STUDIO 111...

***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Περιμένοντας το ράλι του Αϊ Βασίλη !!!
1045 αναγνώστες
Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007
09:46

                                                          


 
H ιστορία δείχνει ότι ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Επτά στις δέκα φορές καταγράφει κέρδη που πλησιάζουν το 2% κατά μέσο όρο την τελευταία 10ετία.

Πιθανόν δεν θα τα κατάφερνε τόσο καλά αν δεν υπήρχε το αποκαλούμενο ράλι του Αϊ Βασίλη που ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου και καταλήγει στις 7 Ιανουαρίου.

Η σημασία του δεν περιορίζεται μόνο στον Δεκέμβριο αλλά σ’ ολόκληρο το έτος.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του Eddy Elfenbein για τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones.

Από το 1896 που λανσαρίσθηκε ο δείκτης Dow Jones μέχρι σήμερα, δηλαδή στα τελευταία 111 χρόνια, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης του 3,39% κατά το 17ημερο από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Με δεδομένο ότι τα ετήσια κέρδη του Dow Jones είναι της τάξης του 8,32% κατά μέσο όρο, το ράλι του Αϊ Βασίλη αντιστοιχεί στο 40% περίπου της μέσης ετήσιας ανόδου.

Αρκετές εξηγήσεις έχουν δοθεί γι’ αυτό το φαινόμενο. Οι περισσότεροι το συνδέουν με το κλείσιμο της χρονιάς και τις πωλήσεις μετοχών που καταγράφουν ζημιές για φορολογικούς λόγους. Άλλοι το συνδέουν με τις προσδοκίες που υπάρχουν για άνοδο των μετοχών τον Ιανουάριο κ.τ.λ.

Όποιοι όμως κι αν είναι οι λόγοι που το τροφοδοτούν, το ράλι του Αι Βασίλη επαναλαμβάνεται πολύ συχνά και θα ήταν λάθος να αγνοηθεί.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Από την μια πλευρά, τα χρηματιστήρια θα πρέπει να ανέβουν τον Δεκέμβριο για να δικαιώσει το 4ο τρίμηνο την παράδοση που το θέλει να είναι το ισχυρότερο τρίμηνο της τελευταίας 10ετίας για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Με δεδομένο ότι ο Οκτώβριος ήταν ένας καλός μήνας και ο Νοέμβριος ένας από τους χειρότερους από τις αρχές της νέας χιλιετίας, ο Δεκέμβριος θα πρέπει να είναι πολύ καλός για να μην σπάσει η παράδοση που έχει δημιουργηθεί.

Όμως, στις αγορές δεν παίζουν ρόλο μόνο οι παραδόσεις ή καλύτερα οι κεφαλαιακές ροές που για διαφόρους λόγους διαιωνίζουν την παράδοση.

Άλλωστε, μερικές φορές η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται.

Στη τωρινή φάση, οι αυξημένες πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας ως απόρροια της ύφεσης στην αγορά κατοικίας, την πιστωτική κρίση και το ακριβό πετρέλαιο έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Οι πιθανότητες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν μοιρασμένες αν και η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed και οι ενέσεις ρευστότητας από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μειώνουν τις πιθανότητες μιας οικονομικής ύφεσης αλλά όχι και μιας ύφεσης στα εταιρικά κέρδη το 2008.

Μπορεί το ράλι του Αι Βασίλη να τα παραβλέψει όλα αυτά; Ασφαλώς όχι.

Θα μπορούσε όμως να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την συνέχεια, προεξοφλώντας το καλό σενάριο που προσβλέπει μεν σε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών ανά μετοχή των επιχειρήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά όχι σε μείωσή τους.

Όπως και να έχει, οι πιθανότητες για επανάληψη του ράλι του Αϊ Βασίλη είναι σαφώς περισσότερες.

Dr. Money

dr@euro2day.gr

(07/12/07 - 07:54)

http://www.euro2day.gr/articles/146093/

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις