STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. Αντίδραση την ύστατη ώρα
1268 αναγνώστες
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2007
10:04

                              Xatzidakis_analysis.jpg

Με εβδομαδιαία κέρδη 0,24% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 5109,82 μονάδες.

Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 10,53% και διαμορφώθηκαν στα 480,2 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 28,97 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 1.47 εκ. ευρώ.

Το φινάλε της Χρηματιστηριακής χρονιάς βρίσκει το Γενικό Δείκτη ελαφρώς υψηλότερα από τις 5.000 μονάδες, μια εκτίμηση που λίγο έως πολύ η επενδυτική κοινότητα είχε σωστά προβλέψει στο σύνολο της.

Η ευκρίνεια της εταιρικής κερδοφορίας ήταν για μια ακόμη χρονιά ο βασικός καταλύτης υποστήριξης των αποτιμήσεων και της αντοχής της αγοράς στις εξωγενείς αναταράξεις. Ως τελική εικόνα η αγορά απέδωσε δικαιοσύνη σε όσες εταιρίες έδειξαν συνέπεια στην εκπόνηση των επιχειρηματικών τους πλάνων, ειδικά σε επίπεδο δεικτοβαρών τίτλων.

Η δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων εντάθηκε, οι αυξήσεις κεφαλαίου ξαναμπήκαν στο χάρτη των σχεδιασμών των εταιριών με αποτέλεσμα η αγορά να αντλήσει περί τα 10 δις ευρώ σε μία μόνο χρονιά.

Αντίθετα οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης έμειναν και πάλι έξω από το πάρτυ των αποδόσεων, απόρροια της χαμηλής συμμετοχής των εγχώριων κωδικών άλλά και των ασαφών προθέσεων πολλών διοικήσεων τους.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται ο μίνι χρηματιστηριακός απολογισμός του 2007 δίνοντας την θέση του στο 2008 μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες και χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί ένα γενικό consensus για το Γενικό Δείκτη.

Πιθανότατα και το 2008 θα έχει έντονες φάσεις μεταβλητότητας λόγω των ισχυρών πλέον εναυσμάτων από την διεθνή τάση, ισχυρή ένταση σε επιχειρηματικά deals μιας και τα ταμεία των εταιριών είναι ενισχυμένα από υγιή λειτουργική ρευστότητα ή φρέσκα επενδυτικά κεφάλαια ενώ το κλειδί της τάσης η κερδοφορία αναμένεται να εμφανίσει ακόμα μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεγάλων και των μικρών του ΧΑ, ειδικά πλέον στις περιπτώσεις που η επέκταση σε νέες αγορές μπαίνει σε φάση ωρίμανσης.

Οι αισιόδοξοι έχουν και πάλι περισσότερους λόγους να ελπίζουν σε βελτίωση των αποτιμήσεων από την στιγμή που οι αγορές άντεξαν τα "πυρηνικά απόβλητα της σύγχρονης χρηματοοικονομικής" αλλά και το ακριβό πετρέλαιο που έγινε πλέον   καθημερινότητα για τις αγορές.

Το Ελληνικό χρηματιστήριο συγκεντρώνει ακόμα δεδομένα  υψηλής ανάπτυξης κερδοφορίας, γεωγραφικών πλεονεκτημάτων και συνεχούς εστίασης νέων κεφαλαίων με παράλληλη απουσία χαρακτηριστικών που θα το καθιστούσαν ευάλωτο σε βαθμό που να διατηρεί και το 2008 μια από τις κορυφαίες θέσεις στην προτίμηση των διεθνών κεφαλαίων.

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα
Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής


--------------
ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις