STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Με εβδομαδιαία κέρδη 2,60%
1034 αναγνώστες
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2007
09:22
                                                                   ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

                                                      Xatzidakis_analysis.jpg

Με εβδομαδιαία κέρδη 2,60% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 5053,87 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν μείωση κατά 33% και διαμορφώθηκαν στα 551,94 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 25,44 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 1.443,9 εκ. ευρώ.
Το θετικό περιεχόμενο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου βοήθησε την αγορά να σταθεί και να ακολουθήσει με αξιώσεις την τάση των ξένων αγορών. Σε μια δύσκολη συγκυρία τα Ελληνικά blue chips στάθηκαν στο ύψος τους και «παρέδωσαν» αυτά που είχαν υποσχεθεί στα περυσινά business plans. Η κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών ο καταλύτης που κρατάει τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε μια ευχάριστη εγρήγορση την στιγμή που οι εγχώριοι επενδυτές έχουν ξεπουλήσει την αγορά φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ τις φετινές εκροές μεριδίων από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

 

 Στο μπουλούκι των ανακοινώσεων των τελευταίων δύο ημερών (200 εταιρίες) ξεχωρίζει αναμφισβήτητα η επίδοση της Εθνικής Τράπεζας η οποία πλέον έχει ξεφύγει σαν μέγεθος από την υπόλοιπη αγορά. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά δεν θα πέσει ή τουλάχιστον θα έχει ένα σοβαρό αντίβαρο στις όποιες ενδεχόμενες πιέσεις εκδηλωθούν στις άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Εκτός από την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των μεγεθών και τις όποιες θετικές αναθεωρήσεις συνεπάγονται ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των παραδοσιακών αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων που ακολουθούν μετά τις ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών τριμήνου δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο Γενικό Δείκτη, βοηθώντας ενδεχομένως και την διάχυση της ανόδου και σε άλλους επιμέρους πρωταγωνιστές κερδοφορίας. Η ανακωχή των πωλήσεων στο εξωτερικό λόγω της διαφαινόμενης πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου έχει επαναφέρει μέρος της θετικής διάθεσης στις αγορές καθώς η ανάγκη για κλείσιμο θέσεων και κατοχύρωση κερδών έχει θεωρητικά ολοκληρωθεί για φέτος για την θεσμική διαχείριση.


Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στο μέσον της απόστασης από την πτωτική κίνηση μεταξύ 5.346 και 4.745 μονάδων ενεργοποιώντας παράλληλα όλα τα σήματα αγορών από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους ενώ για την ενεργοποίηση αγοραστικής θέσης από το MACD αρκεί μια θετική συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα. Ακόμα οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες τιμών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων πριν επιστρέψουν σε υπερτιμημένες περιοχές. Νέο επίπεδο αντίστασης αποτελούν οι 5.110 μονάδες και εν συνεχεία οι 5.340 καθώς εκεί εντοπίζονται συσσωρεύσεις και στατιστικά σημαντικές αναλογίες διόρθωσης.

Παρά την επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα υψηλότερα των 5.000 μονάδων η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη και πιθανόν η αγορά να παραμείνει σε καθεστώς υψηλών διακυμάνσεων εώς τις 15 Δεκεμβρίου όπου θεωρητικά η εποχικότητα των εορτών διαμορφώνει υποτονικό κλίμα συναλλαγών στις αγορές. Από την άλλη πλευρά όμως επισημαίνουμε ότι ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε αυτή την ζώνη τιμών (5.000 μονάδες +/-) επί πέντε συνεχείς μήνες σχηματίζοντας μια πολύ ανοικτή συσσώρευση που ενδεχομένως να κρύβει πολύ μεγάλες συγκινήσεις για όσους παραμένουν αγορασμένοι στο άμεσο μέλλον.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Κλείσιμο μήνα με θετικό τόνο

Η άνοδος των τελευταίων ημερών του Νοεμβρίου είναι πολύ πιο σημαντική απ' όσο φαίνεται με μία πρώτη ματιά. Κατ' αρχήν διασώθηκαν αρκετά σήματα διαγράτησης αγοραστικών θέσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με το ΓΔ αλλά και τον DAX να αποδεικνύονται επτάψυχοι.  

Έτσι, όσον αφορά στο ΓΔ, το 3F διατηρεί τη θετική βαθμολόγηση για 16ο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας ένα ράλι που είναι το 4ο μεγαλύτερο στην ιστορία του και το οποίο υστερεί μόνο έναντι αυτού που ολοκληρώθηκε στο μίνι κραχ του 2006, το οποίο είχε διαρκέσει 19 μήνες και έναντι 2 άλλων στη δεκαετία του 80, που είχαν διάρκεια 18 και 17 μηνών.

Όμως και ο DAX διέσωσε το μακροπρόθεσμο σήμα διακράτησης και έτσι συμπλήρωσε, επίσης, 16 μήνες θετικής βαθμολόγησης, πετυχαίνοντας το 2ο μεγαλύτερο ράλι από το 1990.

Τα καλά νέα συνεχίζονται, με τον Nasdaq να διατηρεί τη θετική βαθμολόγηση για 15ο διαδοχικό μήνα, ενώ τα πράγματα διαφοροποιούνται όσον αφορά στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες.

Ξεκινώντας από τον Dow, η πτώση κατά 10% μέσα στο Νοέμβριο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 2002, δε μπόρεσε να ανατραπεί από το τρέχον ανοδικό ράλι, με αποτέλεσμα ο δείκτης να βαθμολογηθεί, οριακά, αρνητικά, μετά από 24 μήνες θετικής βαθμολόγησης.  

Στον CAC, συμπληρώθηκαν 5 μήνες, σχεδόν, ουδέτερης βαθμολόγησης, ενώ ο FTSE βαθμολογήθηκε με ουδέτερη τιμή.

Το αποτέλεσμα είναι ως οδηγοί της παγκόσμιας αγοράς μετοχών να αναδεικνύονται οι Nasdaq και DAX, εξέλιξη την οποία προβλέψαμε και υποστηρίξαμε με σειρά επιχειρημάτων σε πολλές αναλύσεις μας.

Μία ματιά στα αρνητικά στοιχεία τώρα, όπου το βασικότερο είναι η αίσθηση πως οι αγορές κινούνται με τις πατερίτσες που έχουν δανειστεί από τη FED και την ΕΚΤ. Το χρηματιστηριακό ράλι στηρίζεται στην πεποίθηση ότι θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων  αλλά και νέα ένεση ρευστότητας.

Προς το παρόν, πάντως, η διαχείριση της κρίσης είχε θετικά αποτελέσματα για τις μετοχές, κυρίως ως προς τον περιορισμό των απωλειών στο ελάχιστο δυνατό σημείο.

Μία ματιά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου η άνοδος στηρίχτηκε στην απογείωση της ΕΤΕ και της ΕΕΕΚ, ενώ μεγάλα ήταν τα κέρδη και του ΤΤ. Νέα άνοδο κατέγραψε και η ΔΕΗ ενώ 145 μετοχές έκλεισαν με κέρδη έναντι 105 με απώλειες και 81 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Edited by EKTA on 01  Dec. 2007 , 04:00

--------------
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις