STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Οι αγορές στην εντατική του Μάνου Χατζηδάκη !
1191 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2008
09:45

                   Xatzidakis_analysis.jpg

Με νέες σημαντικές απώλειες 5,58% έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.587,09 μονάδες.

Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 560,7 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 33,94 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 89,9 εκ. ευρώ.

Χωρίς την παρουσία εγχώριων καταλυτών και δέσμια της διεθνούς τάσης η χρηματιστηριακή αγορά βυθίστηκε σε χαμηλά έξι μηνών με εντυπωσιακή ταχύτητα και χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στο σύνολο των μετοχών.

Οι απώλειες στις κεφαλαιοποιήσεις έφθασαν έως και 26 δις ευρώ ενώ σε επίπεδο μονάδων ο Γενικός Δείκτης έφθασε να χάνει έως και το σύνολο των κερδών του 2007.

Η εικόνα υπερβολής στο Γενικό Δείκτη και ειδικά στις τράπεζες ήταν αναμενόμενο να αρχίσει να εξομαλύνεται από το μέσο της εβδομάδας χωρίς όμως να ακολουθείται από το σύνολο της αγοράς το οποίο παραμένει σε πολύ υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Η απαισιοδοξία είναι πλέον το κυρίαρχο συναίσθημα στις αγορές και ο σκεπτικισμός για την δυνατότητα ανάκαμψης έχει αναστείλει ακόμα και ειδήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτική ήταν η στάση της αγοράς στο business plan της Alpha Bank το οποίο δεν έτυχε της αντιμετώπισης που στο παρελθόν είχαν ανάλογες ειδήσεις καθώς τα μεγέθη και οι πολλαπλασιαστές κερδών που διαμορφώνει φαίνεται να πέρασαν σε δεύτερη μοίρα σε ότι αφορά την συμπεριφορά των θεσμικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην μετοχή.

Σε αυτό το «κλίμα μιζέριας» η έλλειψη εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει τραυματίσει επικίνδυνα την επενδυτική  ψυχολογία φαινόμενο που στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση μεταφράστηκε σε απώλειες έως και 30% σε 10 εργάσιμες ημέρες.

Πλέον μια αντίδραση δύο τριών ημερών δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει το θετικό κλίμα και θα χρειαστεί πολύ πλούσιο μίγμα ειδήσεων προκειμένου να επιστρέψει το ενδιαφέρον στην αγορά και πάντα σε συνάρτηση με το κλίμα στο εξωτερικό όπου η εικόνα δεν εμπνέει ακόμα την απαραίτητη εμπιστοσύνη.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κάτω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών επιταχύνοντας το βήμα του προς το χαμηλό του περασμένου Αυγούστου κατορθώνοντας να καταγράψει κατώτατες τιμές έως και τις 4.468 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα έχουν και τα περισσότερα τεχνικά διαγράμματα των δεικτοβαρών τίτλων όπου η έντονη υποχώρηση έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς εξελίξεις για την ταχύτητα τους όπως η διάσπαση υπερμακροχρόνιων κινητών μέσων που μόνο θετικά σημάδια δεν αποτελούν για την εξέλιξη της ανοδικής τάσης.

Είναι η πρώτη φορά που στην πενταετή ανοδική της τροχιά η Ελληνική αγορά αμφισβητεί με τόσο κατηγορηματικό τρόπο την μακροχρόνια ανοδική της τάση καθιστώντας οριακές τις επόμενες ημέρες.

Το σενάριο που έχει τις πιθανότητες με το μέρος του για τις προσεχείς συνεδριάσεις θέλει το πέρας της ανοδικής αντίδρασης να ολοκληρώνεται στις 4.850 με 4.900 μονάδες όπου διαχειριστικά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αξιοποιήσουν για την δημιουργία μερικής ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά κάθε υποχώρηση χωρίς εγχώριες αφορμές είναι περισσότερο προϊόν ψυχολογικής πίεσης και στα επίπεδα των 4.500 μονάδων δημιουργεί ευκαιρίες για τοποθετήσεις.

Η μεταβλητότητα θα είναι παρούσα και την επόμενη εβδομάδα καθώς το στρες που βιώνουν οι αγορές θα ενταθεί με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των Αμερικανικών τραπεζών αλλά και των αποφάσεων για τα επιτόκια τις οποίες αναμένουμε στο τέλος του μήνα.


Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής--------------
ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

Σχόλια

19/01 09:58  PREMIUM
Καλημέρα..

Έτσι όπως το έγραψε και επηρεασμένος από την τέχνη νόμισα ΜΠΕΣΑ ότι πρόκειται για συλλογή του μεγάλου μουσικού μας που μου διαφεύγει :-)

Καλημέρα ΠΑΝΤΑ με χαμόγελο...
19/01 10:03  studio111
Καλημέρα σου...
19/01 18:26  pol
Καλησπέρα Μάνο.Οι εκκροές στα αμοιβαία μέχρι τώρα είχαν θετικό αποτέλεσμα.Εδώ και 3 χρόνια τις ακούω και φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα,ΑΝΟΔΟ.Τι άλλαξε;Γράψε μας ,αν ξέρεις,μείωσαν πολύ τα ποσοστά τους οι ξένοι την εβδομάδα που πέρασε;Κάνε έστω και μια υπόθεση.Πάντα τα μαθαίνουμε κατόπιν εορτής.Δεν αποκλείεται ν άκούσουμε ότιαύξησαν το ποσοστό τους και τον Ιανουάριο. Μπερδεμένος είμαι και περδεμένα γράφω. Σε χαιρετώ.
19/01 21:23  voula 99
" Είναι η πρώτη φορά που στην πενταετή ανοδική της τροχιά η Ελληνική αγορά αμφισβητεί με τόσο κατηγορηματικό τρόπο την μακροχρόνια ανοδική της τάση καθιστώντας οριακές τις επόμενες ημέρες.

Το σενάριο που έχει τις πιθανότητες με το μέρος του για τις προσεχείς συνεδριάσεις θέλει το πέρας της ανοδικής αντίδρασης να ολοκληρώνεται στις 4.850 με 4.900 μονάδες όπου διαχειριστικά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αξιοποιήσουν για την δημιουργία μερικής ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε εξέλιξη. "
Καλησπέρα. Τα είπατε όλα σε 2 μικρές φρασούλες.

19/01 23:37  Land_Sailor
Καλησπέρα,

Έκανα προβολή των δεικτών όλων των χρηματιστηρίών (Ασία, ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα) για την τελευταία τριετία. Μου φαίνετε ότι η κλιση πτώσης της καμπύλης μοιάζει πολύ με την κλίση ανόδου πρίν τρία χρόνια.

Παράλληλα, πως να εξηγήσω παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων για να σώσουν, βελτιώσουν λένε, την κατάσταση, όταν οι ίδιοι λένε ότι ζούμε σε μία ενιαία ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά και με αυτό αιτιολογία ήταν (ίσως και είναι) απόντες από άλλα οικονιμικά γεγονότα.
Τι τρομάζει τους ηγέτες ή "ηγέτες";
Εγώ πάντως έχω αρχίσει και ανησυχώ πολύ για όσα μας περιμένουν στα οικονομικά μας...


Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις