STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Δραματικές διακυμάνσεις ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ*
853 αναγνώστες
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008
09:43

Με οριακές απώλειες 0,05% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3.924,37 μονάδες.

Xatzidakis_analysis.jpg Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 5% και διαμορφώθηκαν στα 380,36 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 26,2 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκρόες σε 60,515 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Έντονες συγκινήσεις και εναλλαγές συναισθημάτων επεφύλασσε η πορεία των αγορών την εβδομάδα που πέρασε. Η σημασία των νέων μεγεθύνεται σε υπερθετικό βαθμό, η νευρικότητα είναι έκδηλη σε κάθε μεταβολή τάσης που έρχεται από το εξωτερικό ενώ οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε ψυχολογικές δοκιμασίες που αμφισβητούν κάθε στιγμή την άποψη τους για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Γεγονός πάντως είναι ότι η αρνητική ψυχολογία κυριαρχεί και ακόμα και αν οι ειδήσεις που αφορούν αποτελέσματα ή επιχειρηματικές συμφωνίες μπορούν να θεωρηθούν καλές δεν τυχαίνουν της υποδοχής ή της προεξόφλησης που θα είχαν σε μια λιγότερο ταραγμένη περίοδο.

Γεγονός είναι επίσης και η αποφασιστική στάση των κεντρικών τραπεζών να βοηθήσουν την ρευστότητα του συστήματος πριν είναι πολύ αργά, πριν δηλαδή περάσουν και σε άλλους τομείς της πραγματικής οικονομίας οι επιπτώσεις της στεγαστικής κρίσης. Σε αυτό τον κυκεώνα πληροφοριών και διακυμάνσεων ο βαθμός αντίδρασης για τους εμπλεκόμενους βρίσκεται στον μέγιστό δυνατό σημείο με αποτέλεσμα οι κινήσεις της αγορές να γίνονται σε μεγάλο εύρος ακόμα και εντός της ημέρας.

Ενδεχομένως το χρονικό σημείο στο οποίο στέκονται οι αγορές να είναι κομβικό, να αποτελεί δηλαδή όριο για την προεξόφληση νέων δεδομένων προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση αγνοώντας μικροοικονομικά δεδομένα που ούτως ή άλλως θα επηρεαστούν από την πορεία πιο γενικών θεμάτων όπως τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, η πιστοληπτική κατάσταση των επενδυτικών κεφαλαίων κλπ. Τα πρώτα στοιχεία κερδοφορίας για το α' τρίμηνο θα είναι μια καλή ένδειξη, ακόμα καλύτερη ωστόσο θα είναι η συμπεριφορά βασικών δεικτών της οικονομίας όπου πλέον θα έχουν μετρηθεί οι επιπτώσεις του ακριβού πετρελαίου και των εμπορευμάτων, των ισοτιμιών και του κόστους του χρήματος.

Έως τότε η εικόνα των αγορών εκτιμούμε ότι θα εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα και πολύ ισχυρές αναταράξεις στα ακούσματα αρνητικών νέων.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και έγραψε νέο χαμηλό αρχίζει να διαμορφώνει σχηματισμό βάσης ή ενός τοπικού πυθμένα που θα μπορούσε να δώσει μια ουσιώδη αντίδραση. Οι ταλαντωτές αν και εξομάλυναν κάπως τις αποκλίσεις παραμένουν σε υποτιμημένες ζώνες στο ημερήσιο και εβδομαδίαιο διάγραμμα τιμών αυξάνοντας την πιθανότητα ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη.

Η πτωτική συνεδρίαση της Πέμπτης αν και έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας με σημαντική αρνητική διακύμανση δεν ακολουθήθηκε από ισχυρό όγκο συναλλαγών γεγονός που πιθανόν να οφείλεται και στην εξασθένιση της προσφοράς μετά από 1300 μονάδες σχεδόν συνεχούς πτώσης η οποία κατά ανάλογο τρόπο εμφανίζει σε πολλά τραπεζικά διαγράμματα σε χαμηλά 77 εβδομάδων. Εκτιμούμε ότι πριν από οτιδήποτε άλλο η εκδήλωση μιας ανοδικής αντίδρασης προηγείται. Επισημαίνουμε τέλος ότι την ερχόμενη Πέμπτη λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Μάρτιο καθώς η αγορά θα παραμείνει κλειστή για τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα.


Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

http://www.pegsec.gr/

 
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις