STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα είναι κερδοφόρα παρά τις πρόσφατες ζημίες
752 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008
11:03

Bloomberg News

Με τόσες ιλιγγιώδεις διαγραφές και ζημίες που ανακοινώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, κανείς δεν προσέχει πόσο κερδοφόρες είναι στην πραγματικότητα οι αμερικανικές τράπεζες. Η άγνοια, όμως, έχει ενσπείρει αδικαιολόγητες ανησυχίες ότι ίσως οι τράπεζες πληγούν τόσο, ώστε να μειώσουν τον δανεισμό υπονομεύοντας την αμερικανική οικονομία. Ορισμένοι αρθρογράφοι έχουν ισχυρισθεί ότι οι τράπεζες βρίσκονται στη χειρότερη καμπή τους μετά τη Μεγάλη Υφεση. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Αλλοι αναλυτές αναφέρουν το φάσμα της στασιμότητας που γνώρισε η ιαπωνική οικονομία τη δεκαετία του 1990, όταν οι τράπεζες επλήγησαν από τεράστιες ζημίες εξαιτίας της φούσκας της αγοράς ακινήτων. Κι αυτή η αναλογία είναι αβάσιμη. Ακόμη και η Citigroup, που ανάμεσα σε όλες τις αμερικανικές τράπεζες σαφώς επλήγη στο μέγιστο βαθμό από την κρίση, εμφάνισε κέρδη 3,62 δισ. δολαρίων για το περασμένο έτος. Κι αυτό έχοντας πρώτα σημειώσει καθαρή ζημία ύψους 9,83 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο και διαγραφές και προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων ύψους άνω των 22 δισ. δολαρίων. Στην περίπτωση της JP Morgan Chase & Co., της τρίτης σε μέγεθος αμερικανικής τράπεζας, δόθηκε έμφαση στην κατά 34% μείωση των κερδών που εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Ουδείς έδωσε σημασία στα κέρδη ύψους 15,4 δισ. δολαρίων που παρουσίασε για όλο το 2007. Το ίδιο ισχύει και για τα ετήσια έσοδά της ύψους 71,4 δισ. δολαρίων και τα κέρδη ρεκόρ των 4,38 δολαρίων ανά μετοχή. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα των ΗΠΑ, την Bank of America, χθες ανακοίνωσε κέρδη ύψους 268 εκατ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο παρά τις τεράστιες διαγραφές. Σύμφωνα δε με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι κερδοφόρα και για το σύνολο του έτους.

Ο Γουίλιαμ Σέιντμαν, σχολιαστής στην CNBC, εκτιμά πως η κατάσταση πόρρω απέχει από την κρίση που οδηγεί σε πτώχευση εκατοντάδες τραπεζών. Ο ίδιος τονίζει, πάντως, πως οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εξακριβώνουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν περικόπτουν τα κεφάλαιά τους καταβάλλοντας μερίσματα πέραν των δυνατοτήτων τους. Ο Ρόμπερτ Λίταν, οικονομολόγος και συνεργάτης του Brookings Institution, εκτιμά πως οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτό που φαίνεται να καταδεικνύουν οι άμεσες εκτιμήσεις. Ο ίδιος τονίζει πως δεν υπάρχει καμία αναλογία με την Ιαπωνία στην περίπτωση της οποίας «οι τράπεζες κάθισαν πάνω στις ζημίες τους και δεν μπορούσαν να δώσουν δάνεια». Τη δεκαετία του 1990, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, συνέστησε στις ιαπωνικές αρχές να πιέσουν τις τράπεζες να διαγράψουν τις επισφαλείς πιστώσεις τους, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους. Αυτό, όμως, καθυστέρησε επί πολλά χρόνια και όταν έγινε τελικά εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους και οι ιαπωνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να ανακάμψει η οικονομία. Αντί, λοιπόν, να θρηνούμε όσα έχασαν ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρέπει όλοι να χαιρόμαστε που αναγνωρίζονται οι πιθανές ζημίες και αντλούνται κεφάλαια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_23/01/2008_256448

Σχόλια

23/01 11:32  Βασιλης-Αντ
Ας το διαβασουν μερικοι, γιατι τελευταια εχουν γραφτει του κοσμου οι μαλακιες, και δη απο εγχωριους και διεθνεις αναλυτες.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις