με το χρόνο πιο χαμηλά. Κάτω και από την Αλβανία, την Τουρκία, την Ουγκάντα. Δεν υπάρχει πάτος. Οι ξένοι δεν θέλουν να μας βλέπουν, δεν θέλουν να ακούν πια για μας. 

Μερικοί παραξενεύονται και απορούν «πώς είναι δυνατόν να μας πέρασε η Μποτσουάνα»; Ας δούμε το νομίζει ένας ανεξάρτητος «παρατηρητής» για τη Μποτσουάνα και τι πιστεύει για την Ελλάδα ...;.

«Η Μποτσουάνα πρέπει να βρίσκεται κάπου στην Αφρική. Τα κρέατα που τρώμε έρχονται από εκεί. Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί κλπ κλπ έφεραν στις πρώην αποικίες τους χρήματα και ζώα για να τα εκθρέψουν σε καταπράσινα, «παραδεισένια» βοσκοτόπια (τα' χω δει σε ντοκιμαντέρ). 

Οι κάτοικοι της Μποτσουάνας όμως δεν πέταξαν στη θάλασσα το ξένο κεφάλαιο, αλλά το καλοδέχτηκαν». Έστω και λανθασμένη, αυτή είναι μια γενική εντύπωσή ενός τρίτου -και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία όταν μιλάμε για ξένες επενδύσεις.

Για την Ελλάδα όμως; Τι να πει κανείς και τι ξέρει (ή νομίζει πως ξέρει) ένας ξένος για την Ελλάδα; 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτείνεται άραγε η ΕΕ στην Ασία και την Αφρική;) και είναι διάσημη για τις παραλίες και τα νησιά της (τα' χω δει σε ντοκιμαντέρ). Έχει πλούσια και περήφανη Ιστορία, αλλά Ιστορία γράφουν και τα «έργα και ημέρες» των νεοελλήνων. 

Χρεοκοπημένο και διεφθαρμένο Κράτος, στρεβλός ανταγωνισμός, μίζες και ένα απίθανο φορολογικό σύστημα που αλλάζει πιο συχνά από ό,τι οι κυβερνήσεις που υπόσχονται «απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα». Έστω και λανθασμένη, με μια τέτοια γενική εντύπωση δεν ξεκινά κανείς να φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται να δραματικοποιούμε τα πράγματα, αλλά ο ξένος ακούει «Ελλάδα» και φέρνει στο μυαλό του ένα μόνιμο σκηνικό πολέμου: αναρχία, επεισόδια, απεργίες, αποκλεισμοί εθνικών δρόμων αλλά και του κέντρου της πόλης από συντεχνίες και διαφόρους και αδιάφορους «φορείς», πυρκαγιές, το κακό μας το χάλι γενικώς. 

Βλέπει πολιτικούς να ζητούν «να φύγει το ξένο κεφάλαιο», να πάει αλλού! Και ...; φιλέλληνας να είναι ακόμη ο υποψήφιος επενδυτής, δεν φέρνει εδώ τα λεφτά του.

Αλλά έτσι είναι όμως η Ελλάδα. Γιατί έτσι μας αρέσει. Αυτό μας τρέφει. Έτσι μαθαίνουμε να ζούμε, από τότε που είμαστε παιδιά ...; 

Έβλεπα, για παράδειγμα, ένα τυπικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων (της Πέμπτης) που απέπνεε μια απίστευτη «ξινίλα» με τίτλους όπως «πανικός», «ανασφάλεια», «λουκέτο», «εφιάλτης». 

Ειδικά αυτό το τελευταίο («εφιάλτης») ήταν η πρώτη λέξη με την οποία ξεκίναγε ένα ρεπορτάζ που μιλούσε για το άγχος που έχουν τα παιδάκια που θα πάνε «πρώτη μέρα σχολείο»! Αντί δηλαδή να κοιτάμε με ελπίδα και χαρά την πρόοδο των παιδιών μας, κραυγάζουμε για το άγχος και την πίεση που τους προκαλεί ο ...;. Αγιασμός. 

Μέχρι να δώσουν εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ αυτά τα παιδιά, θα έχουν παρελάσει από τα δελτία ειδήσεων ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί που θα μιλούν «για το καλό τους», για τα «άγρια νιάτα», για τη γενιά «των 700 ευρώ» ...;

Το χειρότερο όμως: μετά από όλα αυτά, τα παιδιά αυτά θα έχουν γίνει «κανονικοί πολίτες», Έλληνες τηλεθεατές και ψηφοφόροι. Θα ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, θα βρίζουν που ζουν σε αυτή τη χώρα, αλλά θα διαμαρτύρονται πάντα «να φύγει το κεφάλαιο» (αφού δεν είναι «δικό μας» αλλά είναι «του άλλου»), ενώ θα ...; απορούν και γιατί οι ξένοι προτιμούν τη Μποτσουάνα και την Ουγκάντα -που ως τότε θα έχει γίνει και εκείνη «παράδεισος».

 
ΠΗΓΗ protothema.gr 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις