STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** Ένα ακόμα βήμα υψηλότερα η αγορά
886 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009
18:03Σοφοκλέους: Ένα ακόμα βήμα υψηλότερα η αγορά  


Ανοδικά και σχετικά ήρεμα κύλησε η συνεδρίαση μετά και την λήξη των Παραγώγων με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει για άλλη μια φορά την περιοχή 2.560 μονάδων. Τον δρόμο άνοιξε η μετοχή της ΕΤΕ, ενώ αυξημένη ηταν η κινητικότητα στον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ με την μετοχή της Πειραιώς να είναι η επόμενη όσον αφορά τον τζίρο.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα σε νέο υψηλό και στις 2.555,37μονάδες με άνοδο της τάξεως του 0,31% ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών έφτασε τα 176 εκατ. ευρώ. 

Αν και νωρίς ακόμα για σαφέστερα συμπεράσματα κοινή πεποίθηση αποτελεί πως το μομέντουμ θα παραμείνει ανοδικό χωρίς βέβαια να πάψει να μας απασχολεί η έντονη μεταβλητότητα. Στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Αθήνας το προθεσμιακό συμβόλαιο του 20άρη λήξης Δεκεμβρίου κρατά ένα σημαντικό discount έναντι του δείκτη της spot αγοράς ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυξημένη είναι η κινητικότητα και από την πλευρά των traders των παραγώγων. 

Σήμερα την σκυτάλη των αναβαθμίσεων των Τραπεζικών τίτλων πήρε η Goldman Sachs, που θέτει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 24,7 ευρώ από τα 20 ευρώ και για την Alpha Bank στα 11,7 από τα 9,3 ευρώ. 

Ο οίκος σχολιάζει ότι οι ισχυρές βραχυπρόθεσμες τάσεις σκεπάζονται με ασάφεια από τις αβέβαιες μακροοικονομικές προοπτικές. 

Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών ήταν ισχυρά σε γενικές γραμμές, κυρίως εξαιτίας της υγιούς ανάπτυξης των καθαρών εσόδων από τόκους, των εσόδων από το trading και του χαμηλότερου από ό,τι αναμενόταν, κόστος του ρίσκου. Ακόμη, επισημαίνει ότι οι πιέσεις στις αποδόσεις των καταθέσεων υποχώρησαν, ενώ υπήρξε κάποια ανατιμολόγηση των δανείων, περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης των καθαρών εσόδων από τόκους. 

Για τους λόγους αυτούς, η Goldman Sachs αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 κατά 38% και του 2011 κατά 6%. Εκτιμά ακόμη ότι μια αποφασιστική νίκη από οποιοδήποτε κόμμα θα ληφθεί θετικά από την αγορά, καθώς έτσι θα είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Τονίζει ότι καθώς το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι κατά μέσο όρο υψηλότερο από αυτό των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών, , η τρέχουσα ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ, ωφελεί τα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών περισσότερο από ό,τι τις ευρωπαϊκές. Προσθέτει ακόμη ότι οι μακροπρόθεσμες θεμελιώδεις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν αμετάβλητες. 

Η εβδομαδιαία ανάλυση της Εμπορικής

Οι τράπεζες θα δώσουν τη νέα κατεύθυνση

Η κατεύθυνση προς την οποία θα εκτονωθεί η συσσώρευση τιμών που εμφανίζουν οι τράπεζες, θα καθορίσει την τάση του δείκτη. 

* Την εβδομάδα που διανύσαμε σημειώθηκε αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς ο ΓΔ την Τρίτη υποχώρησε μέχρι τις 2.465μ και στη συνέχεια ανέκαμψε μέχρι τις 2.576μ, προσεγγίζοντας το υψηλό έτους στις 2.578μ. 
* Αν εξαιρέσουμε δυο συνεδριάσεις (3/9 και 4/9), σε όλες τις υπόλοιπες (δεκαεννέα συνολικά) από τις 21/8 έως και σήμερα, ο ΓΔ κινείται ανάμεσα στις 2.442μ και 2.578μ. Θεωρούμε ότι αυτή η παλινδρόμηση τιμών σε ένα περιορισμένο εύρος έχει δημιουργήσει μια συσσώρευση τιμών, η οποία θεωρούμε ότι θα εκτονωθεί σύντομα και η κατεύθυνση που θα πραγματοποιηθεί θα δώσει τη νέα βραχυχρόνια τάση. Εκτιμούμε ότι η προαναφερόμενη κίνηση θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την κίνηση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών, οι οποίες αναμένεται να "ξεσπάσουν" σύντομα, συμπαρασύροντας και τον ΓΔ ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες το επενδυτικό ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στους μη τραπεζικούς τίτλους, εκτιμούμε όμως ότι σύντομα την σκυτάλη θα την ξαναπάρουν οι τράπεζες. 
* Αν τελικά ξεπερασθούν οι 2.578μ με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τότε θα υπάρξει επιτάχυνση της ανοδικής τάσης αλλά δύσκολα θα ξεπερασθούν τα όρια του ανοδικού καναλιού του τελευταίου διμήνου, δηλαδή το υψηλότερο πιθανό σημείο κορύφωσης προσδιορίζεται στη ζώνη τιμών 2.680μ - 2.700μ. 
* Αν όμως η ενδεχόμενη διάσπαση συνδυασθεί με αυξημένους όγκους συναλλαγών, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα "βίαιο rally" με επόμενο στόχο την ευρύτερη περιοχή των 2.800μ, καθώς θα έχει ενδυναμωθεί το σενάριο ανάκαμψης τύπου V αντί του W. 
* Στην αντίθετη περίπτωση που κινηθεί πτωτικά ο ΓΔ και διασπάσει την στήριξη των 2.465μ (σημείο κλειδί βραχυχρόνια) με αυξημένους όγκους συναλλαγών, ο πτωτικός στόχος προσδιορίζεται στη περιοχή των 2.275μ. Αν η υποχώρηση συντελεσθεί με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τότε μπορεί να εκτονωθεί στις στηρίξεις των 2.415μ και 2.365μ. 
* Τεχνικοί δείκτες : ο Macd διατηρεί το σήμα πώλησης αλλά είναι ένα βήμα πριν να δώσει σήμα αγορών και παραμένει σε θετική ζώνη τιμών. Ο Momentum (14ημ) παραμένει (οριακά) θετικός. Τέλος ο RSI 14ημ κινείται σε ουδέτερα επίπεδα τιμών. 


ΠΗΓΗ axiaplus.gr  

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις