STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ Ο τρόπος είναι απλός δείτε το !
1554 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2007
15:13

Το οτοστόπ το λένε τώρα Carpooling

 

    ιστοσελίδα     www.carpooling.gr

Πηγαίνετε καθημερινά στη δουλειά με το αυτοκίνητό σας αλλά τα έξοδα κίνησης έχουν αυξηθεί κατά πολύ; Περνάτε την Αττική Οδό και μουρμουρίζετε κάθε φορά που πληρώνετε τον υπάλληλο στα διόδια; Λέτε κάτι στα… κινέζικα όταν «εγκλωβίζεστε» σε μποτιλιάρισμα; Κι αν σας λέγαμε ότι υπάρχει λύση στα παραπάνω σας προβλήματα; Δηλαδή, και τα έξοδά σας να μειώσετε, και τη διαδρομή σας ευχάριστη να κάνετε, και την κίνηση να αποφορτίσετε, και να συμβάλετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Είναι απλό: κάντε carpooling.

Μπορεί κάποιοι από σας ήδη να το κάνετε και να μην το ξέρετε. Το carpooling είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους ανθρώπους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Μη φανταστείτε ότι είναι δύσκολο να βρείτε συνταξιδιώτη. Αρκεί να μπείτε στην ιστοσελίδα www.carpooling.gr και να δηλώσετε τη διαδρομή που κάνετε καθημερινά, είτε είστε οδηγός είτε θέλετε να καταλάβετε τη διπλανή θέση, αυτή του συνοδηγού.

Η πρωτοβουλία για το «διαδικτυακό κέντρο οτοστόπ» ξεκίνησε να υλοποιείται στη χώρα μας από τρεις φοιτητές, τον Γιώργο Σακελλάρη, την Παρασκευή Τσιάρα και τη Σταυρούλα Γάτσου. «Είναι μια ιδέα που θελήσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι στο εξωτερικό έχει μεγάλη επιτυχία από το 1990 και σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εφαρμόζεται με συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις. Στην Ευρώπη έχει αρχίσει να γίνεται κίνημα με αρκετούς υποστηρικτές, ενώ στις ΗΠΑ σε πολλές Πολιτείες έχουν δημιουργηθεί λωρίδες κυκλοφορίας αποκλειστικά για αυτοκίνητα με πάνω από δύο ή τρεις επιβάτες (High Occupancy Vehicles)», μας λέει ο Γιώργος Σακελλάρης και συνεχίζει: «Η ιστοσελίδα ξεκίνησε με 10-15 άτομα, από εμάς και κάποιους φίλους μας.

Τα forums, όμως, στο Ιντερνετ βοήθησαν πολύ στη διάδοση του νέου τρόπου μετακίνησης στην πόλη. Η δράση έγινε γνωστή διαδικτυακά και μέσα σε δύο μήνες τα μέλη έγιναν 100. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, τα μέλη μας φθάνουν τα 2.000 στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.200 μετακινούνται στην Αθήνα. Οι δε επισκέπτες του carpooling.gr φθάνουν τους 10.000 κάθε μήνα».

Το προφίλ των carpoolers και οι διαδρομές
Αν και ο κ. Σακελλάρης και η παρέα του σκέφτηκαν να υλοποιήσουν το carpooling στην Ελλάδα κυρίως για τους φοιτητές που ταξιδεύουν συχνά από την περιφέρεια στην Αθήνα και αντίστροφα, οι χρήστες προτίμησαν τις αστικές διαδρομές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το δημιουργό του site, τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει κάποιος από την εφαρμογή του carpooling στις καθημερινές μετακινήσεις του -αφού τα έξοδα μοιράζονται- είναι πολλά.

Η ολοένα αυξανόμενη τιμή των καυσίμων και των διοδίων αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο για πολλούς Αθηναίους. Επιπλέον, για τις διαδρομές προς και από το κέντρο υπάρχει ο πρόσθετος περιορισμός του δακτυλίου.

Οι υπερασπιστές του διαδικτυακού «οτοστόπ» είναι κυρίως 25 έως 35 ετών και στην πλειονότητά τους άνδρες. Οι πιο δημοφιλείς αστικές διαδρομές είναι Αθήνα - Πειραιάς αλλά κι εκείνες που διασταυρώνονται με την Αττική Οδό. Στις υπεραστικές τα πρωτεία έχει το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, για να γίνει κάποιος carpooler δεν αρκεί να δηλώσει μόνο τη διαδρομή του. Χόμπι, αγαπημένη μουσική και, κυρίως, το αν είναι καπνιστής ή μη καπνιστής συνθέτουν τα σημαντικότερα κριτήρια που θα καθορίσουν αν οι υποψήφιοι συνταξιδιώτες θα τα καταφέρουν να κάνουν μαζί τη διαδρομή.

Οσο για το βαθμό επικινδυνότητας που μπορεί να ενέχει ένα ταξίδι με έναν άγνωστο, ο κ. Σακελλάρης επισημαίνει: «Το site δεν φέρει καμία ευθύνη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε παράπονο από κανέναν και συνιστούμε πριν βρεθούν κάποιοι για να συνταξιδέψουν να πάνε για έναν καφέ, να γνωριστούν, να συζητήσουν. Εχουν προκύψει πολύ δυνατές φιλίες από αυτή την ιστορία. Αυτός που θα δηλώσει διαδρομή και θα δώσει τα στοιχεία του, ξέρει τι θέλει».

Θα συμμετείχατε σε πρωτοβουλίες όπως αυτή του carpooling και αν ναι για ποιους λόγους;ΓΑΡΝΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=17963

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

05/12 09:33  piggy
Γεια σου φιλε καλημερα.μπορει καποιος να με παρει με οτωστοπ απο την διαδρομη λουλη 3.70 μεχρι την διαδρομη 7?χα χα χα τα λεμε φιλε κρισιμη η εβδομαδα που ερχετε με βερντερ και την κυριακη με αεκ εκει θα δειξουμε τι αξιζει ο θρυλος
05/12 10:07  studio111
Καλημερα piggy...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις