STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Η ακτινογραφία του μέσου Έλληνα
973 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007
14:27

      

             

Στο «ντιβάνι του ψυχαναλυτή» κάθισε ο μέσος Έλληνας- αυτό δηλαδή που μετέρχεται το Ευρωβαρόμετρο για να ακτινογραφεί το προφίλ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πόρισμα δείχνει ότι ο μέσος Έλληνας είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του εν γένει, την ίδια ώρα όμως είναι ανήσυχος για την οικονομική κατάσταση στη χώρα του, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεργία και τον πληθωρισμό.

Γενικά ο Έλληνας είναι από τη φύση του αισιόδοξος, καθώς 4 στους 10 (38%) εκτιμούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη ζωή τους το επόμενο 12μηνο. Την ίδια ώρα το 44% θεωρεί ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μιας και προβλέπει στασιμότητα, ενώ το 13% αναμένει επιδείνωση.

Στο ερώτημα «πώς κρίνετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα σας», οι Έλληνες εμφανίζονται αρκετά δυσαρεστημένοι. Το 51% των ερωτηθέντων απαντά πως η οικονομική κατάσταση είναι «μάλλον κακή», το 25% απαντά «πολύ κακή», το 22% απαντά «μάλλον καλή» και το 2% «καλή».

Αναφορικά με την ανεργία κατά τους επόμενους 12 μήνες, μείωση αναμένει το 21%, αύξηση το 42% και στασιμότητα το 37%.

Τα θέματα που ανησυχούν ιδιαίτερα τον μέσο Έλληνα είναι η ανεργία (42%), ο πληθωρισμός (34%), η οικονομική κατάσταση της χώρας (33%), το συνταξιοδοτικό σύστημα (17%), το σύστημα υγείας (16%) και η εγκληματικότητα (16%).

Στο ερώτημα «κατά πόσο εμπιστεύεστε την κυβέρνηση της χώρας σας», θετικά απαντά το 46% των ερωτηθέντων Ελλήνων, ενώ το 54% απαντά αρνητικά.

Εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. δηλώνει ότι έχει το 65% των Ελλήνων. Στο ερώτημα αν η χώρα σας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., θετικά απαντά το 80% των ερωτηθέντων Ελλήνων.

Αναφορικά με τα θέματα στα οποία η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία τα επόμενα χρόνια, ο μέσος Έλληνας απαντά: το περιβάλλον (45%), η ενίσχυση των φτωχών περιφερειών της Ε.Ε. (36%) και τα κοινωνικά θέματα (31%).

COSMO

Απογοητευμένα νιάτα

Ενας στους τέσσερις νέους που υπηρετούν τη θητεία τους δηλώνει «απογοητευμένος από τη ζωή του», δώδεκα στους 100 δεν βρίσκουν κανένα νόημα, ενώ το 6% των ερωτηθέντων έχουν ευχηθεί στη μέχρι σήμερα πορεία της ζωής τους «να είχαν πεθάνει».
Στο Ιράκ Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρες, επιθέσεις και ατυχήματα Οι πρώτες ενδείξεις για υψηλά επίπεδα αυτοκτονικού ιδεασμού στους στρατιώτες είχαν γίνει αντιληπτές εδώ και αρκετό καιρό από τους ψυχίατρους των στρατιωτικών νοσοκομείων και, κυρίως, από τους ψυχίατρους στον Στρατό Ξηράς. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν έρευνα με ανώνυμα ερωτηματολόγια στους στρατιώτες του Στρατού Ξηράς κατά την 30ή ημέρα της θητείας τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ψυχίατρου, αρχίατρου του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ορέστη Γιωτάκου, «υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αυξημένος στους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ο αυτοκτονικός ιδεασμός».

Αν και τα στοιχεία της έρευνας δεν δείχνουν ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σημαντικό είναι ότι το 2005, έτος κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το 24% των ερωτηθέντων στρατευμένων δήλωσαν ότι είναι απογοητευμένοι από τη ζωή. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό είχε απαντήσει καταφατικά στην ίδια ερώτηση και το 2002. Αντιθέτως, μειώθηκε στο μισό το ποσοστό αυτών που θεωρούν και δηλώνουν ότι «η ζωή δεν έχει κανένα νόημα», από το 24% στο 12%, μειώθηκε κατά 3% το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν «ευχήθηκαν να είχαν πεθάνει», μειώθηκε κατά 2% το ποσοστό εκείνων που σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν και κατά 1% όσων επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν.

Οπως αναγράφεται στην ανακοίνωση του αρχίατρου Γιωτάκου, στα συμπεράσματα «βρέθηκαν υψηλά επίπεδα τόσο προηγούμενης όσο και παρούσας αυτοκτονικότητας στον κατά τα φαινόμενα υγιή πληθυσμό, αν και τα επίπεδα είναι χαμηλότερα συγκρινόμενα με στρατούς της βόρειας Ευρώπης».

Κατόπιν των στοιχείων αυτών, ο αρχίατρος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου πρότεινε να συνεχιστεί η παρακολούθηση και η καταγραφή του φαινομένου, ο κεντρικός συντονισμός ενεργειών πρόληψης, η συνεχής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στρατιωτών και στελεχών και η συνεργασία των ομάδων ψυχοκοινωνικής μέριμνας με τις διοικήσεις, καθώς και η καθιέρωση κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου.

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

20/12 15:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Να προσθέσω, ότι υπάρχει δημοσιευθείσα σε "Επιστημονικούς κύκλους" μελέτη μάχιμου Αξιωματικού (και φίλου μου), οποία συσχετίζει την επάνδρωση των μονάδων (μικρό ποσοστό επάνδρωσης = πολλές υπηρεσίες και λίγες άδειες) και την απόσταση της μονάδας από "τον πολιτισμό" (= κάπου να πας για έναν καφέ έστω...), με την παραβατική συμπεριφορά = μικροπαραπτώματα εως "λιποταξία".
20/12 15:20  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Κάτι ακόμη : Η μελέτη είναι επιστημονική - τεκμηριωμένη και η συσχέτιση δεν είναι "με το μάτι', αλλά με δείκτες επάνδρωσης -απόστασης/παραβατικότητας με πλήρη στατιστική ανάλυση.
20/12 15:57  epidoxos
Ενδιαφερον το σχολιο απο τον Τριανταφυλλο και αξιολογο ολο το δημοσιευμα. Δυστυχως επειδη δε πανε πολλα χρονια απο τοτε που υπηρετησα, το μονο που καταλαβα ειναι οτι ο Ελληνικος Στρατος του σημερα λιγο διαφερει απο τις εικονες που βλεπουμε στη δημοφιλη ταινια "Λουφα και παραλλαγη". Η πιο απαρχαιωμενη και γραφειοκρατικη "δημοσια υπηρεσια" που οχι τη χωρα αλλα ουτε τον ιδιο της τον εαυτο δεν ειναι ικανη να προστατεψει!
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις