STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΧΑ: Περιθώρια για νέες αποδόσεις (και συγκινήσεις) το 2008
1088 αναγνώστες
Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2007
17:49

 Xatzidakis_analysis.jpgτου Μάνου Χατζηδάκη* - Με εβδομαδιαία κέρδη 0,83% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 5,152,16 μονάδες σε μια εβδομάδα τριών συνεδριάσεων.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν μείωση κατά 62% και διαμορφώθηκαν στα 190,93 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 8,92 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού διαμορφώνοντας τις εκροές από την αρχή του χρόνου στα 1.482,6 εκ. ευρώ.

 


Η χρηματιστηριακή απόδοση του 2007 διαμορφώθηκε κοντά στο +18% για τον Γενικό Δείκτη με μια διόλου ευκαταφρόνητη ετήσια διακύμανση και μια εξίσου ενδιαφέρουσα συναλλακτική δραστηριότητα. Το 2007 ήταν ένα συναρπαστικό χρηματιστηριακό έτος με την επενδυτική ψυχολογία να κινείται στα όρια της ευδαιμονίας και του κραχ, τις εκροές να συνεχίζονται ακατάπαυστα από τους εγχώριους επενδυτές και τους ξένους να ελέγχουν ακόμα περισσότερο την Ελληνική αγορά. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες έφεραν ανατροπές πολυετών ισορροπιών και η αγορά απέκτησε μεγαλύτερο επαγγελματισμό και δυνατότητες αξιοποίησης ως εργαλείο χρηματοδότησης των εισηγμένων εταιριών.
Σε ότι αφορά τις προσδοκίες της επόμενης χρονιάς η επενδυτική κοινότητα φαίνεται μοιρασμένη εώς και επιφυλακτική καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτύπωση των επιπτώσεων της χρηματοδότησης των δανείων χαμηλής εξασφάλισης, θολώνοντας τις προοπτικές της κερδοφορίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία οδήγησαν την μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδο των προηγούμενων ετών. Τα στοιχήματα των αγορών το 2008 θα είναι η ισορροπία ανάπτυξης και πληθωρισμού, η ομαλή απεξάρτηση των οικονομιών από το ακριβό πετρέλαιο και η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης που θα συντηρήσει τις κερδοφορίες των εταιριών.

Το χρηματιστηριακό ρίσκο το 2008 θα είναι αυξημένο και η αγορά θα δικαιολογεί ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις αφού ο λόγος αμοιβής προς ρίσκο θα είναι υψηλότερος από πέρυσι λόγω των περισσοτέρων αβεβαιοτήτων που εκκρεμούν στην παγκόσμια οικονομία. Οι αγορές έως τώρα άντεξαν το βάρος των απωλειών των ενυπόθηκων δανείων με την βοήθεια των κεντρικών τραπεζών και την συνδρομή εύρωστων επενδυτικών κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολής διαφοροποιώντας την κατανομή των αποδόσεων σε ένταση και πρόσημα ανάμεσα στις υπό διαπραγμάτευση εταιρίες. Δεδομένης της ήδη προεξοφλημένης και γνωστοποιημένης κατάστασης η ψυχολογία αναμένεται να δοκιμαστεί πολύ λιγότερο κατά το α' τρίμηνο του 2008 όταν θα ολοκληρωθεί η δημοσίευση του δ' τριμήνου του 2007 όπου και θα ξεκαθαριστεί πλήρως η έκταση των απωλειών. Τηρουμένων των συνθηκών αυτών δεν αποκλείεται κατά την επόμενη χρονιά να δούμε την υπερβολή της ανόδου, την επέκταση και διάχυση της ανόδου με ανορθόδοξο (ή μη) τρόπο καθώς η ψαλίδα των αποδόσεων και αποτιμήσεων μεταξύ μικρών και μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων έχει πλέον διευρυνθεί σε υπερθετικό βαθμό. Μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο προϋποθέτει την πιο ενεργή συμμετοχή των εγχώριων κωδικών οι οποίοι παρέμειναν και φέτος στο παρασκήνιο ακολουθώντας περισσότερο παθητικά τις διακυμάνσεις του ΧΑ.


Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εντός του 2007 νέα υψηλά 7,5 ετών με αυξημένους συναλλακτικούς όγκους οι οποίοι σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 480 εκ. ευρώ. Παρά την αυξημένη μεταβλητότητα και την πρόσκαιρη διάσπαση κομβικών τεχνικών σημείων (κινητός μέσος 200 ημερών) οι επιμέρους απώλειες σε κάθε πτωτική κίνηση διατηρήθηκαν σε διαχειρίσιμα επίπεδα ενισχύοντας τον κανόνα «διόρθωσης του 10%» από κάθε νέο υψηλό που πραγματοποιούσε η αγορά. Έτσι διαμορφώθηκε μια ταραγμένη αλλά ανοδική εν τέλει εικόνα που αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την ερχόμενη χρονιά. Τεχνικά επίπεδα που αναμένεται να μας απασχολήσουν το 2008 είναι η μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 4.400 - 4.500 μονάδων, η αντίσταση των 5.500 μονάδων η οποία αποτελεί και την μετριοπαθή τιμή στόχο για το 2008 αλλά και η στατιστικά σημαντική για την εξέλιξη της τάσης περιοχή των 5.400 μονάδων.

Στο εν λόγω επίπεδο ολοκληρώνεται μια αντίδραση της τάξεως του 76% από τα χαμηλά της αγοράς (1462 μονάδες, Μάρτιος 2003) και η υπέρβαση της ανοίγει... τους ουρανούς για νέο ιστορικό υψηλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (6.484) καθώς στατιστικά κάθε διάσπαση ενός επιπέδου fibonacci οδηγεί με εξαιρετική ακρίβεια στο επόμενο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το 100% της διόρθωσης, δηλαδή η κορυφή της 17ης Σεπτεμβρίου του 1999! Το σενάριο των νέων ιστορικών υψηλών ενισχύεται και από την νομοτελειακή συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ διεθνών αγορών και της Ελληνικής αγοράς: Τα ιστορικά υψηλά των χρηματιστηρίων της Γερμανίας και της Αμερικής ακολουθήθηκαν μόνο από μια συγκεκριμένη μερίδα τίτλων αφήνοντας χώρο για επιπλέον χρηματιστηριακή απόδοση μέχρι την πλήρωση των τεχνικών στόχων.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω θεμελιωδών και τεχνικών δεδομένων για την επόμενη χρονιά ανανεώνει την εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική αγορά για την οποία παραμένουμε αισιόδοξοι ως προς την μεσοπρόθεσμη προοπτική της.

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Σχόλια

30/12 18:08  pol
Καλή χρονιά,φίλε Μάνο.
Παραμένω αισιόδοξος και περιμένω το 2008 να φέρει άνοδο στα αδίκως ή σκοπίμως υποτιμημένα!
30/12 19:01  PREMIUM
Ιντερνετικέ φίλε pol είσαι απ΄ εκείνους που...ξεχωρίζω...
Ελπίζω να είναι...αμοιβαίο...

Με συγχωρείς φίλε studio για την κατάχρηση του χώρου...

Θα μας ανταμείψει ο Μπελούτσι και ο Κοβα για την...ανεκτικότητα :-)
Άντε και το...ταμπλό :-)

Καλή Πρωτοχρονιά...
31/12 10:17  XRYSA
Χρόνια πολλά!
Ευτυχισμένο το νέο έτος!
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις