STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Φως, νερό, τηλέφωνο στο επίκεντρο της αγοράς - Ανάλυση από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
984 αναγνώστες
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2007
09:25

Με εβδομαδιαία κέρδη 1,57% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 5,133.31 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν μείωση κατά 5,17% και διαμορφώθηκαν στα 524,032 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 4,3 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 1.444,1 εκ. ευρώ.


Οι θετικές εξελίξεις και η μεγάλη βελτίωση της εικόνας των διεθνών αγορών επηρέασαν ευνοϊκά την πορεία του Γενικού Δείκτη, με το σύνολο των τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κινούνται ανοδικά. Παράλληλα, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου και τα χαρτιά του Ελληνικού δημοσίου φάνηκαν να ξεχωρίζουν καθώς προκάλεσαν θετικές προσδοκίες για τη διατήρηση της ανοδικής τους πορείας. Οι εξελίξεις που αφορούν την αύξηση των τιμολογίων στη ΔΕΗ οδήγησαν την τιμή της μετοχής μέχρι τα 37,14 ευρώ ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν ο ΟΤΕ, (ύστερα από την απόκτηση του 18,5% από τη MIG) και η ΕΥΔΑΠ. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος εστιάστηκε σε εταιρείας που έχουν παρελκόμενα οφέλη από τους προαναφερθέντες τίτλους όπως για παράδειγμα η Αγροτική Τράπεζα που κατέχει το 10% της ΕΥΔΑΠ και εταιρείες του κλάδου της ενέργειας. Το θετικό κλίμα δημιούργησε έντονη κινητικότητα ενώ αναμένεται να αποκτήσει διαστάσεις με ορίζοντα τη συνεδρίαση της FED την Τρίτη. Σε περίπτωση που η επενδυτική κοινότητα ικανοποιηθεί από την απόφαση της FED (μείωση των επιτοκίων) πιθανόν να οδηγήσουν την αγορά στην κατάκτηση νέων υψηλών μέχρι το τέλος του έτους.
Τεχνικά, το γεγονός ότι η αγορά επαναπροσέγγισε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα τα υψηλά της δείχνει και πάλι την αισιοδοξία που υπάρχει σε επίπεδο θεσμικής διαχείρισης ενώ από την άλλη μεριά το κλείσιμο της χρονιάς πιθανόν να βρει τη μικρή κεφαλαιοποίηση σε επίπεδα υποαπόδοσης σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη και σαφώς χαμηλότερα από εκεί που ξεκίνησε. Παράλληλα, θετικό στοιχείο της προηγούμενης εβδομάδας αποτελεί η προσπάθεια του Δείκτη της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης να ξεπεράσει τις 2.750 μονάδες (σημείο αντίστασης) γεγονός που αποτυπώθηκε στους μεγάλους όγκους αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.
Τέλος, διατηρούμε την αισιοδοξία μας για τις επόμενες συνεδριάσεις περιοριζόμενοι όμως σε πιο επιλεκτικές κινήσεις λόγω της βελτίωσης των επιπέδων του Γενικού Δείκτη και μιας πιθανής κίνησης κατοχύρωσης κερδών η οποία κατά κύριο λόγο ακολουθεί μια άνοδο της τάξεως του 10% του Γενικού Δείκτη.
Χριστιάνα Πάσχου, Σπύρος Κώτσιος
Τμήμα Ανάλυσης
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

 


Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη

Τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη κατέγραψε ο ΓΔ, στο μεγαλύτερο ανοδικό ράλι από τα τέλη Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να βαθμολογηθεί θετικά η μεσοπρόθεσμη τάση του, για πρώτη φορά από τις 02/11. Η τιμή, ωστόσο, είναι οριακά θετική δηλωτική μίας ουδέτερης προς θετικής τάσης.

Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα συμπλήρωσε 8 διαδοχικές συνεδριάσεις θετικής βαθμολόγησης, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ράλι από τις 15 Οκτωβρίου.

Με οριακά θετική τιμή στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντας βαθμολογήθηκε και ο δείκτης τραπεζών, ενώ σημαντική είναι η βελτίωση και στη βαθμολόγηση των FTSES και FTSEM, η οποία, όμως, παρέμεινε κάτω από το μηδέν.

Στην Ευρώπη, ο πρωταγωνιστής DAX συμπλήρωσε 8 συνεδριάσεις με θετική βαθμολόγηση και πλησίασε πολύ κοντά στην αντίσταση των 8000-8150 μονάδων, κλείνοντας στις 7994,07 με άνοδο 0,67%.

Η ανοδική αντίδραση παραμένει σε ισχύ και στη Γαλλία και την Αγγλία, ενώ το πράσινο φως για το ράλι των Χριστουγέννων έδωσαν οι ΗΠΑ, από την προηγούμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε πως η ανάλυση συγκεκριμένου δείκτη όγκου είχε ενισχύσει το σενάριο ανοδικής κίνησης στο αμερικανικό χρηματιστήριο από την περασμένη Τρίτη.

Σε προηγούμενη ανάλυση σημειώσαμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις από το 2003 και μετά, παρόμοιες μετρήσεις στο συγκεκριμένο δείκτη όγκου ακολουθήθηκαν από άνοδο. Το ίδιο, τελικά, συνέβη και αυτήν τη φορά και το τρέχον ράλι παραμένει εν ισχύ.

Σε αυτό βοήθησε σημαντικά η προσδοκία για περαιτέρω μείωση επιτοκίων από τη FED, η μείωση από την Τράπεζα της Αγγλίας και το πακέτο μέτρων βοήθειας για την  αγορά ακινήτων και το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, από τον κύριο Μπους. Σε όλο αυτό το διάστημα εξακολουθεί να διευκολύνεται η ρευστότητα στις χρηματαγορές.

Στη συνδρομητική υπηρεσία της ΕΚΤΑ διαβάζουμε για δύο σημαντικές εξελίξεις οι οποίες είναι βοηθητικές για την διατήρηση θετικής κατάστασης στην αγορά μετοχών. Η πρώτη έχει να κάνει με την κορύφωση του ράλι του γεν, και την αναζωπύρωση του carry trade, στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η δεύτερη, με τη βραχυπρόθεσμη κορύφωση της τιμής των ομολόγων στις ΗΠΑ, που σημαίνει πως τα οργανωμένα κεφάλαια υιοθετούν μία λιγότερο αμυντική συμπεριφορά εν όψει του ράλι των Χριστουγέννων.

Στο ΧΑ και στην συνεδρίαση της Παρασκευής, η άνοδος ήταν μέτρια και λειτούργησε περισσότερο ως εξασφάλιση της διατήρησης των κερδών των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η μετοχή του ΟΤΕ δέχτηκε μεγάλες πιέσεις και αυτό κόστισε και στο ΓΔ, ενώ η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,37%, η ΔΕΗ κατά 1,39% και η ΜΥΤΙΛ κατά 3,90%.


--------------
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις