STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** Ο Ελληνας που έσωσε τη Wall Street
855 αναγνώστες
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009
13:57 

Η δουλειά του ρέει μαζί με το αίμα του. Την έχει στα γονίδιά του αφού την κληρονόμησε από τον πατέρα του και τον Σμυρνιό παππού του, ο οποίος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ανατολή για να γίνει ένας εξαιρετικά πετυχημένος χρηματιστής. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο Τζέιμι Ντίμον -Παπαδημητρίου ήταν το επώνυμο του παππού του, αλλά το έκοψε χάριν συντομίας- όχι μόνο κατάφερε να φθάσει στην κορυφή και να γίνει ίσως ο σημαντικότερος τραπεζίτης των ΗΠΑ αλλά και να γίνει ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street, όταν οι τράπεζες κατέρρεαν η μία μετά την άλλη.

Το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου του 2008, το τηλέφωνο του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της J.P. Morgan χτύπησε. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, ο Χανκ Πόλσον, ο οποίος πρότεινε στον δαιμόνιο τραπεζίτη να εξαγοράσει τη Morgan Stanley σχεδόν τσάμπα, για να τη σώσει από τη χρεοκοπία. Αλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως η Lehman Brothers, είχαν καταρρεύσει, άλλοι, όπως η Merrill Lynch, είχαν συγχωνευτεί, και άλλοι, όπως η AIG, προσπαθούσαν να επιβιώσουν με μεγάλα κρατικά δάνεια. Η κυβέρνηση Μπους αναζητούσε επειγόντως σανίδα σωτηρίας, για να μην καταρρεύσει πλήρως η Wall Street... 

Ο Ντίμον είχε βοηθήσει ξανά την κυβέρνηση εξαγοράζοντας τον όμιλο Bear Stearns λίγους μήνες νωρίτερα. Ο μεγαλοτραπεζίτης πλέον ήταν επιφυλακτικός. Υποσχέθηκε στον υπουργό ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο της τράπεζας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα εισηγηθεί θετικά. Αλλωστε, είχε στα σκαριά μία άλλη εξαγορά.

Η συμφωνία δεν έκλεισε, πάντως η πορεία απέδειξε ότι ο δαιμόνιος τραπεζίτης με το σμυρναίικο αίμα που τρέχει στις φλέβες του είχε προετοιμαστεί για την κρίση. Εναν χρόνο πριν, η τράπεζά του είχε αρχίσει να μειώνει τη συμμμετοχή της σε υποθήκες και δάνεια, την ίδια στιγμή που οι

 

 

 

αντίπαλοί της συνέχιζαν να επενδύουν στα τοξικά ομόλογα. Ετσι, η J.P. Morgan κατάφερε να συγκρατήσει την κατρακύλα της Wall Street, και αυτό τώρα που η κρίση έχει αρχίσει να περνά έχει θετικό αντίκτυπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντίμον και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που διοικεί αποτελούν επιλογή σταθερότητας όχι μόνο για την κυβέρνηση Ομπάμα αλλά και για τους καταθέτες και τους επενδυτές. Η μετοχή της ανεβαίνει συνεχώς στο χρηματιστήριο και η αξία της τράπεζας αποτιμάται στα 160 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ μπροστά από οποιαδήποτε άλλη. Οσο για τον Τζέιμι, δεν είναι τυχαίο που ο Γουόρεν Μπάφετ τον χαρακτηρίζει «τραπεζίτη από την κορυφή ώς τα νύχια». 

Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που συνέβη πέρυσι, την ημέρα των 52ων γενεθλίων του ελληνικής καταγωγής τραπεζίτη. Οπως κάθε μέρα έτσι και εκείνη, είχε βραδιάσει πια, κι όμως ο Ντίμον ήταν ακόμα σε σύσκεψη στο γραφείο του. Η ώρα περνούσε, η δουλειά δεν τελείωνε και κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι, αν αργούσε λίγο ακόμη, το πιο πιθανό θα ήταν να χάσει την κράτηση που είχε κάνει στο ελληνικό εστιατόριο «Αύρα» για να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με τους γονείς του Θεόδωρο και Θέτιδα, τη γυναίκα του Τζούντι και τη Τζούλια, τη μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του. Ενώ ήταν έτοιμος να φύγει, το τηλέφωνό του χτύπησε. Ηταν ένας άλλος τραπεζίτης που του ζητούσε να τον εξαγοράσει. Επειδή όμως το deal δεν επρόκειτο να γίνει «μέσα στη μέρα», έφυγε για το εστιατόριο όπου τον περίμενε η οικογένειά του. Το τηλέφωνο τον ενόχλησε όμως και πάλι και μάλιστα την ώρα του φαγητού. Ο Ντίμον απάντησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν και πάλι ο τραπεζίτης, ο οποίος τον εκλιπαρούσε έστω να του δανείσει τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια. Ο «μάγος» του τραπεζικού τομέα δεν χρειάστηκε

χρόνο να το σκεφτεί. Απάντησε «όχι», έκλεισε το τηλέφωνο και συνέχισε το δείπνο του. Οπως είπε προφητικά -ή έχοντας τη γνώση- την επόμενη μέρα στους συνεργάτες του, η κρίση θα περάσει και τα πράγματα θα φτιάξουν ...; για τους περισσότερους. Η ζωή συνεχίζεται ...;

Η υπόθεση όμως δεν σταμάτησε εκεί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν να τηλεφωνούν στον δαιμόνιο τραπεζίτη, και έτσι ξεκίνησε μια διελκυστίνδα διαβουλεύσεων. Τελικά, ο Ντίμον εκπόνησε ένα σχέδιο εξαγοράς, το οποίο κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή. Τα τριάντα δισεκατομμύρια που ήθελε η άλλη τράπεζα τα πλήρωσε το αμερικανικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα η J.P. Morgan προχώρησε στην εξαγορά. Τα υπόλοιπα έγιναν όπως ακριβώς τα είχε προγραμματίσει ο Τζέιμι Ντίμον: η συμφωνία πήγε καλά για την τράπεζά του, η μετοχή της οποίας άρχισε να ανεβαίνει συμπαρασύροντας προς τα πάνω ολόκληρη τη Wall Street. Και όσο ο καιρός περνούσε, επιβεβαιωνόταν η εκτίμησή του πως έρχεται το τέλος της κρίσης και η βελτίωση της κατάστασης. 

Η επιτυχία του ως τραπεζίτης γρήγορα έγινε αφορμή για να ξεκινήσουν φήμες στον Τύπο και τα blogs πως το αφεντικό της J.P. Morgan μπορεί να μεταπηδήσει στην πολιτική. Ο ίδιος δεν έχει πει κουβέντα, σίγουρα όμως ξέρει πως ανάλογες κινήσεις από συναδέλφους του στο παρελθόν δεν είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού ο ρόλος τους στην πολιτική περιορίστηκε σε τεχνοκρατικές θέσεις και όχι σε πολιτικές. Ωστόσο, πολιτικό ρόλο παίζει, όπως γράφουν οι αμερικανικές εφημερίδες, μιας και είναι ανάμεσα σε εκείνους με τους οποίους ο Μπαράκ Ομπάμα συνομιλεί συχνά για θέματα οικονομικής πολιτικής. Λέγεται πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου σέβεται πάρα πολύ τη γνώμη του Τζέιμι, ο οποίος δεν έχει περάσει λίγες φορές μέχρι σήμερα την πόρτα της προεδρικής κατοικίας. 


Εμαθε τα κόλπα από τον Σμυρνιό παππού του

Τραπεζίτης τρίτης γενιάς, ο Τζέιμι Ντίμον έμαθε τα μυστικά των χρηματοοικονομικών δίπλα στον μετανάστη παππού του και τον πατέρα του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Για δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Τζέιμι πήγαινε συνεχώς στο γραφείο του παππού και του πατέρα του για να μάθει δίπλα τους τη δουλειά. Ακολουθώντας το ελληνικό έθιμο, δεν έλειπε ποτέ από το γραφείο, όταν δεν είχε άλλες υποχρεώσεις, όπως μαθήματα στο σχολείο και σπουδές στο πανεπιστήμιο. Εκεί ο Σμυρνιός παππούς και ο πατέρας του τού έδειξαν όλα τα «κόλπα» του χρηματιστηρίου και του έμαθαν τα μυστικά της επιτυχίας, που όπως δείχνουν τα πράγματα εφαρμόζει μέχρι σήμερα. Του έμαθαν όμως και άλλα πολλά, με βασικό τη σημασία που έχει η οικογένεια, πάντα με την ελληνική έννοια του όρου. Και αυτή τη σημασία ο Τζέιμι δεν την ξέχασε ποτέ, όπως αποδεικνύεται από την οικογένεια που έφτιαξε ο ίδιος μέχρι σήμερα. 

Μεγάλωσε στο Upper East Side και αποφοίτησε τέταρτος στην τάξη του από το σχολείο της ελίτ Browning School, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές ψυχολογίας και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts. Ακολούθησαν σπουδές στο Harvard. Εκεί γνώρισε και τη μετέπειτα γυναίκα του Τζούντι, με την οποία σπούδαζαν στο Business School. Απέκτησαν τρεις κόρες, την Τζούλια, τη Λόρα και την Κάρα, και συνεχίζουν να ζουν μιαν ευτυχισμένη ζωή. Ακόμα και σήμερα ζει στην Park Avenue, τον δρόμο όπου ζούσε από τα εφηβικά του χρόνια. Εκεί βρίσκονται και τα γραφεία της J.P. Morgan's Chase's. 

Μετά το Χάρβαρντ, ο Ντίμον πέρασε τα πρώτα δεκαέξι χρόνια της καριέρας του στην American Express και τη Citigroup. Στη συνέχεια, έγινε διευθύνων σύμβουλος στην Bank One, προτού μεταπηδήσει στη J.P. Morgan Chase το 2004, όταν οι δύο τράπεζες συγχωνεύτηκαν. 

Η καθημερινότητά του δεν έχει και πολύ χρόνο εκτός γραφείου. Οταν όμως βρίσκει ελεύθερη ώρα, του αρέσει να είναι κοντά στην οικογένειά του, αλλά και να κάνει το αγαπημένο του άθλημα που είναι το kick boxing. Εκτός από τους γονείς, τη σύζυγο και τα παιδιά του, έχει δύο αδελφούς, τον Τεντ, με τον οποίο είναι δίδυμος, και τον Πίτερ. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο 53χρονος τραπεζίτης έχει καταφέρει δύο φορές, το 2006 και το 2009, να μπει στη λίστα του περιοδικού «Time» με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους αυτού του πλανήτη. Και αυτό λέει πολλά. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ espressonews.gr

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις