STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Κυρίαρχο στοιχείο η έντονη μεταβλητότητα του Μάνου Χατζηδάκη
1056 αναγνώστες
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008
21:42

                                              Xatzidakis_analysis.jpg

Με νέες σημαντικές απώλειες 1,53% έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.516,81 μονάδες.

Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 16% και διαμορφώθηκαν στα 669,3 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 39,16 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 136,9 εκ. ευρώ.

Αν είναι κάτι για το οποίο θα μείνει στην ιστορία η εβδομάδα που πέρασε θα είναι η έξαρση της μεταβλητότητας και η κατάρριψη ημερήσιων ρεκόρ διακύμανσης και τεχνικών υπερβολών.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρεται στην εβδομάδα που τελείωσε ως το χρονικό σημείο που οι χρηματιστηριακές αγορές έδωσαν σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη και προς τις δύο κατευθύνσεις σηματοδοτώντας παράλληλα μεγάλες οικονομικές και επιχειρηματικές ανατροπές.

Πέρα από την τυπική διάσταση που έχει η μεταβλητότητα και η  απόδοση της στην αδυναμία ή την πιθανότητα αδυναμίας της Αμερικανικής οικονομίας να ξεπεράσει την κρίση των ενυπόθηκων δανείων οι αλλαγές στο παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη είναι ήδη ορατές καθώς οι συσχετισμοί των αποτιμήσεων σε μετοχές, εμπορεύματα και κόστος χρήματος είναι βέβαιο ότι θα αναδείξουν τους νέους πρωταγωνιστές της «post subprime era».

Παγκοσμίως η ανάκαμψη των μετοχών δεν έτυχε της ίδιας έντασης, στοιχείο το οποίο αποτυπώθηκε και στην Ελληνική αγορά με αρκετά δεικτικό τρόπο.

Σε μια πενταετή ανοδική πορεία η τάση είναι εύκολο να κρύψει ή να βελτιώσει κάποια κακώς κείμενα τα οποία με την βοήθεια της θετικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκου τείνουν να λειτουργούν μέχρι και προστατευτικά για τους αδύναμους της αγοράς.

Από ότι φαίνεται οι επόμενοι έξι μήνες, μέχρι δηλαδή να υπάρχουν απτά αριθμητικά δεδομένα για το αν η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση ή όχι, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τις εταιρίες με αυξημένο χρηματοοικονομικό κίνδυνο ή θολά σημεία στον ισολογισμό καθώς και για εταιρίες με αυξημένο free float και χαμηλή αποτίμηση.

Πλέον οι δυνατοί παίκτες της αγοράς θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν αυτό που θέλουν αφού η αλλαγή των ισορροπιών στις αγορές τους ευνοεί δίνοντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα κυριαρχίας για την επόμενη ημέρα.

Διαχειριστικά αυτό μεταφράζεται σε άμεσες κινήσεις επιλογής ισχυρών τίτλων και μείωσης στο ελάχιστο των επιλογών που έχουν μεν ευκαιριακό ενδιαφέρον κινδυνεύοντας ωστόσο να απομειώσουν περαιτέρω την αξία τους.

Στην περίπτωση που τα σενάρια ύφεσης δεν επικρατήσουν η ανάκαμψη των ποιοτικών και ισχυρών εταιριών θα είναι ταχύτερη σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούν αμυντικότερα συσσωρεύοντας δυνάμεις για τον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο άκρο του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού και αφού δοκίμασε δύο φορές την διάσπαση του αντέδρασε βίαια κλείνοντας στο υψηλό δύο αρκετά γεμάτων συνεδριάσεων σε αποδόσεις και τζίρο.

Πρώτος στόχος είναι η περιοχή των 4.700 μονάδων, επίπεδο που ενδεχομένως να δυσκολέψει οποιαδήποτε νέα άνοδο καθώς η προσφορά θα ενισχυθεί και από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων από τα χαμηλά της αγοράς.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες έδωσαν σήματα πώλησης και πλέον η αγορά είναι και επισήμως καθοδική, χαρακτηρισμός που θα αλλάξει μόνο σε διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών στην περιοχή των 4.900 μονάδων.

Ως εκ τούτου η προσέγγιση της πρώτης ζώνης αντίστασης (4.700) θα πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων με την δημιουργία ρευστότητας καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές θα μείνουν σε καθεστώς νευρικότητας τουλάχιστον για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορισθεί κατηγορηματικά το βάθος που θα μπορούσε να φθάσει ένα νεό κύμα πωλήσεων.

Προς το παρόν η στήριξη των 4.100 μονάδων αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς αφού η διάσπαση του θα άνοιγε το δρόμο για εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις.


Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής


--------------
ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις