STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Το κυνήγι του Θησαυρού !
883 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Απριλίου 2008
09:02

του Μάνου Χατζηδάκη* -

Με κέρδη 1,89% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.080,65 μονάδες.Xatzidakis_analysis.jpgΠαράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 12% και διαμορφώθηκαν στα 287 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 14,6 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές σε 93,1 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

 

 Το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου έδωσε τον τόνο στις συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε στο ΧΑ. Οι χρηματοοικονομικές εταιρίες στην Αμερική είχαν από μέτρια έως πολύ αρνητικά αποτελέσματα σε μια προσπάθεια εξυγίανσης των λογιστικών καταστάσεων ενώ ο τεχνολογικός κλάδος κατάφερε να εκπλήξει θετικά δίνοντας το έναυσμα για την βελτίωση της χρηματιστηριακής εικόνας στις περισσότερες αγορές. Σε αυτό το κλίμα η Ελληνική αγορά ανέκαμψε αρχικά με μετριοπαθή τρόπο αφού στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσότερων επενδυτών κυριαρχούν προβληματισμοί για την εικόνα των ισολογισμών του α' τριμήνου. Επιχειρώντας μια πρόχειρη προεπισκόπηση του α' τριμήνου η αίσθηση από τις πρώτες ανακοινώσεις των επιχειρηματικών παρουσιάσεων αλλά και των διοικήσεων στις Γενικές Συνελεύσεις δεν είναι τόσο αρνητική.

Στο σύνολο οι εισηγμένες εταιρίες ενδέχεται να προσεγγίσουν τα 2,3 δις ευρώ σε επίπεδο καθαρών κερδών σε μια δύσκολη (από πλευράς συνθηκών) και πολύ απαιτητική συγκυρία αφού συγκρίνεται με το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο όλων των εποχών (α τρίμηνο 2007: 2,57 δις ευρώ). Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Μαίου και πριν από αυτή το κλίμα θα επηρεαστεί σημαντικά από την προεξόφληση των προσδοκιών στις επιμέρους εταιρίες μέσω των αναδιαρθρώσεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο. Σε αυτή την λογική οι κινήσεις που έλαβαν χώρα στην εγχώρια αγορά είχαν περισσότερο επιλεκτικό χαρακτήρα θυμίζοντας κυνήγι θησαυρού σε ότι αφορά την επιλογή υποτιμημένων τίτλων την ίδια στιγμή που οι παγίδες παραμένουν πολλές, γεγονός που διαπιστώθηκε σε σημαντικό αριθμό εταιριών στο δ' τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.


Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 4.000 μονάδες με ένα δυναμικό σερί από τα χαμηλά των 3.900 μονάδων διασπώντας διαδοχικά τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών βελτιώνοντας παράλληλα το momentum της αγοράς. Ακόμα οι συναλλακτικοί όγκοι δεν εμπνέουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και η παραμονή της αγοράς πάνω από τις 4.000 μονάδες «απαιτεί» την διατήρηση των συναλλακτικών όγκων πάνω από τα 300 εκ. ευρώ. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες, ο δείκτης ΜΑCD διατήρησε το αγοραστικό σήμα από προηγούμενη διάσπαση των 4.000 μονάδων και βασικότερο όλων το «τεχνικό» ανοδικό περιθώριο που πλέον έχει ο Γενικό Δείκτης και που βάζει την αγορά στην λογική μιας κίνησης 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στις 4.400 μονάδες αναμένουμε ότι θα δοθεί μια από τις πιο καθοριστικές μάχες της φετινής χρονιάς αφού είναι η σημαντικότερη ζώνη προσφοράς που συναντά ο Γενικό Δείκτης πριν την περιοχή των 4.700 μονάδων όπου η πτωτική μακροπρόθεσμη τάση διατηρεί τον χαρακτήρα. Παραδοσιακά οι δύο εβδομάδες πριν και μετά το Πάσχα έχουν μειωμένη συμμετοχή και δεν θα αποκλείαμε μια μικρή στάση της αγοράς σε λίγο καλύτερα επίπεδα τιμών (4.100 - 4.150 μονάδες) πριν από την νέα εκτόνωση του Γενικού Δείκτη την οποία αναμένουμε μετά την αργία της πρωτομαγιάς.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

http://www.pegsec.gr/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις