STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


*** XA: Τι «ιντριγκάρει» τους ξένους - Τι προβληματίζει τους Ελληνες
1130 αναγνώστες
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009
10:56

 
 
022%20.gif                Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη        Καλημερα μας      

«Ελληνικό ντελίριο» έχει καταλάβει εκ νέου τους ξένους επενδυτές οι οποίοι πήραν και πάλι πάνω τους το στοίχημα της ανόδου και οδηγούν ακόμα πιο ψηλά το ελληνικό χρηματιστήριο. Με εκθέσεις αλλά και με φρέσκο χρήμα ωθούν υψηλότερα τις ελληνικές μετοχές βάζοντας φυσικά στο στόχαστρο τις αγαπημένες τους (πλέον) τράπεζες. Παρά την άνοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες οι ξένοι εξακολουθούν να βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις.

Οι βασικοί λόγοι είναι από την μία η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στο εξωτερικό και στηρίζει την άνοδο των αγορών και από την άλλη η πολύ θετική ψυχολογία που πηγάζει από την εκτίμηση για ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία θα βελτιώσει και τα κέρδη των ελληνικών εταιρειών. Στο City επικρατεί «αναβρασμός» με hedge funds και ξένους οίκους να παίρνουν θέσεις για το bull market που εκτιμούν ότι έχει ήδη ξεκινήσει. Μέρος των εισροών αυτών έρχονται και στην Ελλάδα. Prop desks στήνονται εκ νέου στις μεγάλες τράπεζες, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός από νέα hedge funds ιδρύονται και πάλι. Η αγορά εργασίας για τους διαχειριστές είναι πλέον καλύτερη σημειώνουν στελέχη που βρίσκονται στο Λονδίνο και έζησαν από κοντά την οικονομική κρίση των προηγούμενων μηνών. 

Οι εξελίξεις αυτές μόνο ως θετικές μπορούν να εκληφθούν για τις αγορές. Διαχειριστές και επενδυτές δείχνουν διατεθειμένοι να αυξήσουν περαιτέρω την έκθεση σε μετοχές. Σκέφτονται μακροπρόθεσμα και προσπαθούν να κτίσουν τις κερδοφόρες θέσεις τις επόμενης διετίας. Για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι και φαίνεται πως οι εκλογές έχουν μπει στο περιθώριο, αφού μόνο βραχυπρόθεσμα εκτιμούν ότι μπορούν να επηρεάσουν την αγορά. Πληροφορίες από διαχειριστές μεγάλων οίκων αναφέρουν πως το ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές είναι μεγάλο και πως οι τοποθετήσεις θα συνεχιστούν, αφού πολλοί οίκοι αλλά και funds έχουν μικρή έως μηδενική έκθεση σε ελληνικές μετοχές μέχρι πρόσφατα. Μόνο όσοι είχαν τοποθετηθεί από παλιά διατηρούν ένα σημαντικό αριθμό μετοχών. Πολλές τράπεζες του εξωτερικού είχαν κλείσει τα λεγόμενα prop desks που διαχειρίζονται τα κεφάλαια της τράπεζας και τώρα στήνονται εκ νέου. Επιπροσθέτως, η οικονομική κρίση έβαλε λουκέτο σε πολλά funds. Τώρα νέα funds εμφανίζονται και αναμένεται να φέρουν νέα φρέσκο χρήμα στις αγορές κεφαλαίου. 

Από τις παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να εισρεύσει φρέσκο χρήμα. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει και οι θετικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών, δείγμα της αλλαγής της ψυχολογίας αλλά και της πεποίθησης ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με την εκτίμηση που υπήρχε λίγους μήνες πριν. Η JP Morgan με εκθέσεις της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες πριν από μερικές εβδομάδες. Η UBS στο ξεκίνημα της εβδομάδας δημοσίευσε μία πολύ θετική έκθεση για τη Marfin και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν οδήγησαν υψηλότερα τον τίτλο. Ανάλογη κίνηση παρατηρήθηκε και στη Jumbo λόγω έκθεσης της Deutsche Bank, η οποία μέχρι πρότινος τηρούσε μία πολύ επιφυλακτική στάση για πολλές ελληνικές μετοχές. Την Τετάρτη η Bank of America-Merrill Lynch άλλαξε τη στάση της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες και έγινε πιο θετική, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τραπεζικές μετοχές και γενικό δείκτη. 

Στους οίκους που πρωταγωνιστούν καθημερινά στο ταμπλό του ΧΑ και απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι των συναλλαγών περιλαμβάνονται οι Citigroup, Bank of America-Merrill Lynch, J.P.Morgan και Cheuvreux. Στις τελευταίες συνεδριάσεις στην Εθνική Τράπεζα εμφανίστηκε η JP Morgan, η Goldman Sachs και η Citigroup, στην Alpha Bank οι Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan και Cheuvreux και στη Eurobank οι JP Morgan, Citigroup, Deutsche Bank και Credit Suisse. Πλην των τραπεζών η Citigroup ήταν πολύ δραστήρια και στην Τέρνα Energy και η HSBC φαίνεται πως επηρέασε αρνητικά την πορεία της Μηχανική. 

Τα road show που έγιναν είχαν μεγάλη συμμετοχή ξένων, ενώ και το road show της ΕΧΑΕ που γίνεται αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έχει μεγάλη προσέλευση. Επιπλέον παρουσιάσεις ευρωπαϊκών τραπεζών με την συμμετοχή και ελληνικών θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο από τη Merrill Lynch. Πέραν των τραπεζών που ήδη έχει φανεί η εμπιστοσύνη των ξένων τόσο με την αγορά των ιδίων μετοχών όσο και με τις συνεχείς τοποθετήσεις τους, στο στόχαστρο των διεθνών οίκων έχουν μπει και μετοχές ποιοτικών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι επιλογές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τις επιλογές που είχαν στο παρελθόν τονίζουν στην «Ι» διαχειριστές από το Λονδίνο. Αναζητούν όμως και τις εταιρείες εκείνες που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον και σήμερα δεν τις γνωρίζουν. Δεν αποκλείεται κάποιοι οίκοι να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να μάθους περισσότερα για κάποιες εταιρείες που με μία πρώτη ματιά έχουν δημιουργήσει καλές εντυπώσεις. Προς το παρόν επιλέγουν Ελλάκτωρ, Alapis, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ιντραλότ, Jumbo, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, Frigoglass, συν τις γνωστές αγαπημένες τους τραπεζικές μετοχές. 

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί τονίζουν εγχώρια στελέχη της αγοράς, λόγω της σημαντικής ανόδου των μετοχών από τα χαμηλά του Μαρτίου. Κάποιοι τοποθετήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα και αποκομίζουν ήδη σημαντικά κέρδη. Αυτό τους κάνει πιο επιφυλακτικούς. Επιπλέον κάποιοι άλλοι κυρίως μικροί επενδυτές δέκα χρόνια μετά τη φούσκα του 1999 δεν έχουν ξεπεράσει τις απώλειες και δεν επιθυμούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στο ΧΑ. Προτιμούν τις καταθέσεις που παρέχουν περισσότερη ασφάλεια αλλά και χαμηλότερη απόδοση πλέον. Ετσι εξηγείται έως ένα βαθμό και η αδυναμία των μετοχών της περιφέρειας να ακολουθήσουν την ανοδική κίνηση της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Η τεχνική ανάλυση δείχνει να μην επιβεβαιώνεται αφού οι ξένοι δεν ποντάρουν βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα. Ετσι η πολυαναμενόμενη σημαντική διόρθωση της τάξης του 15-20% δεν έχει έρθει εδώ και πολύ καιρό. Η αγορά μέχρι στιγμής και μετά από έξι μήνες ανόδου «δίνει» μόνο μικρές διορθώσεις που δεν ικανοποιούν τους εγχώριους παίκτες. Και την εβδομάδα που πέρασε το σενάριο για διολίσθηση συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες σύμφωνα με κάποιους τεχνικούς αναλυτές αλλά η αγορά κατέγραψε νέο υψηλό. Η προσδοκία για υψηλότερες τιμές αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων έχει ανοίξει την ...όρεξη αρκετών βασικών μετόχων -που στα χαμηλά τοποθέτησαν μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση των μετοχών- για placements. Έτσι μετά τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha δεν αποκλείεται να δούμε πακέτα μετοχών να δίνονται σε ξένους. Στην αγορά φημολογείται πως placement ενδέχεται να δούμε σύντομα σε Τέρνα Ενεργειακή και J&P Όβαξ. Σημειώνεται πως η Eurobank πούλησε το 2% της ΕΧΑΕ. 

Πηγη Γ.Κατικάς reporter.gr 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις