STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Εκπτώσεις χωρίς τέλος του Μάνου Χατζηδάκη
952 αναγνώστες
Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008
09:29
 
Xatzidakis_analysis.jpg Η εξέλιξη της πτώσης πλέον έχει λάβει συστημική μορφή εκποιώντας καθετί που μπορεί να πουληθεί.Οι πωλήσεις εκδηλώνονται σχεδόν ομοιόμορφα χωρίς να κάνουν κανένα ποιοτικό διαχωρισμό και αρκεί μια αρνητική είδηση για να ενεργοποιήσει νέες πωλήσεις.Η αγορά έχει απολέσει την αίσθηση των αποτιμήσεων και λειτουργεί περισσότερο με το ένστικτο και την λογική της άμυνας καθώς η πίεση στις μετοχές έχει προεξοφλήσει μέχρι τώρα μείωση κερδών ακόμα και 30%. Οι μερισματικές αποδόσεις έχουν εκτοξευθεί στο 5% την στιγμή που η απόληψη τους θα γίνει εντός των επομένων τριών ή τεσσάρων μηνών ενώ μετά την καταβαράθρωση των ΡΕ σε μονοψήφια επίπεδα ήρθε η ώρα οι καθαρές θέσεις να βρεθούν κοντά ή και πάνω από τις χρηματιστηριακές κεφαλαιοποιήσεις.

 

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου η έντονη πτώση έχει οδηγήσει σε συνειρμούς χρεοκοπιών, εγκατάλειψης ή και ολοσχερούς απαξίωσης βιομηχανικών ομίλων χωρίς να συνοδεύεται από κάποια αξιόπιστη επιχειρηματολογία για αυτό που συμβαίνει στην Ελληνική αγορά. Η πτωτική τάση παραμένει δυνατή και αυτό έχει περισσότερη σημασία στην παρούσα φάση αφού οι μοχλευμένες θέσεις καθημερινά δοκιμάζονται και παράλληλα ωθούν τους διαχειριστές σε νέες πωλήσεις. Η πτώση αποκτά έτσι ανατροφοδοτούμενη δυναμική από αναγκαστικές πωλήσεις η δε φημολογία έχει κατεβάσει τα επίπεδα ισορροπίας του Γενικού Δείκτη στις 3.100 μονάδες, σχεδόν 20 δις ευρώ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα ή 40% από την αρχή του έτους. Ο βαθμός απαισιοδοξίας είναι πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών καθώς η αγορά συμπληρώνει τρεις μήνες συνεχούς πτώσης και όλη η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στα αποτελέσματα τριμήνου τα οποία φαίνεται ότι θα είναι το σημείο αναφοράς αφού η ψαλίδα των εκτιμήσεων απέχει πλέον σημαντικά από τις προσδοκίες της αγοράς. Μέσα σε όλα αυτά το deal του ΟΤΕ με την Deutche Telecom πέρασε σε δεύτερη μοίρα, γεγονός που σε άλλες στιγμές θα τύχαινε σαφώς καλύτερης τύχης από την αγορά.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ισχυρή δυναμική πτώσης χωρίς οι συναλλακτικοί όγκοι να εμφανίζουν συρρίκνωση παρά την είσοδο των ταλαντωτών σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα η αγορά διέσπασε την χρονοσειρά των 200 παρατηρήσεων (1.400 ημέρες!), ενδεικτική της σφοδρότητας της πτώσης. Οι αρνητικές αποκλίσεις επιμένουν χωρίς όμως οι αγοραστές να μπορούν να αναλάβουν τα ηνία της αγοράς. Εμμένουμε στην αυξημένη πιθανότητα αντίδρασης καθώς οι απώλειες του Γενικού Δείκτη προσεγγίζουν το 30% η δε ταχύτητα πτώσης έφθασε τις 67 μοίρες (με μέγιστη τιμή τις 90 μοίρες και ταχύτητα την περίοδο 1999 - 2003 τις 47), τιμή που «οφείλει» να τύχει κάποιας ηπιότερης εξομάλυνσης. Οι αργίες που μεσολαβούν εκτιμούμε ότι θα λειτουργήσουν θετικά στην ψυχολογία και στο σκεπτικό των εμπλεκομένων καθώς θα δώσουν περισσότερο χρόνο ανάλυσης των αποτελεσμάτων και αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της αγοράς.

Με νέες απώλειες 4,17% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Πέμπτή στις 3.760,79 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 19,95% και διαμορφώθηκαν στα 456,5 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 5,3 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκρόες σε 66,72 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

http://www.pegsec.gr/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις