STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Το πράσινο μέλλον της οικονομίας και τα μαύρα σκοτάδια της Ελλάδας
951 αναγνώστες
Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007
13:57

του Ηλία Μαρούτση

Την περασμένη εβδομάδα ο επιχειρηματικός κολοσσός των νέων τεχνολογιών Google ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναπτύξει συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές με κόστος χαμηλότερο από την ρυπογόνο παραγωγή ενέργειας με άνθρακα. 

Kostas Koufogiorgos: kuf@otenet.grΗ εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι από το 2007 και μετά θα έχει ουδέτερο αποτύπωμα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ΗΠΑ. Το επόμενο στοίχημα της Google, για το οποίο επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε έρευνα, θα είναι να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ανταγωνιστικές των συμβατικών ώστε να διαθέσει τα συστήματα αυτά μαζικά στην αγορά.
Στο επιχειρηματικό λεξικό η Google είναι ο ορισμός του success story. Ο σημερινός παγκόσμιος κολοσσός δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του MIT, που είδαν μπροστά και επένδυσαν στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Η στροφή της Google προς την πράσινη οικονομία είναι ορόσημο για το ποιο θα είναι το πεδίον δόξης των επιχειρήσεων τις επόμενες δεκαετίες. 

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ένταση των προσπαθειών των οικολογικών οργανώσεων έχει αφυπνίσει εκατομμύρια πολίτες και έννοιες όπως η οικολογία και η αειφόρος ανάπτυξη ξανάγιναν της μόδας. Πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να δώσουν πράσινο χρώμα στο μάρκετινγκ τους, αφού αυτό βελτιώνει την εικόνα τους. Όλο και πιο συχνά τα εταιρικά δώρα είναι μικρά γλαστράκια ενώ στο πλαίσιο των κονδυλίων για την εταιρική κοινωνική ευθύνη ένα σημαντικό μπάτζετ δίδεται για αναδασώσεις και λοιπές περιβαλλοντικές δράσεις. Βέβαια το πράσινο μάρκετινγκ απέχει παρασάγκας από το να είναι μια επιχείρηση πραγματικά πράσινη αλλά ακόμα και αυτό έχει κάποιο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. 

Εσχάτως και κυρίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού οι κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον ανακαλύφθηκαν και στην Ελλάδα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις επιχειρήσεις. Αν μετρούσε κανείς το πόσες φορές ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ανέφεραν τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για την κυβέρνηση και πόσο υψηλά στην ατζέντα της βρίσκεται θα σχημάτιζε την εικόνα ότι ξαφνικά η Ελλάδα έγιναν ο παράδεισος της οικολογίας. Η πικρή πραγματικότητα όμως είναι ότι όχι μόνο η χώρα έχει τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και ότι μένει προσκολλημένη στην αδιέξοδη πολιτική του λιγνίτη δίνοντας πριν λίγο καιρό και νέες άδειες εκμετάλλευσης λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται με ρυθμούς χελώνας παρότι η χώρα διαθέτει το καλύτερο ηλιακό και αιολικό δυναμικό σε όλη την Ευρώπη ενώ οι επιχειρηματίες, κάποιοι από αυτούς που στέλνουν τα γλαστράκια, διαμαρτύρονται σε περίπτωση που κάποιο πρόστιμο τους επιβληθεί επειδή μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα μιας περιοχής. 

Το πλέον απογοητευτικό είναι ότι σε επίπεδο έρευνας οι Έλληνες επιστήμονες θεωρούνται κορυφές στην Ευρώπη στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών, ηγούνται πανευρωπαϊκών ομάδων ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και παρέχουν τεχνογνωσία σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, που έχουν αντιληφθεί εγκαίρως ότι από τη στροφή στην οικολογία μπορούν να εξασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντος. 

Το σημαντικό αυτό κεφάλαιο που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα και την οικονομία στην πρωτοπορία της νέας εποχής αφήνεται αναξιοποίητο και τελικά και για την πολιτική η οικολογία καταλήγει να είναι ένα ακόμα έξυπνο μάρκετινγκ.

http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=9498#

Ο Καραμανλής στο Θεό

Μια μέρα πήγε ο George Bush ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Θεό και τον ρωτάει:
-Θεέ μου σε πόσα χρόνια η ΗΠΑ θα είναι η δυνατότερη χώρα στον κόσμο και θα κατακτήσει όλες τις άλλες? Απαντά ο Θεός σε 100 χρόνια. Ο George άρχισε να κλαίει. Μα γιατί κλαις Γεώργιε;
-Δεν θα ζω ως τότε...
Μετά από λίγο πάει ο Vladimir Boutin και ρωτά το Θεό:
-Σε πόσα χρόνια η Ρωσία θα είναι η δυνατότερη χώρα στον κόσμο και θα κατακτήσει όλες τις άλλες? Σε 200 χρόνια. Ο Vladimir άρχισε να κλαίει, μα γιατί κλαις Βλαδίμηρε?
-Δεν θα ζω ως τότε...
Ακολούθως πάει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Θεό και τον ρωτά:
-Σε πόσα χρόνια η Ελλάδα θα είναι η δυνατότερη χωρά στο κόσμο και θα κατακτήσει όλες τις άλλες; Ο Θεός άρχισε να κλαίει, Μα γιατί κλαις Θεέ μου?
Δεν θα ζω ως τότε...

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις