STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Ομερτά - Ο Κώδικας της Σιωπής
1205 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008
20:09

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορίας με πολλά επεισόδια και άγνωστο τέλος. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσους πολλούς να μιλούν τόσο πολύ και να μην λένε απολύτως τίποτα, να επικρατεί μία Ομερτά άνευ προηγουμένου η οποία ξεκινά από τους πρωταγωνιστές και καταλήγει στους κομπάρσους. Κεντρικά πρόσωπα πλέον δύο (ίσως και περισσότεροι) δημοσιογράφοι και οι όποιες σχέσεις είχαν αναπτυχθεί με την Κυβέρνηση. Πριν μερικές μέρες η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εξέδωσε μία ανακοίνωση για την διαπλοκή ΜΜΕ και συμφερόντων στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Κυρίαρχη ευθύνη για τη διαπλοκή του Τύπου και των ΜΜΕ με τα οικονομικά συμφέροντα φέρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων.»

Στην ανακοίνωση παρατηρούμε ότι η ίδια η ΕΣΗΕΑ παραδέχεται την ύπαρξη διαπλοκής των ΜΜΕ με οικονομικά συμφέροντα. Όμως κυρία ΕΣΗΕΑ αυτό το παιχνίδι για να παιχτεί θέλει δύο παίχτες. Όταν κάποιος δώσει πρέπει κάποιος να τα πάρει για να υπάρξει διαπλοκή εκτός κι αν μας λέτε ότι φταίνε μόνο οι επιχειρηματίες που τα δίνουν και δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι που τα παίρνουν και μην μας πείτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που τα παίρνουν και πως τα παίρνουν μόνο αν γίνουν εκδότες. Επίσης θέλει να μας πει ότι αν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που υπάρχουν τώρα δεν υπήρχαν, δεν θα υπήρχε διαπλοκή. Πριν 20 χρόνια δεν υπήρχε διαπλοκή; Τώρα ανακαλύφθηκε που δημιουργήθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυριάρχησαν στα ΜΜΕ;

Η διαπλοκή υπήρχε πάντα αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παλιότερα λοιπόν οι διαπλεκόμενοι συμμετείχαν με διαφορετικά “κέρδη.” Άλλοι το έκαναν για να γλύψουν την εξουσία, άλλοι το έκαναν γιατί ήταν ταγμένοι στην σημαία και τις ιδέες του κόμματος, άλλοι το έκαναν για να πολεμήσουν κάποιους συναδέλφους τους επειδή υπήρχε αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΜΜΕ. Ποια είναι η διαφορά τώρα; Η διαπλοκή τώρα γίνεται για έναν και μόνο λόγο, για τα λεφτά και όταν μιλάμε για λεφτά μιλάμε για μεγάλα ποσά καμία σχέση με τα ψίχουλα που έδιναν παλιά. Απλά τότε έδιναν λίγα σε πολλούς ενώ τώρα δίνουν πολλά σε λίγους.

Η διαπλοκή έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, τα οικονομικά συμφέροντα (επιχειρηματίες) και την εξουσία (πολιτική, δικαστική, δημοσιογραφική κλπ) όπου υπάρχουν αυτά τα δύο υπάρχει διαπλοκή σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό. Υποθέσεις διαπλοκής δυστυχώς αποκαλύπτονται μόνο από τυχαία γεγονότα καθώς η Ομερτά κλείνει καλά τα στόματα όσων εμπλέκονται. Στην Τουρκία το δυστύχημα στο Σουσουρλούκ αποκάλυψε μία σειρά από γεγονότα και τις διασυνδέσεις κράτους, πολιτικών και μαφίας. Στην Ελλάδα η απόπειρα αυτοκτονίας Ζαχόπουλου συνεχίζει καθημερινά να φέρνει στην επιφάνεια νέα στοιχεία και ποιος ξέρει που θα καταλήξει.

Στο ποδόσφαιρο τώρα η διαπλοκή κάνει πάρτι απλά εκεί δεν πέφτουν από τα μπαλκόνια για να ξεκινήσει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Που κατέληξε ο Θεολόγης Παπαδόπουλος που κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας όταν τον επισκέφθηκε ο Ντίνος Μπαλής πριν τον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακού το 1987; Η διαπλοκή στο ποδόσφαιρο έχει απλώσει τα πλοκάμια της από τότε που οι ποδοσφαιρικές ομάδες ξεκίνησαν να μετατρέπονται από αθλητικοί σύλλογοι σε μεγάλες οικονομικές επιχειρήσεις ακόμα και με πολιτικές προεκτάσεις ενώ όλο και περισσότερα γίνονται τα κρούσματα στημένων αγώνων με τελευταίο παράδειγμα την διερεύνηση της ΟΥΕΦΑ σε 26 αγώνες σε χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης όπου φέρονται να εμπλέκονται Ασιατικά γραφεία στοιχημάτων.

Ο επιχειρηματίας στο ποδόσφαιρο δίνει μεγάλη βαρύτητα στο έλεγχο της κοινής γνώμης και το μοναδικό όχημα για να τα καταφέρει είναι τα ΜΜΕ. Αν μάλιστα είναι και με το κυβερνών κόμμα φροντίζει να ανοίξει και την κάνουλα της κρατικής διαφήμισης προς το μέσο της αρεσκείας του οπότε και τον έλεγχο πετυχαίνει και αντί να πληρώνει εκείνος πληρώνει το κράτος. Όλα αυτά δεν είναι κρατικά μυστικά, είναι πράγματα που γνωρίζουν όλοι αλλά όταν από κάποιο τυχαίο γεγονός αποκαλυφθούν στοιχεία για όλα τα παραπάνω τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι αρχικά θα “πέφτουν από τα σύννεφα” και στην συνέχεια θα παρελαύνουν από το γραφείο του ανακριτή για να καταθέσουν. Σταυρώνουμε τα δάχτυλα και ελπίζουμε ότι η θεά τύχη θα δώσει “μια κλωτσιά στην μπάλα των γεγονότων ώστε να αρχίσει να κατρακυλά στην κατηφόρα μέχρι τότε θα τηρούμε και εμείς τον κώδικα της σιωπής…

Cu è surdu, orbu e taci, campa cent’anni ‘mpaci
(Οποιος είναι κουφός, τυφλός και σιωπηλός θα ζήσει 100 ειρηνικά χρόνια)

Χύμα στο κύμα

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις