STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Πως στις μεγάλες κρίσεις βγαίνουν τα πολλά λεφτά
720 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008
10:51

Μέχρι τώρα ξέραμε τις τηλεοπτικές «νοικοκυρές σε απόγνωση», ήρθε τώρα το πλήρωμα του χρόνου να δούμε και τους επενδυτές να δοκιμάζονται στην ίδια ψυχολογική κατάσταση. Πριν απ αυτούς όμως σε απόγνωση θα πρέπει να έχουν περιέλθει οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών. Απ την Ουάσιγκτον ως τις Βρυξέλλες, κι από το Τόκιο ως το Λονδίνο, με κάθε μέσον προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα και να συνεφέρουν τις αγορές. Τι ποταμούς ρευστότητας δεν έριξαν στο τραπεζικό σύστημα, τι επιτόκια δεν μείωσαν, τι μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων δεν πήραν; 

Το αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκον. Οι αγορές συνέχισαν να καταρρέουν, οι μεγαλοεπενδυτές να αδειάζουν άρον – άρον τα χαρτοφυλάκιά τους, λες και δεν υπήρχε αύριο. Η απόγνωση και ο επενδυτικός τρόμος σε όλο του το μεγαλείο και η συντέλεια του κόσμου αυτοπροσώπως. Τα subprimes, η ύφεση, οι απώλειες δισεκατομμυρίων των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, η επιβράδυνση ή η μηδενική ανάπτυξη στην οικονομία, δεν άφηναν κανένα περιθώριο για αισιόδοξες σκέψεις.
Στις μεγάλες κρίσεις βγαίνουν τα πολλά λεφτά, λέει το παλιό χρηματιστηριακό ρητό. Κι αν είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πούλαγαν μέσα στο γενικό χαμό, είναι εξίσου γεγονός ότι κάποιοι αγόραζαν. Το δείχνουν άλλωστε και οι υψηλές συναλλαγές ακόμη και στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Μακροπρόθεσμα αυτοί οι τελευταίοι θα είναι οι κερδισμένοι αφού αψήφησαν τους κινδύνους και ψώνισαν σε ελκυστικές τιμές.
Κι αν το χθεσινό ενθαρρυντικό ισχυρότερο ριμπάουντ της Wall έχει και συνέχεια, η τάση στις αγορές θα αναστραφεί και η απόγνωση θα γίνει πάρτι. Τουλάχιστον για λίγες μέρες για να δικαιωθεί για μια ακόμη φορά το γρήγορο trading. Κάπως πρέπει να βγουν λίγα απ τα σπασμένα των προηγούμενων ημερών. Το φθηνότερο χρήμα στις ΗΠΑ, ίσως καταφέρει τελικά να κάνει το θαύμα που όλοι περιμένουν.

 http://www.sofokleousin.gr/archives/9340

Σχόλια

24/01 11:05  ArTaXiA
Ξέρετε, όταν στις 15.45 σας καλεί ο εκκαθαριστής της χρηματιστηριακής σας και σας λέει να του καταθέσετε άμεσα €15.000 επειδή όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "το φεγγάρι είναι κόκκινο", δε είναι πως θα πουλήσετε διότι "δεν υπάρχει αύριο." Αύριο πιθανότατα θα υπάρξει αλλά σίγουρα όχι για σας αν παραμείνετε σε μια θέση που βεβαιότατα όταν την ανοίξατε είχατε Risk/Reward Ratio 90%. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο J.M. Keynes: "The market can stay irrational longer than you can remain solvent".
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις