STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Η αγορά προδόθηκε και από τον ίδιο της τον εαυτό.του Μάνου Χατζηδάκη*
779 αναγνώστες
Κυριακή, 9 Μαρτίου 2008
10:33

Xatzidakis_analysis.jpg Με απώλειες 5,0% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3.926,12 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 12,18% και διαμορφώθηκαν στα 401,3 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 1,1 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκρόες σε 24,1 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.


Μετά από 53 εβδομάδες παραμονής πάνω από τα επίπεδα των 4.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης τιμών διέσπασε την εβδομάδα που πέρασε το εν λόγω επίπεδο εν μέσω ενός ιδιαίτερα αρνητικού μίγματος εγχώριών και διεθνών εξελίξεων. Η πίεση που ασκείται από το εξωτερικό λόγω των νέων πετρελαϊκών ανατιμήσεων, της φημολογίας για νέες απομειώσεις στις τράπεζες αλλά και της χαμηλής ευκρίνειας που υπάρχει στην κερδοφορία των εταιριών για το α' τρίμηνο ενισχύθηκε από μια σειρά εγχώριων νέων που αποδυνάμωσαν ή έθεσαν σε αμφισβήτηση ποιοτικές παραμέτρους της Ελληνικής αγοράς.

Oι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν σημαντικό κόστος στην λειτουργία της οικονομίας και παρά τις καλές επιδόσεις των εταιριών το περιβάλλον παραμένει εχθρικό στην υποδοχή νέων επενδύσεων ή παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις και αναβλητικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων που αφορούν τομείς της οικονομίας.

Η αγορά προδόθηκε και από τον ίδιο της τον εαυτό αφού η αδυναμία εκτέλεσης των συναλλαγών θεωρήθηκε ως ένας ιδιότυπος εγκλωβισμός κεφαλαίων με αποτέλεσμα η αλλαγή στάσης κάποιων ξένων χαρτοφυλακίων να προκαλέσει έντονους τριγμούς όταν πλέον οι συναλλαγές ξανάρχισαν. Εν μέσω αυτού του κλίματος τα αποτελέσματα των εταιριών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και παρά τις σχετικά καλές επιχειρηματικές ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την καταγραφή νεότερων χαμηλών.

Η ενσωμάτωση στις τιμές νέων αρνητικών δεδομένων έχει ακυρώσει ακόμα και τις πρόσφατες θετικές αναφορές στην κερδοφορία του 2008 και πλέον το στοίχημα της αγοράς είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης μέσω της υλοποίησης των υποσχέσεων, γεγονός το οποίο θα αξιολογηθεί μετά τις πρώτες ανακοινώσεις κερδοφορίας του α' τριμήνου.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην καθοδική τροχιά που έχει ξεκινήσει από την δεύτερη συνεδρίαση του έτους και μάλιστα με αυξημένη ταχύτητα διατηρώντας τα σήματα πώλησης και αναγκάζοντας τους ταλαντωτές να εισέρθουν γρήγορα σε υποτιμημένες περιοχές. Μοναδική αισιόδοξη νότα οι ανοδικές αποκλίσεις που εμφανίζουν σε σχέση με τα προηγούμενα χαμηλά των 4.065 μονάδων αυξάνοντας την πιθανότητα αντίδρασης η οποία θα έχει προσωρινό χαρακτήρα εξομάλυνσης των αποκλίσεων και των σφοδρών υποτιμήσεων σε επιμέρους μετοχές.

Αν και τα επίπεδα σε σχέση με τα θεμελιώδη μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικά «οι εκπλήξεις» που η Ελληνική αγορά βίωσε αυτή την εβδομάδα σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση των τίτλων και την αρνητική φημολογία που σχετίζεται με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ δημιουργεί προβληματισμό ως προς την δυνατότητα συσχέτισης με τις ξένες αγορές στην περίπτωση που το κλίμα αλλάξει ως προς το θετικότερο.

Ωστόσο στα τρέχοντα επίπεδα η αγορά έχει προεξοφλήσει ακόμα και την πιθανότητα μιας εγχώριας ύφεσης και ίσως είναι σκόπιμο να εξεταστεί η εξάντληση των περιθωρίων τοποθέτησης σε τίτλους με μερισματικές αποδόσεις διπλάσιες από αυτές των επιδόσεων ταμιευτηρίου και πολλαπλασιαστές κερδών που εκτός από τις μονοψήφιες τιμές τους έχουν πλέον ισχυρές πιθανότητες να βρεθούν στο επίκεντρο επιχειρηματικών ζυμώσεων λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων τους.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

http://www.pegsec.gr/

Σχόλια

09/03 17:39  piggy
Ημιχρονο 0-1 παιζετε το κεφαλι του λεμονη φιλαρακι.τι να πω ο θεος βοηθος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις