STUDIO 111...

***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** Η Γερμανία να ξύπνησε σήμερα με την ίδια Καγκελάριο
802 αναγνώστες
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009
12:10

 022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας     


Γερμανία: Η ατζέντα της νέας κυβέρνησηςΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


Μπορεί η Γερμανία να ξύπνησε σήμερα με την ίδια Καγκελάριο, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες έκοψαν πρώτοι το νήμα. Ωστόσο, πολλά πρόκειται να αλλάξουν. Ο περίφημος μεγάλος συνασπισμός διαλύεται, οι Σοσιαλδημοκράτες περνούν στην αντιπολίτευση, και στη θέση τους έρχονται οι συντηρητικοί τεχνοκράτες του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), επιτρέποντας στη Μέρκελ να σχηματίσει μια αμιγώς κεντροδεξιά συμμαχία που θα βάλει τη χώρα, και κυρίως την οικονομική της πολιτική, σε νέα πορεία. 

Η αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα της κάλπης αναμένεται να πει πολλά, αν και η καθαρή λαϊκή εντολή που εξασφάλισε το CDU θα λειτουργήσει ούτως ή άλλως ευεργετικά για το γερμανικό χρηματιστήριο. Πέραν αυτού, η ιστορική παράδοση έχει δείξει ότι οι μετοχές αποκομίζουν κέρδη, κατά διψήφιο ποσοστό, τη χρονιά που η κυβέρνηση ή ο κυβερνητικός συνασπισμός που διοικεί τη χώρα αλλάζει. 

Η τάση αυτή θα ενισχυθεί από το γεγονός ότι η επιχειρηματική σκηνή θεωρεί ως φιλικά προσκείμενη προς τα συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων το FDP. Αντιστοίχως, περιμένει από τους Χριστιανοδημοκράτες να ολοκληρώσουν το έργο τους, όσον αφορά στη στήριξη της αγοράς, κάνοντας πράξη την υπόσχεση τους για σημαντικές φοροαπαλλαγές, που θα έχουν σαν στόχο να τονώσουν τόσο τα νοικοκυριά όσο κυρίως τις επιχειρήσεις. 

Η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούσε να δρομολογήσει ευρύ φάσμα φοροαπαλλαγών συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, όμως μέχρι τώρα σκόνταφτε στην αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών που θεωρούσαν ότι οι φοροαπαλλαγές είναι ...;πολυτέλεια σε μια περίοδο διογκούμενων ελλειμμάτων. Το SPD ζητούσε αντ' αυτού αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα υψηλότερα εισοδήματα από το 45% στο 47%, καθώς και επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ. 

Το FDP συμμερίζεται τις οικονομικές απόψεις του CDU. Στήριξε δε, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του σε θέματα οικονομίας. Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το κόμμα θα διεκδικήσει, και πιθανότατα θα εξασφαλίσει, τo υπουργείο Οικονομικών. Ο ηγέτης του κόμματος Γκουίντο Βέστερβελε θεωρείται σίγουρο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ως είθισται για το μικρότερο κόμμα του εκάστοτε κυβερνητικού συνασπισμού. Αντιστοίχως, για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται έντονα το όνομα ενός ...;πρίγκιπα. 

Πρόκειται για τον 68χρονο Χέρμαν Ότο Σολμς (το πλήρες όνομα του οποίου είναι πρίγκιπας Χέρμαν Ότο του Σολμς-Χόενσολμς-Λιχ,), βετεράνο βουλευτή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του FDP και υπεύθυνο για θέματα οικονομίας στο κόμμα. Ο Σολμς έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι οι φοροαπαλλαγές είναι -κατά τη γνώμη του- η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την ώθηση της κυριότερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι μέσω της αναζωπύρωση της αγοράς και τη τόνωση της απασχόλησης θα συρρεύσουν μακροπρόθεσμα μεγαλύτερα έσοδα προς τα κρατικά ταμεία. 

Σε περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες επιμείνουν να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, ως πιθανός διεκδικητής εμφανίζεται ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του κόμματος, ο μέχρι τώρα υπουργός Εθνικής Οικονομίας (και επίσης αριστοκράτης, με τίτλο βαρόνου) Καρλ Θέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ. Ο 37χρονος Γκούτενμπεργκ έγινε ευρύτερα γνωστός όταν πρωτοστάτησε κατά της κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση εταιρειών όπως η Opel και η Arcandor. 


ΠΗΓΗ axiaplus.gr

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις