STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Ο Γιάννης Λούλης Σχολιάζει...ΝΔ
899 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008
09:37

Το «ηθικό πεδίο», οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική δυναμική

     
Υπάρχει ένας μύθος που επαναλαμβάνεται συχνά: Το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις εκλογές του 2004 πρωτίστως με λάβαρο την «ηθική». Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι ψηφοφόροι καταδίκασαν πάνω απ’ όλα ένα «διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ» και έφεραν στην εξουσία μια παράταξη η οποία εξέφραζε τον αντίποδα στο ηθικό πεδίο.

Ο μύθος αυτός θα είχε πολύ μικρή σημασία εάν δεν αποτελούσε – εδώ και καιρό – απλοϊκή ερμηνευτική πυξίδα για την ανάλυση της πολιτικής δυναμικής από το 2004 και μετά. Έτσι, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο των ομολόγων, οι θιασώτες του απλοϊκού αυτού ισχυρισμού κατέληγαν πως το πολιτικό τοπίο θα ανατρέπονταν, η ΝΔ θα κατέρρεε διότι είχε χάσει το πιο ισχυρό όπλο της: Την «ηθική» της υπεροχή!

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν ισχυρίζεται πως η ΝΔ δεν υπέστη φθορά από το σκάνδαλο των ομολόγων. Το όλο θέμα ήταν ασφαλώς πολύ σοβαρό, και βεβαίως την τραυμάτισε. Όχι όμως καίρια. Διότι η κοινή γνώμη γνώριζε και γνωρίζει ότι, η διαφθορά αποτελεί μακροχρόνιο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα. Που δεν καταπολεμάται από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι εξ αρχής δεν υπερεπένδυε στην «ηθική» του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Το 2004 λοιπόν δεν απέρριψε το ΠΑΣΟΚ κυρίως λόγω φαινομένων διαφθοράς (όσο και να το χρέωσε όντως για τα φαινόμενα αυτά). Το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάσθηκε κυρίως διότι είχε πάψει να πείθει ότι είναι αποτελεσματικό και μάλιστα στον τομέα της οικονομίας. Εκεί άλλωστε ο Κώστας Σημίτης διέθετε το πιο ισχυρό πολιτικό του όπλο.

Αναποτελεσματικότητα, κόπωση από την τότε εξουσία, καθεστωτισμός, κρούσματα αλαζονείας και ασφαλώς φαινόμενα διαφθοράς, όλα σωρευτικά έκαναν το ΠΑΣΟΚ λιγότερο ελκυστικό από την ανανεωμένη ΝΔ. Στον αμείλικτο νόμο της σύγκρισης, η «νέα» ΝΔ του «μεσαίου χώρου» (που είχε δημιουργήσει ο Κώστας Καραμανλής) είχε καθολική υπεροχή. Θεωρείτο, λίγο πριν τις εκλογές του 2004, ικανότερη να αντιμετωπίσει τα οικονομικά, την ανεργία, τα θέματα υγείας και παιδείας, την εγκληματικότητα έως και τη διαφθορά. Όμως η διαφθορά δεν ήταν ψηλά στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων. Κάτι που λησμονούν οι δημιουργοί του σχετικού μύθου που προαναφέραμε.

Όλα αυτά γράφονται διότι διατυπώνονται εκ νέου ισχυρισμοί ότι η κυβερνητική εικόνα κινδυνεύει να καταστραφεί και το τοπίο να ανατραπεί από δύο πρόσφατα περιστατικά που οδήγησαν σε παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών: Του Υπουργού Απασχόλησης και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Βεβαίως τα δύο αυτά περιστατικά φθείρουν τη συνολική κυβερνητική εικόνα. Όμως και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν γρήγορες αντιδράσεις και ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των δύο στελεχών, για να περιορισθεί η πολιτική ζημιά.

Ποιο από τα δύο περιστατικά υπήρξε πιο σοβαρό πολιτικά; Ασφαλώς το πρώτο, ιδίως εάν αφήνονταν ανεξέλεγκτο. Αντίθετα το δεύτερο, παρά την τραγική πλευρά του και την αδιανόητη συμπεριφορά κάποιων ΜΜΕ (και κυρίως ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που πρόβαλλαν χωρίς όρια, περιστατικά «κλειδαρότρυπας»), μέχρι τώρα τουλάχιστον εμφανίζεται να είναι πρωτίστως «προσωπικό». Φυσικά οι συμπεριφορές όλων των δημοσίων προσώπων έχουν πολιτικές επιπτώσεις όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους. Μέχρι τώρα πάντως, δεν έχουν έρθει στην επιφάνεια πτυχές που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «πολιτικό-οικονομικές» εν σχέση με την τραγωδία Ζαχόπουλου.

Εάν λοιπόν δεν υπάρχουν εκπλήξεις και νέα χειροπιαστά στοιχεία, ειδικά για την υπόθεση Ζαχόπουλου (που θα «σέρνεται» με δεδομένη την πάγια στρατηγική ιδιωτικών καναλιών να διαιωνίζουν μακρόσυρτα σήριαλ από ανάλογα περιστατικά) ένα νοσηρό κλίμα θα συνεχισθεί μέχρι να αυτοεξαντληθεί. Σενάρια, υποθέσεις, αυθαίρετες «πληροφορίες», θα ανακυκλώνονται ως δήθεν «αποκαλύψεις».

Σε τι βαθμό το νοσηρό αυτό κλίμα θα φθείρει την κυβερνητική εικόνα, τουλάχιστον βραχυχρόνια; ʼγνωστο. Μακροχρόνια πάντως, - αν δεν αναδειχθούν στοιχεία χειροπιαστού οικονομικού–πολιτικού σκανδάλου – η υπόθεση Ζαχόπουλου δεν πρόκειται να προκαλέσει μείζονες αναταράξεις στο τοπίο.

Στρατηγικά, ισχύει μία και μόνη πραγματικότητα: Η κυβέρνηση θα κριθεί από σοβαρά πολιτικό –κοινωνικά ζητήματα και το πώς θα τα χειρισθεί το επόμενο διάστημα. Το ασφαλιστικό ειδικά αποτελεί μέγιστη πρόκληση και για τον χειρισμό του δεν μπορούσε να διατηρηθεί ο τρωθείς πολιτικά προηγούμενος Υπουργός. Αντίθετα, η νέα Υπουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει και κάποιες προσαρμογές που θα κρίνει αναγκαίες. Παράλληλα η πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και της οικονομίας γενικά, είναι κομβική πολιτικά για το κυβερνών κόμμα. Σαφώς πιο κομβική από τα δύο περιστατικά στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η ΝΔ σήμερα κυριαρχεί έναντι του ΠΑΣΟΚ, διότι διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα: Έχει αποσπάσει τον ζωτικό μεσαίο χώρο των πραγματιστών ψηφοφόρων. Οι ψηφοφόροι αυτοί μπορούν να χαθούν εάν το ΠΑΣΟΚ αποκτήσει καλύτερη ή λιγότερη κακή εικόνα από τη ΝΔ στους ψηφοφόρους αυτούς. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως, δεν αρκεί να χάσει η κυβέρνηση κάποιο έδαφος στο «ηθικό» πεδίο – εκτός εάν συμβεί κάποιο συνταρακτικό σκάνδαλο (τύπου Κοσκωτά). Επίσης οι ανατροπές κυριαρχίας προϋποθέτουν τη φθορά μιας κυβέρνησης να την εισπράττει ο κυριότερος αντίπαλός της.

Οι πρόσφατες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών – όπως τονίσθηκε ήδη – δεν έχουν αφήσει αλώβητη την κυβέρνηση. Έχουν επιπρόσθετα επισκιάσει την μεταρρυθμιστική της ατζέντα, που ούτως ή άλλως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί – κάτι το οποίο λογικά θα συμβεί σύντομα, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό. Για την κυβέρνηση είναι επίσης ανησυχητικό ότι η κυριαρχία της εδράζεται όλο και περισσότερο στις αδυναμίες του αντιπάλου της, παρά στις δικές της δυνάμεις.

Οι δυνάμεις αυτές πάντως, εντοπίζονται (πέραν της εικόνας του Πρωθυπουργού) στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να σφραγίσουν το 2008 με αποφασιστικότητα, πραγματισμό και μετριοπάθεια. Από αυτές θα κριθεί η πολιτική δυναμική. Χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται η ανάγκη να αντιμετωπίζονται άμεσα ατομικά περιστατικά που εμπίπτουν στο «ηθικό πεδίο».

www.johnloulis.gr

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις