STUDIO 111...

***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Πλεονάζουσα απαισιοδοξία ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ*
794 αναγνώστες
Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2008
09:52

Καλημέρα σας

Με κέρδη 0,10% έκλεισε τελικά την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.320,67 μονάδες. Xatzidakis_analysis.jpgΠαράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές συνέχισαν την διολίσθηση τους κατά 10% και διαμορφώθηκαν στα 337 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 9,6 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού.

Αν και το πρώτο δείγμα των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου ήταν ικανοποιητικό από πλευράς μεγεθών και εκτιμήσεων η αγορά έδειξε να μην μπορεί να αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα στην προσφορά τίτλων.

Η εκδήλωση των πιέσεων προήλθε για ακόμα μια φορά από τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος εμφανίζει και τις καλύτερες αποτιμήσεις στην Ελληνική αγορά.

Είναι δε τέτοια η ένταση των πωλήσεων σε αποτιμήσεις με μονοψήφια προσδοκώμενα ΡΕ και εξαιρετικές μερισματικές αποδόσεις που δημιουργεί σκεπτικισμό στην επενδυτική κοινότητα η ύπαρξη αρνητικών εγχώριων γεγονότων που δεν είναι ευρέως γνωστά ή απλά έχουμε μπει σε μια φάση συστημικής ταλαιπωρίας όπου η ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων οδηγεί διαχειριστές και επενδυτικά κεφάλαια σε μια λογική ξεπουλήματος όσο – όσο.

Η πτωτική εικόνα επιτείνεται και από την πολύ αρνητική φημολογία που επικρατεί σε ότι αφορά την στάση των ξένων επενδυτών η οποία ωστόσο δεν συνάδει με το υλικό των αναλύσεων που δίνεται στην δημοσιότητα και είναι σχετικό με τις προοπτικές των κυριοτέρων Blue chips.

Έτσι, τα κολακευτικά λόγια για Eurobank, Τρ. Πειραιώς και Ελ. Πετρέλαια διαδέχτηκαν πωλήσεις ενώ μικρή εξαίρεση αποτέλεσε η Marfin Popular η οποία είχε πιο σταθερές εισροές έως το τέλος της εβδομάδας.

Ανεξάρτητα από την φημολογία και την στάση μερικών ξένων επενδυτών η επιβεβαίωση των προσδοκιών στα αποτελέσματα του 2007 κρύβει μέσα της και το φάρμακο της ανάκαμψης της αγοράς και από ότι φαίνεται από την αξιολόγηση των έως μεγεθών δεν υπάρχουν περίεργα φαινόμενα μέσα στους ισολογισμούς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τριγμούς λογιστικής φύσεως.

Σε αυτή την παράμετρο βασίζεται η εκτίμηση ότι εκτός από την τόλμη που χρειάζεται αυτή η περίοδος για τοποθετήσεις η υπομονή είναι το άλλο συστατικό που θα χρειαστεί αφού τα κίνητρα των κινήσεων δίνονται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό όπου η μεταβλητότητα είναι παρούσα παρά τον μετριασμό των αρνητικών εντυπώσεων σε επίπεδο μακροοκονομικών νέων και ενδέχεται να διατηρηθεί έτσι έως τον Απρίλιο όπου αναμένονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης το πάλεψε περισσότερο από τις προηγούμενες εβδομάδας και έδωσε μια ανοδική ανάσα της τάξεως του 4% προσεγγίζοντας τον κινητό μέσο όρο των 15 ημερών.

Η διάσπαση ωστόσο δεν έγινε με πειστικό τρόπο αφού οι τζίροι δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στην διάχυση του ενδιαφέροντος.

Το τρίγωνο που βρίσκεται σε εξέλιξη οδεύει προς την εκτόνωση του διαμορφώνοντας ένα εύρος διακύμανσης 250 μονάδων.

Ενθαρρυντικό σημάδι είναι η εμφάνιση θετικών αποκλίσεων στους ταλαντωτές ένδειξη επερχόμενης ανοδικής διόρθωσης την στιγμή που η αγορά παρέμεινε ουσιαστικά σε υποτιμημένα επίπεδα.

Αν και η εικόνα της αγοράς είναι υποτιμημένη σε θεμελιώδες και τεχνικό επίπεδο η συσχέτιση με τις ξένες αγορές θα προσδιορίσει για μια ακόμα εβδομάδα την κατεύθυνση της αγοράς.
 

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής

http://www.pegsec.gr/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις